Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

A trianoni békeszerződés századik évfordulója

Megemlékezés a józsefvárosi pályaudvarnál

2020. június 04. csütörtök

Nekünk, józsefvárosiaknak saját történetünk van Trianonról is. Egy évszázada annak, hogy az elcsatolt menekülőket szállító tehervagonok gördültek Pest felé, ahol a nagyobb pályaudvarokra, elsősorban Józsefvárosba és a Nyugatiba irányították a szerelvényeket.

Június 4-én a Józsefvárosi Önkormányzat megemlékezést tartott a trianoni békeszerződés századik évfordulóján, a volt Józsefvárosi pályaudvarnál. Az eseményen beszédet mondott Egry Gábor történész a Politikatörténeti Intézet főigazgatója és Dr. Erőss Gábor emlékezetpolitikáért felelős alpolgármester. A megemlékezésen részt vettek a Közösen Józsefvárosért frakció tagjai, a lengyel és a roma nemzetiségi önkormányzat képviselői, és Korózs Lajos országgyűlési képviselő.

Józsefváros maga a magyar történelem. A nemzeti dicsőség és a fejlődés emlékei épp úgy megtalálhatók itt, mint a történelmi traumáink öröksége. Nekünk, józsefvárosiaknak saját történetünk van Trianonról is. Egy évszázada annak, hogy az elcsatolt menekülőket szállító tehervagonok gördültek Pest felé, ahol a nagyobb pályaudvarokra, elsősorban Józsefvárosba és a Nyugatiba irányították a szerelvényeket. Amikor a vonatok megérkeztek, a használaton kívüli vágányokra állították a vagonokat, hogy ott is maradjanak, míg nem születik döntés a rajtuk utazó emberekkel kapcsolatban. Ők később „vagonlakóknak” nevezték magukat, és hosszú időn keresztül vártak arra, hogy a sorsuk jobbra forduljon. Többek között rájuk emlékezve tartottuk ma az önkormányzati megemlékezésünket a józsefvárosi pályaudvarnál, ezen a szimbolikus helyszínen.

A történészek adatai szerint az elcsatolt területeken élő magyarok 15 százaléka menekült át Magyarországra 1924-ig, ez mintegy 350 ezer embert jelent. Becslések szerint 40-50 ezer fő fordult meg közülük az említett vagonokban addig, amíg valamilyen más lakhatási lehetőséghez jutottak, sokan éppen itt Józsefvárosban. Az idő előrehaladtával persze csökkent Budapest és benne a kerület aránytalanul nagy szerepe a menekültek letelepítésében, de nekünk mégis fontos részlet ez abban az áttekinthetetlenül szerteágazó történetben, amit Trianon emlékezete hordoz.

Mert lehet egyoldalú igazságok, sérelmek hangoztatására és bűnbakképzésre használni a máig ható történelmi traumát, de talán mégis jobban járunk, ha olyan egyetemes értékek mellett teszünk hitet, mint a szolidaritás és a bajba jutottak segítése. Itt, Józsefvárosban ezt is jelenti a nemzeti összetartozás.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben