Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Kipróbált, bevált finomságok Kiss Éva konyhájából

Az elfeledett rebarbara

2020. június 03. szerda

Egyre több helyen beszerezhető a rebarbara, ez a fanyar ízű finomság. Tavasszal érik be, június közepéig tart a szezonja.

Kevesen tudják, hogy a rebarbara zöldség, nem gyümölcs. Nem a termését, nem is a levelét, hanem a szárát fogyasztjuk.

Főleg süteményeket, édességeket ízesíthetünk vele, de zsenge állapotban nyersen is ehető, csak a külső rétegét le kell hámozni. Nagyon egészséges: sok benne a B-vitamin és magas az A-, C-, E-, K-vitamin tartalma is, emellett gazdag olyan ásványi anyagokban, mint a kalcium, kálium, cink és a vas. Magas a víztartalma, így kiváló szomjoltó. Rosttartalmának köszönhetően biztosítja a megfelelő bélmozgást, segít megelőzni a székrekedést, a puffadást és a hasi görcsöket. Nagyon alacsony a kalória- és a szénhidráttartalma, így fogyókúrázóknak ideális. 

Számtalan felhasználási módja létezik: készíthetünk belőle szörpöt, kompótot, lekvárt vagy mártást, de tehetjük süteményekbe is. Párosíthatjuk gyümölcsökkel: cseresznyével, meggyel, almával, körtével, de eperrel a legfinomabb!

A fűszerek közül jól illik hozzá a vanília, a fahéj és a gyömbér. Elkészítésénél vigyázzunk, mert nagyon hamar szétfő. Kitűnő turmixital-alap lehet, de pitébe, rétesbe, muffinba, krémes desszertekhez is remek! A tiramisut pikáns íze miatt nagyon különlegessé teszi. Mindig szórjunk alá piskóta- vagy kekszmorzsát, mert sok levet ereszt, de darált dióval, mandulával, pisztáciával is gazdagíthatjuk. Bóléban, koktélokban savanyú íze nagy melegben jól esik, fagyihoz is kínálhatjuk.

EPRES-REBARBARÁS ROPOGÓS PITE

HOZZÁVALÓK:

A tésztához:

- 30 dkg liszt

- 15 dkg vaj

- 10 dkg porcukor

- 3 tojássárgája

- 1 citrom reszelt héja

- csipetnyi só

A töltelékhez:

- 40 dkg rebarbara

- 30 dkg eper

- 8 dkg cukor

- 1 evőkanál keményítő

A morzsához:

- 6 dkg liszt

- 6 dkg zabpehely

- 6 dkg vaj

- 4 dkg cukor

ELKÉSZÍTÉS:

A tésztához a lisztet elkeverjük a porcukorral, a citrom reszelt héjával és a csipet sóval. A vajat felkockázzuk, a lisztes keverékhez adjuk. Az ujjunkkal összemorzsoljuk, hozzáadjuk a tojások sárgáját, és tésztává gyúrjuk. Fóliába csomagolva fél órára a hűtőbe tesszük. Pihentetés után kinyújtjuk, és egy 24 cm-es a tortaformát kibélelünk vele, majd további fél órát pihentetjük a hűtőben. A rebarbarát és az epret megmossuk, feldaraboljuk. A rebarbarát a cukorral együtt lábasba tesszük, pár perc alatt puhára pároljuk. A tűzről levéve hozzákeverjük az epret és a keményítőt. A morzsához a lisztet, a zabpelyhet, cukrot, a vajdarabokat, sót egy tálban összekeverjük, kezünkkel elmorzsoljuk. A hűtőből kivett tésztát villával megszurkáljuk, betesszük a 180 fokra előmelegített sütőbe és 15 percig sütjük. Kivesszük, megtöltjük az epres-rebarbarás töltelékkel, megszórjuk a morzsával, majd további 20–25 percig sütjük, amíg a morzsa kissé meg nem pirul. Kihűlve szeleteljük.

REBARBARÁS LEPÉNY, VILLÁMGYORSAN

HOZZÁVALÓK:

- 6 szál rebarbara

- 15 dkg eper

- 2 evőkanál barna cukor

- 1 zacskó vaníliás cukor

- 2 evőkanál darált dió

- 1 csomag leveles tészta

ELKÉSZÍTÉS:

A rebarbarát megmossuk, ha kell, meghámozzuk, és 3 cm-es darabokra vágjuk. Az epret megtisztítjuk, a cukrokkal péppé törjük. A tésztát 4 darab négyzetre vágjuk. A széleken 1–1 cm-t szabadon hagyva, a közepüket megkenjük eperpürével, megszórjuk dióval, majd kirakjuk soronként 3–3 db rebarbarával úgy, hogy a szárak bordázatának csíkjai váltakozva egyszer vízszintesen, egyszer függőlegesen álljanak. A tésztaszéleket visszahajtjuk, és 180 fokra előmelegített sütőben 15–20 perc alatt megsütjük.

MIÉRT EGÉSZSÉGES?

Mert a rebarbara magas K-vitamin tartalma jót tesz a csontoknak, az idegrendszernek, az agynak és csökkentheti az Alzheimer-kór kialakulását.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben