Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

INTERJÚ BARANYI KRISZTINÁVAL, FERENCVÁROS FÜGGETLEN POLGÁRMESTERÉVEL

„Nem kötök kompromisszumot azért, hogy megússzak egy konfliktust”

2020. május 29. péntek

A Fidesz fölényes legyőzése közös sikerünk volt. Ez azonban sajnos nem járt együtt az összes sérelem begyógyulásával - mondja Baranyi Krisztina. Ferencváros polgármesterével kerületi beruházásokról, Ferencváros pénzügyeiről és Pikó Andrásról, valamint Kocsis Mátéról is beszélgettünk.

- Sokak szerint ön nem könnyű ember, önjáró, sőt, néha olyan, mint egy elszabadult hajóágyú. Lehet így irányítani egy kerületet? Milyen az együttműködése a szövetségeseivel?

- Azokat szokták könnyű emberként jellemezni, akiket az orruknál fogva lehet vezetni. A kerületet nem egyedül vezetem: szűk, de erős csapatom van, a kölcsönös bizalom miatt hatékonyan tudunk dolgozni. Nem akarom kikerülni a kérdést sem, ami a mostani képviselő-testület megalakulása előtti viszonyokra és az összellenzéki polgármester-jelölt állításának körülményeire vezet vissza. Tény, hogy erősek a magam és a szövetségeseim felé támasztott elvárásaim.

Az is igaz, hogy nem kötök kompromisszumot csak azért, hogy megússzak egy konfliktust. A kritikák a tavalyi választás, sőt, a 2018-as parlamenti voksolás előtt fogalmazódtak meg. Az ellenzéki oldalon lévő riválisaim az együttműködésre képtelenség vádjával támadtak. Tavaly az előválasztás, majd a választás eredményei mély sebeket ejtettek több kerületi politikuson, és nem könnyíti meg a helyzetet az sem, hogy a testületben csak egy olyan képviselő ül, aki kezdettől támogatott.

- Az előválasztási győzelme után elvileg minden ellenzéki párt ön mögé állt.

- A főpolgármester kiválasztása mellett egyedül Ferencvárosban volt előválasztás. Az ezt követő választási kampányban nagyszerűen működött az ellenzéki összefogás. Nem csak az engem eredetileg is támogató szervezetek, hanem az összes helyi pártszervezet kivette a részét a munkából. A Fidesz legyőzése közös sikerünk volt. Ez azonban sajnos nem járt együtt az összes sérelem begyógyulásával.

- Az, hogy Ferencvárosban érdekes színfoltként MKKP-s alpolgármestere van, fricska a többi pártnak?

- Nem fricska. A másik helyettesem LMP-s. Mind a ketten végigcsinálták velem a kampányt, ismertem őket, tudtam, hogy a módszereink azonosak, támogatják a munkámat, támaszkodhatok rájuk. Természetesen nem vita nélkül, de mindig gyorsan közös álláspontra tudunk jutni, így hatékonyan vezetjük a kerületet.

- A tavalyi választás előtt azt mondta, az akkori önkormányzat rengeteg felesleges dologra költ. Milyen most Ferencváros pénzügyi helyzete?

- A pénzügy helyzetünk még mindig viszonylag stabil. A zárszámadás szerint 2,8 milliárd forint szabadon elkölthető pénz maradt a kasszában. Sajnos ennél többet, 3–3,5 milliárd forintot veszítünk a járvány elleni védekezés, az elmaradó bevételek és a kormányzati elvonások miatt, de úgy néz ki, kigazdálkodjuk a különbséget. A veszélyhelyzet kihirdetése óta 150 millió forintot fordítottunk megelőzésre és védekezésre, 300 milliót pedig azok megsegítésére különítettünk el, akik a pandémiás helyzet miatt veszítették el állásukat. Viszont igyekszünk nem hozzányúlni a fő céljainkra, a zöldítésre és a városrehabilitációra megszavazott pénzekhez.

- Ezek szerint a IX. kerületnek jobbak a kilátásai, mint Józsefvárosnak. Itt azt mondják, hogy nem tudnak optimista jövőt felvázolni.

- Szerencsésebb helyzetben vagyunk, de minden attól függ, hogy meddig tart ez az időszak, és a kormány mit vesz még el az önkormányzatoktól.

- Korábban írt arról, hogy eltűnhetnek a Közvágóhíd épületei, ez már meg is történt. Nem tudta volna megakadályozni? 

- A korábbi fideszes vezetés kötött egy közérdekű kötelezettségvállalási szerződést azzal a beruházóval, akié eredetileg volt a terület. A megállapodás szerint Ferencváros egymillió euróért cserébe lazít az építési szabályokon. Később ez a beruházó eladta a területet Adnan Polat török üzletembernek, az Orbán-család egyik üzletfelének. Ő magas épületeket és sűrű beépítettséget akart, amit a helyi építési szabályok megváltoztatása után már meg is tehet. A fővárosi védettség alatt álló vágóhíd szinte minden környezeti értékét lebontó tervek ezután úgy mentek át az építési hatóságon, és a még Tarlós István által vezetett fővároson, mint kés a vajon. Sőt, bár semmi ok nem volt rá, kiemelt nemzetgazdasági célú beruházássá nyilvánították az építkezést, és már nem tehetünk semmit. A beruházás vélhetően a legmagasabb köröktől élvez védelmet.

- Egy másik nagy beruházás is indulatokat kelt: egy friss petíció azt követeli, hogy „újabb stadion helyett parkot a ferencvárosi Duna-parton”. Lesz stadion?

- Ferencvárosi Rendezvény és Szabadidőközpont lesz, hiszen sikerült elérni, hogy ne atlétikai stadion épüljön, hanem olyan létesítmény, amit a versenyek után közcélra lehet használni. Ennek része a versenyekre is alkalmas stadion, amit persze én sem ambicionálnék, de mivel a kormányfőnek stadion volt a jele az óvodában, ők ehhez ragaszkodnak. Én meg ahhoz, hogy a kerületiek parkkal, óvodával, rendelővel gazdagodjanak, amit az erről szóló megállapodás garantál. A beruházásnak erős támogatottsága van helyben és a Fővárosi Közgyűlésben is. Az előkészítés már zajlik, minket is bevontak, így a beruházás minden fázisára rálátunk. Nagyobb zöldterület lesz, mint eddig volt, és visszakerül a helyére a Vituki strand is, kibővítve még egy medencével. Lesz plázs, szabadtéri mozi, kalandpark, kikötők, parti sétányok, játszótér, görkorcsolya-pálya, és épül egy több mint 100 férőhelyes óvoda is. 

- Józsefvárossal – a szomszédság miatt is – nyilván sok a közös pont és a közös probléma is. Vannak rendszeres találkozói Pikó Andrással?

- Pikó Andrással nem csak a szomszédság köt össze, hanem politikai pozíciónk is hasonló. Egyikünk sem pártember, és mind a kettőnk megválasztásában döntő szerepe volt a mögöttünk álló civil szervezeteknek. A nem fideszes kerületi polgármesterek naponta kommunikálnak egymással a mostani helyzetben. Elsősorban a járvánnyal kapcsolatos kérdésekről, de másról is: forgalomcsökkentett területek létrehozásáról, esetleg teljesen autómentes részek kijelöléséről, biciklisávokról. Pikó Andrással külön is egyeztettem, amikor a pandémiás járadék bevezetéséről konzultáltunk. Véleményt kért, tapasztalatokat cseréltünk.

- Azt mondja, nem az a típus, aki frázisokat puffogtat, Kocsis Mátéval mégis a nyilvánosság előtt üzengetnek egymásnak.

- Kocsis Mátét ugyanúgy a Ferencvárosban élők választották meg egy posztra, ahogy engem is. Korábban többször beszéltem vele telefonon, de ettől a választás óta elzárkózott. Nem jelent meg a testületi üléseken, és nem láttuk a parlamenti döntések során sem, hogy választókerülete érdekében felszólalt volna. Nincs együttműködés köztünk. Nem akarom minősíteni a politizálását, de ha valakit egy egyéni körzetben választották meg, akkor saját magának árt, ha a választóival nem törődik. Sőt, Kocsis még bünteti is őket.

- Kocsis Máté azt mondja, ő egyetlen ferencvárosi, vagy józsefvárosi lakost sem büntet.

- Nekem senki sem tudja megmagyarázni, hogy az elvonási javaslatok ne Kocsis Mátétól jönnének. Ezek a költségvetés mély bugyraiban található tételek, egy pénzügyminiszternek sem jutna eszébe ezekhez nyúlni egy veszélyhelyzeti válságkezeléskor. Kocsis Mátéval egyébként csak konkrét ügyekben foglalkozom, és ez az elvonás pont olyan konkrét, mint amikor az általa vezetett Kézilabda Szövetség hirtelen visszavonta a még a megválasztásom előtt elnyert 20 milliós kézilabdapálya-rekonstrukciós támogatást. Nem arra hivatkoztak, hogy nincs pénz, hanem leírták: mégsem nyertetek.

Szöveg: Zoltai Ákos; Fotók: Ványi Ákos

NÉVJEGY

Baranyi Krisztina már az előző ciklusban is ferencvárosi önkormányzati képviselő volt. Többek között az Illatos úti „vegyi káosszal”, a parkolási botránnyal és zöldügyekkel vált ismertté. Az Együttben politizált annak 2018-as megszűnéséig. Már akkor arról beszélt, hogy elindul független polgármester-jelöltként Ferencvárosban, de leszögezte: „nincs az az isten, hogy belépjek egy pártba”. Mielőtt a teljes ellenzék mögé állt, helyi előválasztásban győzte le Jancsó Andreát, akit Baranyinál sokkal több párt támogatott. A tavaly októberi választáson simán legyőzte a kerületet 2010 óta irányító fideszes Bácskai Jánost.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben