A piacokon hétről hétre egyre nagyobb választékban jelenik meg sokak kedvenc gyümölcse, az eper.
Lédús, illatos szemeiben értékes anyagok rejlenek, az egyik legegészségesebb gyümölcsünk. Már nyolc szem eperben több C-vitamin van, mint egy narancsban. Igen kevés a cukor- és kalória tartalma, a benne levő rostok pedig a bélműködést segítik. Megelőzhetők vele bizonyos szív- és érrendszeri betegségek kialakulása. Gyulladáscsökkentő, ellensúlyozza a stressz okozta negatív folyamatokat az agyban, csökkenti a korral járó memóriavesztést. Az eperben található vitaminok és folsav erősítik az immunrendszert. Nyersen fogyasztva a legfinomabb!
Hideg gyümölcslevesek, turmixitalok és számtalan sütemény, pohárkrém ízletes és dekoratív alapanyaga. Igen finom a belőle készült lekvár és dzsem. Nagyon jól illik a csokoládés desszertekhez. Remek ízt ad zöldsalátákban is. Rukkolával keverve, sajttal megszórva, egy kis balzsamecettel meglocsolva mennyei!
EPRES, KRÉMSAJTOS LEPÉNY
HOZZÁVALÓK:
- 20 dkg finomliszt
- 5 dkg porcukor
- 10 dkg vaj
- 2 ek. víz
- 1 ek. tejföl
- 1 db tojás
- 25 dkg mascarpone
- 7 dkg porcukor
- 1 tk. vanília aroma
- 50 dkg eper
- 2 ek. nádcukor
- 1/2 citrom leve
- 1 tk. kukoricakeményítő
- bazsalikom
ELKÉSZÍTÉS: Belemorzsoljuk a lisztbe a hideg vajat, hozzáadjuk a tejfölt, a vizet és egy pici sót. Összegyúrjuk, és a hűtőben 30 percet pihentetjük. A krémhez összekeverjük a mascarponét, a porcukrot és a vaníliát. Az epret hosszában fél centis szeletekre megszórjuk a cukorral, a keményítővel, majd a citrom levével meglocsoljuk. A tésztát 5 mm vastag kerek lappá nyújtjuk. Megkenjük a sajtkrémmel, a szélén egy 4 cm széles sávot kihagyunk. Rákanalazzuk az epret és felhajtjuk a tészta széleit, amit egy felvert tojással lekenünk. Tetejére egy kevés nádcukrot szórunk. 180 fokra előmelegített sütőben 20–25 percig sütjük, amíg a tészta szép aranybarnára nem pirul. Ha kihűlt, bazsalikom levelekkel díszítve kínáljuk.
EPRES-HABOS SZENDVICSKÉK
HOZZÁVALÓK:
- 40 dkg liszt
- 1 csomag sütőpor
- só
- 5 dkg cukor
- 20 dkg vaj
- 2 db tojás
- 1 ½ dl tejszín
- 1 kg eper
- 10 dkg cukor
- 4 dl habtejszín
- 2 ek. porcukor
ELKÉSZÍTÉS: A lisztet, a sütőport és a sót a robotgép keverőtáljában összekeverjük. Hozzáadjuk a hideg vajat, és addig keverjük, amíg nedves homok állagú nem lesz. Beledolgozzuk a tojásokkal kikevert tejszínt – ne ijedjünk meg, mert kicsit ragacsos tésztát kapunk. Egy sütőpapírral bélelt tepsibe kanállal kis halmokat rakunk a tésztából, egyenként kerekre formázzuk. 180 fokra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt aranybarnára sütjük. Ha kihűltek a tésztácskák, kettévágjuk őket, megtöltjük a cukorral felvert tejszínhabbal, és az előre lecukrozott, félbevágott eperrel, meglocsoljuk a levével, és azonnal tálaljuk.
MIÉRT EGÉSZSÉGES?
Mert az eper csökkenti a szellemi leépüléssel járó betegségek kialakulását.