Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

FŐVÁROSI FELMÉRÉS

Mondja el, mit gondol a II. János Pál pápa térről!

2020. május 25. hétfő

Tudja, hogy a Kálvária tér felületének hány százalékát árnyékolja be a fák koronája? Elégedett a II. János Pál pápa térrel? Mindent megtudhat nemcsak Józsefváros 30 zöld övezetéről, hanem Budapest összes parkjáról is. Sőt, elmondhatja, melyik miért a kedvence, vagy éppen mit hiányol.

A városi környezetben az aszfalt– és betonrengeteget megtörő zöld területek nemcsak a szemnek és a léleknek esnek jól, hanem a testnek is, sőt. A zöldfelületek mennyisége – parkok, erdőrészek és lakótelepi zöldfelületek – a városlakók testi és lelki egészsége mellett a klímaváltozás hatásainak mérséklése szempontjából sem mindegy.

Márpedig úgy fest, zöldfelületből kevesebb van a fővárosban: a legutóbbi, 2015-ös felmérés szerint 1990-2015 között, ha nem is sokkal, de csökkent a zöldfelületi intenzitás, vagyis az a szám, ami azt mutatja, hogy mekkora az adott területrészre (tájrészletre, településrészre) eső zöldfelület területi kiterjedésének aránya és egészségi állapotának értéke.

A Fővárosi Önkormányzat nemcsak megállítani szeretné ezt a folyamatot, hanem vissza is fordítani. Ehhez először is látni kell, milyen zöldfelületek és milyen állapotban vannak Budapesten. Ezt össze is gyűjtötték egy hatalmas, térképes adatbázisban, amelyben 772 budapesti zöldfelületet írtak össze, köztük Józsefváros 30 kisebb-nagyobb zöld övezetét a Teleki tértől a FIDO Parkon át a Mikszáth térig.

A térképes adatbázis a ziffa.hu honlapon érhető el. A ZIFFA egy rövidítés: Zöld Infrastruktúra Fejlesztési és Fenntartási Akcióterv. Ez a Fővárosi Önkormányzat középtávú stratégiája és akcióterve a város zöldfelületeinek védelme és fejlesztése érdekében.

Az oldalon keresztül a főváros szakemberei meg akarják ismerni a városlakók véleményét, javaslatait a város zöldfelületei kapcsán. A térképen Budapest zöldfelületeinek adatbázisában mindenki megkeresheti az általa ismert vagy látogatott parkokat, erdőket, majd a felugró adatlapon kitöltheti a kérdőívet.  A ZIFFA program része az is, hogy közvetlenül felmérje az egyes parkokat, tereket használók sajátos igényeit a további fejlesztések tervezése érdekében. 

A Fővárosi Önkormányzat kiemelt figyelmet fordít a kezelésében álló józsefvárosi II. János Pál pápa térre, ezért a teret használókat is bevonnák a tér sorsát érintő jövőbeni fejlesztésekbe.

Az egykori Köztársaság téri park sokat változott az elmúlt évtizedben. A 4-es metró állomásának kialakításakor a TÉR KÖZ 2013 pályázat eredményeként és a Budapest Sportfőváros 2019 program részeként is nagyobb fejlesztések történtek a téren. A Főkert által fenntartott zöldterület mostanra valódi sokcélú szabadidőparkként működhet – de vajon valóban be tudja tölteni ezt a szerepét?

A teret használók véleményét a járványhelyzetben nem lehet személyesen kikérni, ezért a főváros a kozossegitervezes.hu weboldalon biztosít online adatfelvételi lehetőséget. A honlapot felkeresők leírhatják véleményüket például arról, hogyan látják az egyes funkciókat, illetve javaslatokat tehetnek arra is, hogy mivel lehetne még jobbá tenni a parkot. 

A kérdőívet a ZIFFA.HU oldalon tudja kitölteni!

Szöveg: Lengyel Tibor; Fotók: ZIFFA

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben