Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

TOVÁBBRA IS HÍVHATÓ A ZÖLDSZÁM ÉS MEGMARAD A RENDKÍVÜLI TELEPÜLÉSI TÁMOGATÁS IS

Restart, Józsefváros!

2020. május 27. szerda

A kijárási korlátozások budapesti megszűnésével Józsefvárosban is kezd visszatérni az élet a rendes kerékvágásba. Megteltek az utcák, parkok és játszóterek, újranyitnak a bölcsődék és óvodák, visszaáll az önkormányzati intézmények ügyfélfogadása is. Továbbra is hívható az önkormányzat zöldszáma, megmarad a Szolidaritási Alap és a tárgyi adománygyűjtés, ahogy a rendkívüli települési támogatás is.

A koronavírus-járvány elleni védekezéshez szükséges szigorú intézkedések egy hete történt budapesti lazítása óta, ha lassan is, de kezd magához térni a főváros. A két hónapnyi kényszerű részleges leállás után visszatér az élet Józsefvárosban is a rendes kerékvágásba. A kijárási korlátozások feloldása óta megteltek az utcák, kinyitottak a parkok és a játszóterek is.

Minden üzlet kinyithat, ahogy a strandok, a szabadtéri fürdők és a szabadtéri múzeumok is. Újra látogatható a budapesti Állatkert, a vendéglátóhelyeken pedig, így különösen az éttermekben, kávézókban, cukrászdákban, büfékben, presszókban a kerthelyiségben, illetve a teraszon már lehet tartózkodni.

Ugyanakkor maradt néhány fontos szabály: az egy háztartásban élők kivételével mindenki köteles a másik embertől 1,5 méteres védőtávolságot tartani. Ezt az utcán, a parkokban és a játszótereken is be kell tartani. A tömegközlekedési eszközökön, az üzletekben, a piacokon, a taxikban és a bevásárlóközpontokban a maszk viselése továbbra is kötelező.

Az istentiszteletek és misék megtarthatók, polgári házasságkötés és temetés szintén. A 200 fő alatti családi rendezvények, lakodalmak Budapesten 2020. június 15-től tarthatók meg. Az egyetemek nyitva lehetnek, de erről mindenhol a felsőoktatási intézmény vezetője jogosult dönteni. A felsőoktatási intézmények kollégiumainak látogatása továbbra is tilos.

A 65 év felettiek főszabályként továbbra is 9–12 óra között mehetnek élelmiszerüzletekbe, drogériákba és gyógyszertárakba, de az önkormányzatok ettől eltérhetnek. A Teleki téri piacon például május 22-től így alakul a nyitvatartás: hétköznap 7–9 óra között, szombaton 6–9 óra között várják a 65 év felettieket, 9 óra után a többieket – a maszkviselés mindenkinek kötelező.

A Józsefvárosi Önkormányzat „restart munkacsoportot” hozott létre, amely folyamatosan követi a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos fejleményeket, és hoz ennek megfelelően intézkedéseket. A restart munkacsoport döntése alapján megmarad és továbbra is hívható az önkormányzat által a járvány idejére létrehozott zöldszám a 06-80/277-256-os, ingyenes telefonszámon.

Az önkormányzat által létrehozott, a kerületben élőket és a járvány elleni védekezést segítő Szolidaritási Alap és a tárgyi adománygyűjtő akció megmarad, és a jövőben is várja a felajánlásokat. A beérkező tárgyi adományok, tanulási eszközök, mosható maszkok elosztása is folytatódik, amíg azt a készletek lehetővé teszik.

Érvényben marad és igényelhető a járványhelyzet miatt életbe léptetett rendkívüli települési támogatás és a népkonyhai krízisétkeztetés. Május végéig marad az étel házhozszállítása is azoknak, akiket megillet.

A Józsefvárosi Önkormányzat intézményeinek ügyfélfogadása várhatóan június 2-től a normális, a járványhelyzet előtt megszokott nyitvatartásokkal áll helyre. 

Szöveg: Lengyel Tibor; Fotók: Ványi Ákos

- - -

PIKÓ: NEHÉZ IDŐSZAKON VAGYUNK TÚL

„Az elmúlt két hónapban a legfontosabb feladatunk a járvány elleni védekezés és a legnehezebb helyzetbe kerültek megsegítése volt” – mondta Pikó András videójában, ami a cikkünk elejére beágyazva található. A polgármester úgy fogalmazott: „Rendkívül büszke vagyok arra a példamutató összefogásra, ami itt a kerületben megvalósult. Helyi lakosok és önkéntesek, civil szervezetek és egyházi közösségek, önkormányzati dolgozók és kis- és középvállalkozások, sőt nagyvállalkozók is összefogtak, és valódi segítő közösségé váltak.” Pikó arról is beszélt a videóban, hogy az önkormányzat milyen segítő intézkedéseket hozott, milyen támogatási lehetőségeket nyújtott a józsefvárosi lakosoknak, vállalkozásoknak a járványhelyzet legsúlyosabb időszakában. Beszámolt az önkormányzat által létrehozott Szolidaritási Alap bevételeiről és kiadásairól, továbbá arról is, hogy a válság hogyan érinti a kerület gazdálkodását. „Az életünk fokozatosan vissza fog térni a rendes kerékvágásba (…) a korlátozások feloldását az emberek fegyelmezett és felelősségteljes viselkedése tette lehetővé, köszönöm minden józsefvárosinak, hogy betartották a szabályokat, együttműködtek és segítettek egymásnak” – más mellett erről is beszélt a polgármester.

- - -

MEGNYÍLTAK A JÁTSZÓTEREK

Újra kinyitottak a kerületi játszóterek, ahol az önkormányzat tájékoztatótáblákat helyezett el a járványügyi veszélyhelyzet alatti használat szabályairól. A gyerekek 18 év feletti kísérői csak kendővel, maszkkal vagy sállal eltakart orral és szájjal tartózkodhatnak a játszótereken. A Józsefvárosi Gazdálkodási Központ (JGK) Városüzemeltetési Igazgatósága a játszóterek megnyitása előtt minden játszóeszköz fertőtlenítését elvégezte. A játszóterek újranyitása után kétnaponta a reggeli nyitás előtt ismételt tisztítást végeznek valamennyi játszóeszközön.

- - -

RENDES ÜZEMBEN AZ ÓVODÁK ÉS BÖLCSŐDÉK

A fővárosi óvodák és a bölcsődék június 2-től visszatérnek a normál működési, nyitvatartási rendhez. 2020. június 2., keddtől tehát a józsefvárosi óvodák is a veszélyhelyzet előtti, normális nyitvatartással működnek majd. Addig is az óvodák a veszélyhelyzet márciusi kihirdetésekor elrendelt rendkívüli szünetre vonatkozó szabályok szerint látják el feladataikat, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy egy csoport létszáma legfeljebb 5 fő lehet. A 13 kerületi óvodából 12 jelenleg is e csoportrend szerint működik.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben