Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

A SIXTUS-KÁPOLNÁN DOLGOZÓ MAGYAR CSAPAT IS RÉSZT VESZ A SZENT JÓZSEF-TEMPLOM BELSŐ FELÚJÍTÁSÁBAN

Új köntösben a kéttornyú óriás

2020. május 24. vasárnap

Régi pompájában ragyog a Horváth Mihály téri Szent József plébániatemplom, ami idén ünnepeli felszentelésének 221. évfordulóját. Az utoljára kívül 1980-ban, majd belül 1985-ben felújított épület most véget ért külső rekonstrukciója során a fő kérdés az volt, milyen színű köntösbe öltöztessék a 70 méteres tornyokkal büszkélkedő templomot.

Tavaly márciusban, védőszentjének ünnepén kezdték el a Horváth Mihály téri Szent József plébániatemplom külső rekonstrukcióját. A neobarokk stílusban épült templom, melynek a falai között mondta ki a boldogító igent Babits Mihály, legutóbb a ’80-as években esett át külső renováláson. Teljeskörű felújítását már jó ideje tervezték, annak szükségességét pedig maga az épület is jelezte. Leomló homlokzatának egy-egy darabja több ízben is a templom mellett parkoló autókra zuhant, a főbejáratnál álló Szent Adalbert szobor letört keze pedig egy épp arra tekerő biciklis mellett csapódott a földbe – mondta Michels Antal atya, a templom plébánosa.

Megvilágosodva

Amint eltűnt az állványzat, rögtön feltűnt a templom színének változása: sárgáról krémszínűre festették. A szín kiválasztását hosszas kutatómunka előzte meg, végül a templom különböző korszakaiból vett színminták alapján határozták meg – fejtette ki Villányi Norbert, a felújításban részt vevő építész. Bár a kerületiek számára a sárga szín volt megszokott, azt csak az elmúlt néhány évtizedben viselte az épület. Korábban erős okkervörös színű volt, azelőtt pedig a most visszahozott világos tónusú színvilág jellemezte. Villányi szerint szóba került, hogy a korábbi vöröses színére festik át, de a sötét színnel túlzottan beleolvadt volna a környezetébe, így ezt elvetették. A templomra eddig a monokróm színvilág volt jellemző, vagyis nem volt nagy kontraszt az elemek színe között, most viszont az ablakkeretek sötét árnyalatot kaptak.

Érdekesség, hogy míg a lábazat kapott egy festékréteget, addig a fő- és oldalsó bejáratnál lévő kőfelületeket csak letisztították.

Modern csillogás

A templom különleges csillogása a lecserélt vörösréz lemezeknek köszönhető. Volt fémfelület, amit meg tudtak menteni, ezért különbözik most a két toronysisak is: az új lemezekkel borított sokkal fényesebb, míg a csak  másik teljesen matt, barna. Idővel ezek egymáshoz érnek majd. A templom korábbi fényét igyekeztek visszahozni azzal is, hogy az egyes elemeket (szentek attribútumai, keresztek) újraaranyozták.

Bár a laikus szemnek nem feltétlen tűnik fel, az órák számlapjait is kicserélték és sokkal modernebb szerkezetet építettek vissza, amik pontosak, akár az atomóra, mert a frankfurti atomóra jeléhez vannak hangolva. 

Nem maradt el a szobrok restaurálása sem. A falfülkékben állókat a helyszínen javították, míg a szabadon lévőket műhelybe szállítva újították fel, majd úgy helyezték őket vissza.

Szolgálatra szentelve

A falak védelme érdekében a párkányokat körben galambriasztókkal látták el, valamint a falfülkéknél és mindkét oldalsó bejáratnál kerítés építését tervezik. Michels Antal atya május 1-én áldotta meg a templom külsejét, és reméli, hogy számíthat a kerületiek segítségére a megújult épület megóvásában. Villányi szerint ugyanis az épület külső falai remélhetőleg a következő négy évtizedben nem igényelnek újabb renoválást, nem erodálódnak, és nem is koszólódnak majd túl gyorsan.

A munkálatok folytatódnak

Hamarosan megkezdik a templom belső energetikai rekonstrukcióját is. Elsőként a sekrestye és a téli kápolna, valamint a fölöttük elhelyezkedő két oratórium felújítása következik. Megszüntetik a gázfűtést, hőszivattyús rendszert alakítanak ki. Felújítják a villanyvezetékeket, a padokba ionsugárzók, az oldalfalakra fűtőpanelek kerülnek. Korszerűsítik a hangosítást és a belső világítást is. Ezt a munkát az a magyar csapat végzi majd, amelynek tagjai a Vatikán egyik leghíresebb épülete, a Sixtus- kápolna freskóinak megvilágítását is felújították. Tervezik egy új szentély kialakítását, az oltárkép rendbetételét és sort kerítenek majd az orgona felújítására is. A felújítást az állam 1,2 milliárd forinttal támogatja. A még hátralévő munkálatok java a jövő évre elhalasztott Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus idejére talán el is készül.

Érdemes megnézni a felújítás történetét felidéző videónkat is.

Szöveg: Kolonics-Imre Zsófia; Fotók: Huszár Boglárka; Videó: Takács Mária

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben