Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

NEM CSITUL A POLITIKAI VIHAR AZ ELVONT ÁLLAMI MILLIÁRD MIATT

Száznál több bérlakás felújítása marad el

2020. május 23. szombat

Kocsis Máté, a kerület fideszes országgyűlési képviselője tovább támadja Pikó András polgármestert, mert szerinte ő tehet arról, hogy Józsefvárosba nem jut el a már megítélt milliárdos állami támogatás. Pikó tényekkel védekezik. Mi pedig bemutatjuk, milyen fejlesztések maradnak el, mert az már biztos, hogy erről a pénzről a józsefvárosiak lemondhatnak.

Több mint egymilliárd forint – bár mondhatnánk, hogy ez a politikai vita tétje, de nem: ez a pénz már visszavonhatatlanul eltűnt, a korábban megítélt állami támogatás biztosan nem jut el oda, ahová szánták: a józsefvárosiakhoz. Ezt a pénzt a kormány átcsoportosította a járvány elleni védekezés országos költségeire. A vita tárgya az, hogy a kormány és a kerület mit tett, vagy éppen nem tett a pénz saját céljaira való megszerzése érdekében. Megírtuk: a pénz több mint felét, 620 millió forintot önkormányzati bérlakások felújítására költötte volna a kerület, és erre szánta korábbi döntése alapján a kormány is.

Egyoldalú közteherviselés

Ám végül a pénz tényleges lehívása előtt a kormány a teljes összeget elvonta, mondván: arra most neki nagyobb szüksége van a járvány elleni védekezésben. Pikó András polgármester csalódott volt: nemcsak a fejlesztési források elvesztése miatt, hanem azért is, mert a kormány így is éppen eléggé megnehezíti az önkormányzatok dolgát, hiszen a járvány elleni helyi védekezést nem vagy csak alig támogatja – például pénzzel –, miközben sok forrást von el ugyanerre hivatkozva az amúgy is forráshiányos helyhatóságoktól. Politikai élt pedig az ad az ügynek, hogy a civil, független vezetésű fővárosi kerületektől, főleg a VIII. és a IX. kerülettől aránytalanul sokat vesznek el – főképp, ha ideszámoljuk az állami más járványügyi intézkedései miatti helyi forrásvesztéseket, mint az elvont gépjárműadót, be nem folyó parkolási díjakat, ami Józsefváros esetében további sok százmillió forint.

A két kerület fideszes országgyűlési képviselője, Kocsis Máté először azt hangsúlyozta az ügyben, hogy a járvány elleni védekezés közös ügy, a költségekből az államnak és az önkormányzatoknak is ki kell venniük a részüket, mondván: az emberek élete most az elsődleges, nem a „játszótérfelújítás” – itt talán a Horváth Mihály tér felújítására gondolt. Később már azzal állt elő, hogy valójában nem is vettek el semmit, mert a pénzt a kerület még meg sem kapta, és amúgy sem számoltak vele az idei költségvetésben. Végül már arról beszélt, hogy Pikó hibájából nem hívta le időben a pénzt az önkormányzat, magyarán: tetszettek volna gyorsabban felvenni az összeget, akkor a kormány nem tudta volna elvenni. Vagyis mégis elvették – állapíthatjuk meg, ráadásul Kocsis szerint „Pikó elkótyavetyélte” a pénzt, márpedig „elkótyavetyélni” is leginkább csak azt lehet, ami már megvan.

Kérték, csak nem kapták

Pikó András polgármester kezdetben azt sérelmezte, hogy a járvány elleni védekezésben a kormány által amúgy jogosan elvárt közös teherviselés egyoldalú, hiszen a kerület nem kapott segítséget az államtól, sőt: „a kormány helyben csak akadályozza a védekezést, nem segíti”. Később a polgármester dokumentumokkal cáfolta Kocsis állítását, hogy nem számítottak az idén befolyó fejlesztési pénzre. De igen, ám a február végén elfogadott költségvetésbe külön soron nem építették be, hiszen akkor még a támogatási szerződést nem kötötték meg a kormánnyal, a pénz nem állt rendelkezésre. Pikó arra is választ adott, miért nem: szintén dokumentummal bizonyította, hogy nem az önkormányzat késlekedése miatt, hiszen a kerület az év eleje óta sürgette a Belügyminisztériumot a pénz lehívásához szükséges támogatói okirat kiadására, de az állami szerv késlekedése miatt ez végül nem történhetett meg, mivel közben a pénzügyminiszter az összeg átcsoportosításáról döntött.

Politikailag külön is pikánssá teszi az ügyet, hogy a kerület országgyűlési képviselője éppen a Józsefváros újságnak nyilatkozott úgy az állami fejlesztési pénzek kapcsán tavaly szeptemberben, nem sokkal az októberi önkormányzati választások előtt, hogy „azt teszem, ami egy képviselő dolga, Józsefvárosért lobbizom” – még akkor is, ha Kocsis Sára Botond újraválasztását remélte. Ezért is számított Pikó talán Kocsis támogatására, akitől idén március 25-én levélben kért segítséget, egyrészt a járvány elleni védekezésben állami szerepvállalásért, másrészt az említett kormányzati késlekedés okán levegőben lógó milliárdos állami támogatás megmaradásáért: „Kérem Önt, tegyen meg mindent, hogy ez a forrás, mely a válság miatt hosszú ideig az egyetlen fejlesztési lehetősége lesz kerületünknek, megmaradjon. (…) Ugyanazokért az embereként, a 70 ezer józsefvárosiért dolgozunk.” Kocsis később úgy emlékezett, hogy nem is ehhez kért tőle segítséget Pikó, hanem a jövő évi támogatásokhoz, ráadásul megjegyezte: az 1,125 milliárd forintot március 23-án zárolták a belügynél, Pikó levele pedig későbbi. (Más kérdés, hogy a minisztérium csak azután tájékoztatta a polgármestert a pénz sorsáról, hogy április 20-án a pénzügyminiszteri átcsoportosítás is megtörtént.)

110 bérlakás újult volna meg

Akárhogy is, az 1,125 milliárd forint nagyon hiányzik a kerületnek – erről beszélt lapunknak a polgármester. Pikó András emlékeztetett: a február végén elfogadott költségvetésben a kötelezően vállalt feladatok mellett 300 milliót szántak társasházi felújítási pályázatok támogatására, 250 milliót bérlakások felújítására, 100 milliót köztisztasági beruházásra, takarítógépekre és a közvécék kinyitására, valamint közbiztonsági célokra és a részvételi programunk megvalósítására. „A válság folyamatosan felülírja a terveinket, először márciusban kellett 1,7 milliárd forint zárolásáról döntenünk, majd további 1,5–1,7 milliárd forint bevételkieséssel kellett számolnunk. Gyakorlatilag minden önálló fejlesztésre szánt forrásunkat, így a bérlakások felújítására szánt 250 milliót is elvitte a válság, minimális összegek maradtak a költségvetésben erre a célra” – állapította meg. Éppen ezért jött volna jól az elvont állami pénz, amelynek több mint a fele ment volna önkormányzati bérlakások felújítására.

„A 620 millió elvesztése ezért súlyos érvágás, mert az ebből felújítandó kb. 110 bérlakás rendbetételére más forrásból nincs lehetőségünk. Ezek listáját már összeállítottuk, most üresen állnak, rendbetételük után pályázaton hirdettük volna meg őket. Jelenleg becsülni sem tudjuk, mire lesz idén forrásunk, és tudunk-e lakásokat felújítani” – mondta a polgármester.

Az önkormányzat ennek ellenére a polgármester szerint idén is hirdet majd lakáspályázatot, a válsághelyzet vége után, bár jelentősen csökkenteniük kell a felújított állapotban bérbeadható lakások számát. Pikó úgy számol, hogy 30–35 lakást terveznek megpályáztatni a kerületben élők számára, részben a korábban közszolgálati lakásnak kijelölt üres lakások közül. Abban, hogy 2021-ben kap-e az önkormányzat a most elmaradthoz hasonló mértékű állami támogatást, Pikó bizonytalan: „az idei költségvetési források indokolatlan elvétele semmi jót nem ígér, bár Kocsis Máté azt ígérte, küzdeni fog ezért. Reménykedjünk, hogy hatékonyabban küzd majd, mint idén.” Más, nagy összegű bevételre ugyanis a kerület nem számíthat, mivel a polgármester szerint a vagyonértékesítés lehetőségei kimerültek, „a családi ezüst elfogyott”. Az elmúlt 10 évben összesen 13 milliárd forint értékben adott el ingatlanokat a fideszes önkormányzat, csak az utóbbi két évben 5 milliárdért, ezzel pedig „minden könnyen értékesíthető és értékes ingatlantól megszabadították a kerületet.” 

Szöveg: Lengyel Tibor; Fotók: Nagy Dániel és Ványi Ákos

- - - 

ERRE FORDÍTHATTUK VOLNA AZ ELVONT PÉNZT:

- bölcsőde- és óvodafejlesztések: 200 millió Ft

- a Horváth Mihály tér fejlesztése: 150 millió Ft

- a II. számú Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika előtti parkoló fejlesztése: 60 millió Ft

- közbiztonsági fejlesztések: 95 millió Ft

- önkormányzati bérlakásfejlesztések: 620 millió Ft

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben