Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

PIKÓÉK MINŐSÉGET ÉS JOGSZERŰSÉGET AKARNAK, A FIDESZ ÉS A RÉGI CÉG VITATJA A DÖNTÉST

Új közétkeztetési szolgáltató, alacsonyabb ár

2020. június 09. kedd

Most a józsefvárosi közétkeztetés borzolja a helyi politikai életet. Miközben az önkormányzat szerint nem elég, hogy jogellenesen, de rossz minőségben és drágán szállított az eddigi szolgáltató, a helyi Fidesz a szerződés – szerintük jogtalan – megszűnése miatt háborog, a cég jogi útra tereli az ügyet. Tény: sokan elégedetlenek voltak a Klassz Menzával. Az új helyzetben a díjak máris csökkennek.

Most a kerület évi mintegy egymilliárd forintba kerülő, az óvodákat, iskolákat és a szociális ellátás területét lefedő közétkeztetését látja teljesen máshogy a józsefvárosi Fidesz és a Pikó András vezette önkormányzat. Az önkormányzatnak egyértelmű az álláspontja: érvénytelen az a közétkeztetési szerződés, melynek alapján a Klassz Menza Kft. végezte a szolgáltatást – szerintük amúgy is drágán és rossz minőségben – a józsefvárosi intézmények számára. Vörös Tamás, a helyi Fidesz frakcióvezetője viszont jelezte: nem hagyják szó nélkül, hogy „Pikó lerombolja Józsefváros eredményeit”. Kifogásolják, hogy a polgármester egymaga döntött az új szolgáltató kiválasztásáról.

A történet fontos sarokpontja a 2019-es év, amikor a Klassz Menza Kft. átvette a közétkeztetési szolgáltatást a kerületben a Pensio Kft.-től. Az önkormányzat úgy látja, az üzletág-áthelyezés szabálytalanul történt, így a szerződéses szolgáltatás azóta nem jogszerű. Május 26-tól nem is vették igénybe a Klassz Menza szolgáltatását, hanem a hónap végéig az önkormányzat "házon belül", a Józsefvárosi Egyesített Bölcsődék saját főzőkonyháiban főzetett, június 2-től pedig Pikó András átmeneti időre, egy új közbeszerzési eljárás lefolytatásáig az Eurest Kft.-t bízta meg a feladat ellátásával.

Az önkormányzatot arról kérdeztük, mi volt az a jogsértő állapot, ami a Klassz Menzával való szakításhoz vezetett. Békési Zsuzsanna sajtófőnök azt válaszolta: a 2019-es üzletág-átruházással a Klassz Menzához csak a közétkeztetési üzletág került át, annak ellenére, hogy minden dokumentum – a részvételi és ajánlati felhívás, a közbeszerzési anyagok és a megkötött szerződés is – osztatlan jellegű szolgáltatásként rögzítette a kötelezettségeket: ide tartoztak a közétkeztetési szolgáltatás mellett kivitelezési, beruházási, fejlesztési, korszerűsítési jellegű feladatok is. Amikor a felek a szerződés lényeges tartalmát érintő módosítást írtak alá, és az osztatlan kötelezettséget megosztották, jogsértést követtek el. Ráadásul a munkavállalók átvételét sem tisztázták, ami ellentétes a közbeszerzési törvény előírásával. Békési azt is megjegyezte: az, hogy jelentős beruházási feladatokat vontak össze közétkeztetési szolgáltatással (részajánlat biztosítása nélkül) eleve nem felel meg sem a hazai jogszabályoknak, sem pedig az uniós előírásoknak.

Azt is megkérdeztük, jogszerű volt-e, hogy Pikó András saját hatáskörben bízott meg új szolgáltatót. Békési a koronavírus elleni védekezésről szóló törvényre hivatkozott, kiemelve, hogy „a veszélyhelyzetben a települési önkormányzat képviselő-testületének feladat- és hatáskörét a polgármester gyakorolja. A polgármester döntését külön íven, határozat formában hozza meg.”

Az Eurest Kft.-vel létrejött új szerződés megkötése után nem sokkal Pikó András közölte: 10 százalékkal csökken a közétkeztetés térítési díja a józsefvárosi családok számára. „Ahogy ígértem, a jogszerű állapot helyreállításán túl az önkormányzat számára fontos, hogy a közétkeztetésben részt vevők jobb minőségű és kedvezőbb árú szolgáltatásban részesüljenek. Ennek megfelelően jártunk el” – hangsúlyozta a polgármester.

Pikó nem véletlenül emelte ki az árcsökkentést, hiszen a józsefvárosi közétkeztetés díja folyamatosan nőtt az elmúlt években. Ebben az előző vezetés nem látott kivetnivalót. 

Az önkormányzat álláspontja szerint ez jogi szempontból is aggályos, mivel az évi egyszeri áremelés csak az infláció mértékét érheti el, az ár csak közös megegyezéssel módosítható, a szerződés ilyen változását pedig írásba kell foglalni. A legutóbbi drágulás tavaly május 8-án volt, és a Klassz Menza Kft. idén a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzeti időszakban is próbálkozott emeléssel. Ekkor 1096 Ft/adag nettó árra emeltek volna egy adag egy ebédet a gyermek- és a szociális étkeztetés keretében. Ez kirívónak tűnik a főváros egyik legszegényebb kerületében, főleg annak fényében, hogy több nagy ételszállítással foglalkozó cégtől ennél kedvezőbben is lehet már egy-egy adagot rendelni – ráadásul bőséges választékból. A széles ételskála, de főképp a jó minőség nem volt biztosított: a minőségre és a más kerületekhez képest magas árakra sok panasz érkezett, nemcsak az elmúlt hónapokban, hanem már évek óta.

Lapunk birtokába jutott az egyik helyi iskola szülői munkaközössége által írt 2020. januári levél: „Az ételek mennyisége, minősége és rendkívüli egyhangúsága, valamint a felszolgálás minősége elfogadhatatlanná vált (…) Az elmúlt években már nemcsak a mi iskolánk, hanem a kerület kvázi összes iskolája megfogalmazta ezeket és hasonló panaszokat az önkormányzat döntéshozói irányába (szinte minden évben), hiszen ugyanaz a cég menedzseli az étkeztetéseket a kerület összes iskolájában. Változást sosem sikerült senkinek elérnie. Nagyon sokszor felvetődött ezért az a (máig megválaszolatlan kérdés), hogy a sorozatos panaszok ellenére, mi okból sikerült újra és újra kilobbiznia az étkeztetést menedzselő cégnek azt, hogy az önkormányzat fenntartsa, meghosszabbítsa a megbízási szerződésüket. E megválaszolatlan kérdések miatt mostanra már az a benyomás kezdett közvélekedéssé válni, hogy az önkormányzat korábbi vezetőinek valamiféle alternatív, számunkra nem ismert ösztönzői lehettek arra, hogy az étkeztetésért felelős cég szerződését a folyamatos panaszok ellenére megújítsák, fenntartsák. (…) Összességében, mi szülők, úgy gondoljuk, hogy a közétkeztetést végző szolgáltató a vállalt kötelezettségeinek nem tesz eleget. Mindezt olyan összegért, amely vetekszik a belvárosi éttermek menüáraival.” Hozzátették, hogy az összeg nagyjából 70 százalékát az önkormányzat fizeti, amelyért „persze nagyon hálásak vagyunk, de ettől még nem gondoljuk azt, hogy a közpénz ilyen rossz minőségű szolgáltatásra kellene pazarolnunk”.

Arra is volt példa, hogy egyes intézményekbe lejárt szavatosságú, ehetetlen ételeket szállítottak. Kaptunk képeket penészes kenyerekről például, amelyeket egy helyi klubba és egy nyugdíjas otthonba szállítottak. Eredetileg minden hónap 15. napjáig intézményenként mérni kellene az előző hónap szolgáltatásával kapcsolatos elégedettséget, de ez eddig – a panaszokból úgy látszik – aligha történt meg, vagy ha igen, nem volt semmi következménye a kiritkáknak. 

Kíváncsiak voltunk a Klassz Menza Kft. álláspontjára, valamint a helyi Fidesz véleményére is. Többek között arról érdeklődtünk, hogy szerintük is jogszerűtlen volt-e a szerződés, valamint, hogy mit gondolnak az ár-érték arányról, és a minőségi kifogásokról.

A Fidesz azt közölte, hogy „Józsefváros történetének legnagyobb mutyiját vezényelhette le Pikó András” - részletek lentebb, akárcsak a Klassz Menza Kft. reakciója, valamint a Klassz Menzával kapcsolatos egyéb ügyekről szóló írás. 

Szöveg: Zoltai Ákos; Fotók: Ványi Ákos

- - 

A józsefvárosi Fidesz-frakció közleménye

„Józsefváros történetének legnagyobb mutyiját vezényelhette le Pikó András

A Fidesz-KDNP józsefvárosi politikusai továbbra is bojkottálják a Pikó András polgármestersége alatt ócska szélsőbaloldali propagandatermékké züllesztett Józsefváros Újságot.

Azonban Józsefváros lakosai megérdemlik, hogy tisztában legyenek a tényekkel. Mivel a Józsefváros Újság segédkezik abban, hogy Pikó András gyanús ügyletét eltussolják, ezért a jelen helyzetben nem tehetünk mást, mint általános bojkottunk ellenére kivételesen közleményt juttattunk el Pikó András közpénzből kitartott, önfényező kiadványához.

Felháborító, hogy az adófizetők pénzéből működő Józsefváros Újság már hozzánk intézett kérdéseivel is leplezni akarta azt a sanda szándékot, hogy úgy tűnik, Pikó András a vészhelyzet idején mutyizni kezdett a gyermekek és az idősek étkeztetésén.

Pikó András – vészhelyzet idején – mondvacsinált okokra hivatkozva, valószínűleg jogellenesen lépett ki egy közbeszerzés útján létrejött szerződésből. Vélhetőleg azért tett így, hogy ezt követően egymaga dönthessen egy céggel való több százmillió forintos szerződés megkötéséről. Ráadásul a dokumentumok alapján úgy tűnik, hogy a polgármester már egy nappal korábban kiválasztotta a másnapi beszerzési eljárás, azaz a verseny győztesét.

Pikó András kampányában minden fórumon átláthatóságot ígért. Ehhez képest az új szerződés sem a nyilvánosság, sem a képviselők számára nem ismerhető meg. A Fidesz-KDNP józsefvárosi frakciója a Közbeszerzési Hatósághoz fordult az ügyben.

Miközben a kerületi fejlesztések leálltak, Józsefváros állapota egyre inkább romlik Pikó András polgármestersége alatt, eközben a baloldal nem sajnál százmilliókat átjátszani a számukra kedves cégek felé. A Fidesz-KDNP nem fogja hagyni, hogy az új kerületi baloldali vezetés bárkinek kijátssza a józsefvárosiak pénzét."

- - 

- - 

A Klassz Menza Kft. közleménye

Járványhelyzetben főzte ki a szolgáltatócserét a józsefvárosi polgármester

Pikó András törvénytelenül nyilvánította érvénytelenné a Klassz Menza közbeszerzési szerződését. A cég üzleti érdeket sejt a hirtelen jött szolgáltatóváltás mögött.

Közbeszerzés nélkül, a koronavírus okozta veszélyhelyzet kihasználva, törvénytelenül cserélt szolgáltatót a helyi közétkeztetésben Józsefváros polgármestere. Pikó András egyik napról a másikra vált meg a Klassz Menza Kft.-től, miközben a 2015-ben lefolytatott közbeszerzési eljárás szerint a szolgáltatónak még több évig érvényes szerződése volt az önkormányzattal. A magyar tulajdonú társaság szerint a VIII. kerület vezetője visszaélt különleges jogkörével. A cég jogi úton szerez érvényt igazának és az ügyészséghez, illetve a közbeszerzési hatósághoz fordul.

A Klassz Menza Kft.-t megdöbbentette, hogy Józsefváros polgármestere, Pikó András önhatalmúlag nyilvánította érvénytelenné a társaság határozatlan idejű közétkeztetési szerződését az önkormányzattal. Budapest VIII. kerületének vezetője május 25-én értesítette a Klassz Menza Kft. ügyvezetőjét arról, hogy május 26-ától eltekint a társaság által nyújtott szolgáltatástól. Bár a polgármester többes számot használt levelében, amikor úgy fogalmazott, hogy „nem tartunk igényt a szolgáltatásra, és azt nem fogadjuk el”, a döntést nem a képviselő-testület hozta meg, hanem ő egy személyben. Határozatában arra a törvényre hivatkozik, amely a koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzetben különleges jogkörrel ruházza fel a polgármestereket. A Klassz Menza Kft. álláspontja szerint azonban a megjelölt jogszabály szellemiségéből nem az következik, hogy a polgármestert teljhatalom illeti meg veszélyhelyzetben. Jogkörét a törvény a védekezés irányítására, szervezésére korlátozza, ezért e tevékenységével összefüggésben hozhat csak döntést a képviselő-testület nevében.

A Klassz Menza Kft. 2019 augusztusában vált a VIII. kerületi önkormányzat szerződéses partnerévé, miután megvásárolta a korábbi szolgáltató, a PENSIO Magyarország Kft. közétkeztetési üzletágát. A két magáncég közötti adásvétel jogszerűségét Józsefváros önkormányzata akkor nem vitatta, az ügyletet tudomásul vette. Ezt igazolja, hogy a felek egybehangzó akarattal módosították a közétkeztetésről szóló vállalkozási szerződést, amivel a Klassz Menza Kft. lépett jogutódként a PENSIO Magyarország Kft. helyébe. A szolgáltatóváltás tényét Pikó András is elismeri a Klassz Menza Kft. ügyvezetőjének írt levélben, miként azt is, hogy a vállalkozási szerződés határozatlan idejűvé vált. Az üzletrész-átruházást követő szerződésmódosításról a tavaly októberben megválasztott, új összetételű képviselő-testület és a szintén akkor megválasztott Pikó András is tudomást szerzett. A polgármester mindezidáig nem jelezte aggályait a megállapodással vagy a szolgáltatással kapcsolatban, ahogy a képviselő-testület sem.

„A közbeszerzési eljárás értelmében a Klassz Menza Kft.-nek érvényes szerződése van az önkormányzattal, amit a polgármester önhatalmúlag nem érvényteleníthet, mivel a koronavírus törvény az ilyen ügyben sem teszi lehetővé a képviselőtestület hatáskörének elvonását. A szerződés önkényes semmissé nyilvánítása, mint ahogyan az új szolgáltató versenyeztetés – közbeszerzés szándékos mellőzése - nélküli megbízása is törvényellenes, ezért társaságunk a közbeszerzési hatósághoz és a Budapesti Kormányhivatalhoz fordul és kerestet nyújt be a Fővárosi Törvényszéken” – mondta az ügy kapcsán a cég jogi képviselője dr. Vigh Károly ügyvéd. „Társaságunk rendszeresen – naponta, hetente, havonta - monitoringozta a kerületben, hogy szolgáltatásával mennyire elégedettek az érintettek, ezeket az eredményeket meg is kívántuk osztani a polgármesterrel, azonban hivatalba lépése óta nem sikerült vele semmilyen formában egyeztetnünk. Mivel panasz korábban nem érkezett, üzleti érdeket sejtünk a

polgármester döntésének háttérben. Méltatlan a bánásmód cégünkkel szemben, hiszen számtalan segítséget adtunk, és a többletköltségeket sem számoltuk fel az önkormányzat részére. A koronavírus kezdetekor is teljesen tanácstalan volt az önkormányzat, mi segítettük a munkájukat azzal, hogy bemutattuk az alternatívákat és más kerületek megoldásait, amelyből az önkormányzatnak csak választania kellett volna. Már minden más kerület meglépte a vírus elleni védekezést, miközben a VIII. kerületi önkormányzat még semmilyen lépést nem tett. Mire nagy nehezen elértük őket és meghallgattak minket, már majdnem késő volt a szolgáltatás átalakítására, de társaságunk így is helytállt. A járvány ideje alatt pedig speciális szolgáltatást biztosítottunk, hiszen külön dobozoltuk, csomagoltuk az ételeket.” – tette hozzá a cég jogi képviselője.

A Klassz Menza Kft. Pikó András jogi érvelését hamisnak és félrevezetőnek tartja. Ezért Józsefváros polgármesterének döntését a társaság nem fogadja el, és igazának jogi úton szerez érvényt. A magyar tulajdonban lévő Klassz Menza Kft. egyúttal sajnálatosnak tartja, hogy Pikó András egy külföldi hátterű cégtől szerzi be átmenetileg az ételt a VIII. kerületben élő gyermekeknek, időseknek és rászorulóknak. Annál is inkább, mert az elmúlt időszakban számos fogyasztó is érdeklődött társaságunknál, hogy mikortól tudja újra a Klassz Menza Kft. által készített ételeket megrendelni, fogyasztani, mert a tőlük kapott számos visszajelzés alapján a külföldi cég által készített étel minőségével nincsenek megelégedve.

- - 

Kispesttől Kőbányáig

A Közbeszerzési Döntőbizottság Ferenczi István LMP-s önkormányzati képviselő közérdekű bejelentése alapján indított eljárást a sokat bírált kispesti menzatender ügyében. A döntőbizottság arra jutott, hogy a versenykorlátozó döntést meg kell semmisíteni, az önkormányzatnak pedig 100 milliós bírságot kell fizetnie. Hivatalosan három cég indult a közétkeztetési pályázaton, de ketten nem tették le az előírt ötmillió forintos biztosítékot, így végül a Szakácstündér Kft. nyert – ezt a 444.hu írta meg. A céget egy éve alapította egy 24 éves férfi, alvállalkozója pedig a mostanáig a VIII. kerületben is szolgáltató Klassz Menza Kft. volt, amely már 2012 óta végezte Kispesten a közétkeztetést – korábban Pensio17 Kft. néven. A cégről a G7 gazdasági portál a kőbányai közétkeztetési tender ügyében azt írta, kapcsolatba hozható Mészáros Lőrinccel. Gajda Péter, kispesti polgármester közben arról beszélt, hogy nem fizetik ki a bírságot és a Kúriához fordulnak, mert a Pécsi Törvényszék szerint a közbeszerzés szabályos volt. A Józsefváros Újság cikke

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben