Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

JOBB ÉLETMINŐSÉG, ÉLHETŐBB JÓZSEFVÁROS

Elindult a klímavédelmi konzultáció

2020. május 20. szerda

A lakosság bevonásával venné fel a kesztyűt a klímaváltozás elleni küzdelemben Józsefváros önkormányzata: a klímaváltozás mérséklésére és hatásainak kezelésére Zöld8 néven indított programot. A projekthez tartozó tájékoztató weblap már elérhető, és a lakossági konzultációt az oldalon található online kérdőívvel indítják.

Napjaink megkerülhetetlen részévé és problémájává vált a klímaváltozás. Hatásainak csökkentésére, kezelésére mind a gondolkodásmódunkban, mind az életmódunkban bekövetkezett szemléletváltásra van szükség.

Célok

Bár Józsefváros szerepe kicsi a globális klímaváltozásban, itt helyben mégis sokat lehet tenni a lakosság életminőségének javítása és egy élhetőbb városrész kialakítása érdekében. A Józsefvárosi Önkormányzat által elindított Zöld8 program célja, hogy tájékoztatást nyújtson a lakosoknak a helyi klímavédelem szükségességéről, lehetőségeiről, továbbá feltérképezze az itt élők klímaváltozáshoz való hozzáállását, ahhoz kapcsolódó problémáit, és támogassa a klímatudatos kezdeményezéseket.

Klímavészhelyzet

A képviselő-testület egyik első lépése volt, hogy már a tavaly novemberi alakuló ülésén klímavészhelyzetet hirdetett. Az indítványozó, Dr. Erőss Gábor alpolgármester, a helyi környezet- és klímavédelem felelőse szerint erre azért volt szükség, mert az időjárás egyre szélsőségesebb, fel kell készülni annak kiszámíthatatlanságára, és mérsékelni kell a fenyegető klímakatasztrófa hatásait. Józsefvárosban a legkomolyabb kihívást a sűrű beépítettség, a kevés zöldfelületet, a nagy átmenő forgalom és a magas károsanyag-kibocsátás miatt a nyári hőhullámok, és az egyre szélsőségesebb időjárás miatt hirtelen lehulló csapadék villámárvizei okozzák. Ahhoz, hogy ezeket a problémákat orvosolni tudják, komplex intézkedési tervre van szükség, ami esetenként még a szabályozás és jogi környezet megváltoztatását is szükségessé teszi.

Klímavédelem

Az idei év első testületi ülésén elfogadott, 93 pontból álló klímavédelmi cselekvési terv az azonnali és a hosszabb távú teendőket részletezi. Eközben készül az átfogó – a cselekvési tervet magában foglaló – klímastratégia is, ennek azonban összhangban kell lennie a főváros és a szomszédos kerületek terveivel, ugyanakkor kerületspecifikus feladatokat kell meghatároznia. A klímastratégia két irányba hat. Egyfelől célja a klímaváltozás hatásainak mérséklése, ami az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésével, az energiatermelés és -felhasználás átértékelésével, valamint a fogyasztói szokások optimalizálásával érhető el. Másfelől a klímastratégia a felkészülés és az alkalmazkodás folyamatát is megszervezi.

Közösségi részvétel

Ahhoz, hogy valóban az  élők problémáira adjon megoldást a terv, a lakosság minél szélesebb körű bevonása szükséges – emeli ki Vaszócsik Vilja tájépítész, a kerületi klímastratégia vezető tervezője. Ezért konzultációt kezdeményeznek az itt élőkkel, a kerületben dolgozókkal és az ide iskolába járókkal. A folyamat első lépéseként a stratégiát kidolgozó szakemberek a jozsafevaros.hu felső menüsávjából is elérhető Zöld8 weboldalon keresztül nyújtanak tájékoztatást a témával kapcsolatban, és kérdezik meg ugyanitt a lakosságot egy online kérdőív segítségével. A válaszokból a klímaváltozáshoz kapcsolódó problémákat és a klímaváltozáshoz való hozzáállást kívánják feltérképezni, emellett ötleteket, javaslatokat is várnak.

A későbbiekben a tervezett célokról, intézkedésekről is megkérdezik a lakosságot, szintén kérdőíves formában, ugyanakkor fórumokat is szerveznek majd. Lesznek továbbá az ismeretterjesztést célzó kiadványok, tanulmányi versenyek, kerületi rendezvényeken játékos foglalkozások gyerekeknek. Bevonják a kerület társadalmi-gazdasági szereplőit és a civil szervezeteket is, hogy tematikus munkacsoportok kialakításával közösen találjanak megoldást a felmerülő problémákra.

Szöveg: Kolonics-Imre Zsófia; Fotók: huszár Boglárka és Zöld8

A Józsefváros újság cikke

- - -

Weboldal: http://zold8.com/

Kérdőív: http://zold8.com/?p=6901 

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben