Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

VÉDŐFELSZERELÉST ÉS FERTŐTLENÍTŐSZEREKET KAPTAK A KERÜLETI HÁZIORVOSOK

Budapest is fellélegezhet

2020. május 20. szerda

A fővárosban is feloldotta a kormány a koronavírus-járvány miatti kijárási korlátozásokat, mivel úgy ítélték meg, hogy a fertőzések számának csökkenése ezt lehetővé teszi. A járvány elleni védekezés azonban továbbra is sok terhet ró az önkormányzatra.

A vidékhez képest két hét késéssel, de Budapest is fellélegezhet, mivel a fővárosban is feloldották a járvány miatti korlátozásokat. Ezt Orbán Viktor miniszterelnök jelentette be szombaton, mondván: „Az első csatát fényesen megnyertük (…) Budapesten is csökken a fertőzések száma, ezért a kijárási korlátozásokat a fővárosban is feloldja a kormány.” A lazítás ellenére a maszkviselés és a 2 méteres védőtávolság betartása azonban továbbra is szükséges ahhoz Budapesten is, hogy ne ugorjon meg a megbetegedések száma.

Eközben persze folytatódik a járvány elleni védekezés: a Józsefvárosi Önkormányzat védőfelszereléseket és fertőtlenítőszereket szerzett be a kerületben dolgozó 52 háziorvosnak, és gondoskodik az egységcsomagok összeállításáról, eljuttatásáról az orvosokhoz. Összesen 7800 sebészeti maszkkal, 2600 FFP2 maszkkal, 2600 gumikesztyűvel, 370 liter fertőtlenítőszerrel és 50 liter kézfertőtlenítővel járul hozzá a kerület ahhoz, hogy az újra munkába álló háziorvosok, az asszisztensek és a rendelők el legyenek látva a veszélyhelyzetnek megfelelő higiéniai és védőfelszereléssel. Az eszközök egy része a kerületünkben élő, az önkormányzat tárgyi adománygyűjtés felhívására jelentkező és oda adományozó felajánlóknak köszönhető, a többit az önkormányzat vásárolta.

A többi között a fenti lépést is lehetővé tevő adományok folyamatosan érkeznek az önkormányzathoz. Nemrég a kerületben élő és dolgozó vietnámi család adományát vehették át. A több száz liter fertőtlenítőszert, kézfertőtlenítőket és szappant, 1500 gumikesztyűt és maszkot, valamint tartós élelmiszereket az önkormányzat munkatársai folyamatosan készítik össze és szállítják ki az azt igénylőknek.

Ebben a helyzetben a legfontosabb feladat a bajba jutottak segítése. Büszkék lehetünk arra, hogy Józsefvárosban az önkormányzat koordinálásával eredményes összefogás jött létre egymás segítésére: önkormányzati dolgozók, önkéntesek, helyi lakosok, vallási közösségek, civil szervezetek, vállalkozók, nagy cégek fogtak össze.

Józsefvárosban elsők között jött létre zöldszám, amelyen 20 önkéntes munkatárs, napi 12 órában válaszol a segítséget kérőknek. Több száz háztartás jut szociális étkeztetéshez, és 30 millió forint körüli összeg gyűlt össze az önkormányzat szolidaritási alapjába, amelyből többek között élelmiszer-csomagokat, védőfelszerelést vásároltak eddig. Emellett a karanténban lévő időseket és a kórházakból hazaküldött betegeket is segítik az önkormányzat munkatársai, továbbá 50 millió forintos keretösszeggel bevezették a rendkívüli települési támogatást, és bérleti-díj és részletfizetési-díj haladékot ajánlottak az önkormányzati helyiségeket bérlőknek, a lakásukat részletre megvásárlóknak. 

Szöveg: Lengyel Tibor; Fotók: Józsefvárosi Önkormányzat, MTI - Szigetváry Zsolt; Videók: Nagy Dániel és Takács Mária

- - -

FOLYAMATOSAN ÉRKEZNEK AZ ADOMÁNYOK

Magánszemélyek, közösségek, és cégek egyaránt segítik Józsefváros lakosait adományaikkal.

Tapasztalataink szerint az elmúlt hónapok a kerületet egy erősebb és szolidárisabb közösséggé kovácsolták, és igaz lesz ez a jövőben is. 

Az adományokról szóló videónkat az alábbi linken nézhetik meg.

- - -

„A TÁJÉKOZTATÁS CSERNOBILI SZINTEN VAN”

A vidéki korlátozások feloldása, de még a budapesti védintézkedések idején kérdeztük a józsefvárosiakat arról, kit hogyan érint ez a helyzet. Érdeklődtünk, miben és hogyan változott meg a lakosok élete a járvány kitörése óta, de arra is kíváncsiak voltunk, elégségesnek találják-e az önkormányzati intézkedéseket, illetve a kormányzati tájékoztatást. A címben idézett válasz utóbbi kérdésre érkezett.

A kerületieket megszólaltató videónkat az alábbi linken nézhető meg.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben