Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Restart program

Józsefváros is újraindul - restart programunk

2020. május 26. kedd

A Józsefvárosi Önkormányzat Restart munkacsoportja folyamatosan követi a koronavírus járvánnyal kapcsolatos fejleményeket és ennek megfelelően hoz intézkedéseket

A kijárási korlátozások május 17. vasárnap éjféltől megszűntek Budapesten, május 18., hétfőtől a következő szabályok lépnek életbe:
  • Az egy háztartásban élők kivételével mindenki köteles a másik embertől lehetőleg másfél méteres védőtávolságot tartani.

  • Az üzletben történő vásárlás, illetve a tömegközlekedési eszközökön való tartózkodás során a maszk viselése továbbra is kötelező.

  • A védőtávolság megtartása mellett a közterületek, a parkok és a szabadtéri játszóterek hétfőtől látogathatóak.

  • A 65 éven felüliek továbbra is 9 és 12 óra között látogathatják az élelmiszerüzleteket, a drogériákat és a gyógyszertárakat, a 65 éven aluliak pedig az ezen kívüli időszakban.

  • A piacok nyitvatartásának rendjéről az önkormányzatok ettől eltérően is rendelkezhetnek.

  • Május 18-tól valamennyi üzlet kinyithat és látogatható.

  • A vendéglátóhelyeken, így különösen az éttermekben, kávézókban, cukrászdákban, büfékben, presszókban a kerthelyiségben, illetve a teraszon már lehet tartózkodni.

  • A vendéglátóhelyeknek 2020. szeptember 1-ig nem kell közterület-használati díjat fizetnie a terasz után.

  • A strandok, szabadtéri fürdők nyitva tarthatnak.

  • A szabadtéri múzeumok és az állatkert kinyithat.

  • A szolgáltatások bárki által szabadon igénybe vehetők, a szolgáltatást nyújtó üzletek szintén nyitva tarthatnak korlátozás nélkül.

  • Istentiszteletek és misék megtarthatóak, polgári házasságkötés és temetés szintén. A 200 fő alatti családi rendezvények, lakodalmak Budapesten 2020. június 15-től tarthatók meg.

  • Az egyetemek nyitva lehetnek, de erről mindenhol a felsőoktatási intézmény vezetője jogosult dönteni. A felsőoktatási intézmények kollégiumainak látogatása továbbra is tilos.

  • Kötelező továbbra is az arc eltakarása a fővárosi közösségi közlekedés járatain, a budapesti üzletekben, piacokon, bevásárlóközpontokban, valamint a taxikban. Az eltakarásra minden olyan eszközzel sor kerülhet, amely a kilégzéssel távozó cseppek felfogására alkalmas. Célszerű ugyanakkor a házilag is fertőtleníthető, tartósan használható textilmaszk alkalmazása, mivel az egyszer használatos papírmaszkok rövid ideig hordhatóak, és veszélyes hulladékként kell azokat kidobni.

A Józsefvárosi Önkormányzat Restart munkacsoportja folyamatosan követi a koronavírus járvánnyal kapcsolatos fejleményeket és hoz ennek megfelelően intézkedéseket:

- Nincsenek érvényben a korábbi hetek hétvégéire jellemző kerületi parklezárások. Valamennyi park szabadon látogatható. A lakosokat kérjük a járványügyi óvintézkedések betartására.

- Megnyíltak a kerületi játszóterek, amelyekben tájékoztatók helyeztünk el azok használatáról a járványügyi veszélyhelyzet alatt. A 18 év feletti kísérőik csak kendővel, maszkkal vagy sállal eltakart orral és szájjal tartózkodhatnak a budapesti játszótereken. A Városüzemeltetési Igazgatóság a játszóterek megnyitása előtt valamennyi játszóeszköz fertőtlenítését elvégezte. A játszóterek újranyitása után kétnaponta a reggeli nyitás előtt ismételt tisztítást végeznek valamennyi játszóeszközön.

- 2020. június 2. keddtől a józsefvárosi óvodák és bölcsődék a veszélyhelyzet előtti, rendes nyitvatartással fognak működni. Június 2-ig az óvodák a veszélyhelyzet márciusi kihirdetésekor elrendelt rendkívüli szünetre vonatkozó szabályok szerint látják el feladataikat, ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy egy csoport létszáma maximum 5 fő lehet. Az elérhető ügyeletről az érintett szülők részletesen itt tájékozódhatnak. A 13 kerületi óvodából 12 jelenleg is a maximum 5 fős csoportrend szerint működik. Amennyiben szülői igények alapján a fenti létszámkorlát nem tartható, úgy a még zárva lévő Baross utcai Virágkoszorú tagóvoda is kinyit.

- Május 22-től megváltozik a Teleki téri piac nyitvatartása a 65. életévüket betöltött vásárlók számára. A piac hétköznapokon 7 és 9 óra között, szombati napokon 6 és 9 óra között kizárólag a 65. életévüket betöltöttek számára, 9 óra után viszont életkortól függetlenül mindenki számára látogatható. A piacon az ott tartózkodó személynek a száj- és orrnyílását maszkkal, sállal vagy kendővel teljes egészében és folyamatosan továbbra is el kell takarnia!

- Megmarad és hívható az önkormányzat által a járvány idejére létrehozott zöld szám (06-80-277-256), ahogyan a Szolidaritási Alap és a tárgyi adománygyűjtő akció is várja a jövőben is a felajánlásokat. A beérkező tárgyi adományok, tanulási eszközök, mosható maszkok elosztása is folytatódik, amíg azt a készletek lehetővé teszik.

- Továbbra is érvényben marad és igényelhető a járványhelyzet miatt életbe léptetett rendkívüli települési támogatás, amely a Józsefvárosi Önkormányzat családtámogatási irodáján igényelhető; és a népkonyhai krízisétkeztetés, ami a zöld számon igényelhető; valamint a hónap végéig biztosan érvényben marad az étel házhozszállítás azok számára, akik erre jogosultak.

- A Józsefvárosi Önkormányzat intézményeinek ügyfélfogadása várhatóan június 2-től a rendes nyitvatartásokkal áll helyre.

- A Józsefvárosban teraszt működtető vendéglátó üzleteknek nem kell közterület-használati díjat fizetni, erről részletesebb információ itt található

- Rajzpályázatot hirdetünk! Azokat a rajzokat várjuk, amiket a kijárási korlátozás alatt készítettek a kerületi gyerekek. A legszebbeket kiállítjuk és nyereménnyel jutalmazzuk. A rajzokat 2020. június 15-ig a reszvetel@jozsefvaros.hu e-mail címre kérjük küldeni.

- A kerületben dolgozó civil szervezetek, vallási közösségek, sportolók, művészek és nemzetiségi önkormányzatok számára június elején írja ki az Önkormányzat a pályázatot, erről részletes információt fogunk közölni a honlapon.

Pályázat egyházaknak és vallási közösségeknek: https://old.jozsefvaros.hu/szoljon-bele/75053/jozsefvarosi-egyhazi-palyazat

Pályázat sport szervezeteknek és sportolóknak: https://old.jozsefvaros.hu/szoljon-bele/75052/jozsefvarosi-sportpalyazat

Pályázat civil szervezeteknek: https://old.jozsefvaros.hu/szoljon-bele/75048/jozsefvarosi-civil-es-kulturalis-palyazat

Pályázat nemzetiségi önkormányzatoknak: https://old.jozsefvaros.hu/szoljon-bele/75051/jozsefvarosi-nemzetisegi-palyazat

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben