Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Kipróbált, bevált finomságok Kiss Éva konyhájából

Indul az eperszezon!

2020. május 23. szombat

A piacokon hétről hétre egyre nagyobb választékban jelenik meg sokak kedvenc gyümölcse, az eper.

Lédús, illatos szemeiben értékes anyagok rejlenek, az egyik legegészségesebb gyümölcsünk. Már nyolc szem eperben több C-vitamin van, mint egy narancsban. Igen kevés a cukor- és kalória tartalma, a benne levő rostok pedig a bélműködést segítik. Megelőzhetők vele bizonyos szív- és érrendszeri betegségek kialakulása. Gyulladáscsökkentő, ellensúlyozza a stressz okozta negatív folyamatokat az agyban, csökkenti a korral járó memóriavesztést. Az eperben található vitaminok és folsav erősítik az immunrendszert. Nyersen fogyasztva a legfinomabb!

Hideg gyümölcslevesek, turmixitalok és számtalan sütemény, pohárkrém ízletes és dekoratív alapanyaga. Igen finom a belőle készült lekvár és dzsem. Nagyon jól illik a csokoládés desszertekhez. Remek ízt ad zöldsalátákban is. Rukkolával keverve, sajttal megszórva, egy kis balzsamecettel meglocsolva mennyei!

EPRES, KRÉMSAJTOS LEPÉNY

HOZZÁVALÓK:

- 20 dkg finomliszt

- 5 dkg porcukor

- 10 dkg vaj

- 2 ek. víz

- 1 ek. tejföl

- 1 db tojás

- 25 dkg mascarpone

- 7 dkg porcukor

- 1 tk. vanília aroma

- 50 dkg eper

- 2 ek. nádcukor

- 1/2 citrom leve

- 1 tk. kukoricakeményítő

- bazsalikom

ELKÉSZÍTÉS: Belemorzsoljuk a lisztbe a hideg vajat, hozzáadjuk a tejfölt, a vizet és egy pici sót. Összegyúrjuk, és a hűtőben 30 percet pihentetjük. A krémhez összekeverjük a mascarponét, a porcukrot és a vaníliát. Az epret  hosszában fél centis szeletekre  megszórjuk a cukorral, a keményítővel, majd a citrom levével meglocsoljuk. A tésztát 5 mm vastag kerek lappá nyújtjuk. Megkenjük a sajtkrémmel, a szélén egy 4 cm széles sávot kihagyunk. Rákanalazzuk az epret és felhajtjuk a tészta széleit, amit egy felvert tojással lekenünk. Tetejére egy kevés nádcukrot szórunk. 180 fokra előmelegített sütőben 20–25 percig sütjük, amíg a tészta szép aranybarnára nem pirul. Ha kihűlt, bazsalikom levelekkel díszítve kínáljuk.

EPRES-HABOS SZENDVICSKÉK

HOZZÁVALÓK:

- 40 dkg liszt

- 1 csomag sütőpor

- só

- 5 dkg cukor

- 20 dkg vaj

- 2 db tojás

- 1 ½ dl tejszín

- 1 kg eper

- 10 dkg cukor

- 4 dl habtejszín

- 2 ek. porcukor

ELKÉSZÍTÉS: A lisztet, a sütőport és a sót a robotgép keverőtáljában összekeverjük. Hozzáadjuk a hideg vajat, és addig keverjük, amíg nedves homok állagú nem lesz. Beledolgozzuk a tojásokkal kikevert tejszínt – ne ijedjünk meg, mert kicsit ragacsos tésztát kapunk. Egy sütőpapírral bélelt tepsibe kanállal kis halmokat rakunk a tésztából, egyenként kerekre formázzuk. 180 fokra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt aranybarnára sütjük. Ha kihűltek a tésztácskák, kettévágjuk őket, megtöltjük a cukorral felvert tejszínhabbal, és az előre lecukrozott, félbevágott eperrel, meglocsoljuk a levével, és azonnal tálaljuk.

MIÉRT EGÉSZSÉGES?

Mert az eper csökkenti a szellemi leépüléssel járó betegségek kialakulását.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben