Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Déri Miksa utca

Közösségi tervezéssel újul meg a Déri Miksa utca!

2020. június 11. csütörtök

Az Önkormányzat 2021-ben egy funkciójában megújuló közteret szeretne létrehozni a Déri Miksa utca Nagy Fuvaros és Fecske utca közötti szakaszán.

Az elképzelés szervesen bekapcsolja a Nagy Ho-ho-horgász játszóteret és a Józsefvárosi Szent Kozma Egészségügyi Központ (JEK), eddig kerítéssel elválasztott zöldfelületét is. Az Önkormányzat célja, hogy egy olyan sétány jöjjön létre a Csarnok negyedben, amit a lakók és az itt dolgozók a sajátjuknak éreznek és büszkék rá, ezért egy többlépcsős folyamatban, az itt élőkkel közösen készíti el a felújítás terveit.

A koronavírus teljesen új kihívások elé állítja a városokat, hiszen egyre fontosabb lesz, hogy milyen közterek vesznek minket körül, hogyan jutunk el a munkahelyünkre vagy az óvodába. A Déri Miksa utca felújítása bizonyos szempontból egy nagyon szerencsés pillanatban történik, hiszen egy olyan 21. századi utca terve készülhet el, amely már felkészült egy hasonló járványügyi helyzetre. Szélesebb járdák kerülhetnek a tervbe, illetve egy olyan köztér, ahol jó átsétálni, játszani és megpihenni. A fák A Józsefvárosi és zöldfelületek növelésével pedig tisztább levegőjű, hűvösebb és csendesebb városrész jöhet létre.

A júliusban megrendezett közösségi tervezési események célja, hogy a park minden részletét az itt élőkkel és dolgozókkal közösen alakítsák ki. Az Önkormányzat már 2018-ban elkezdte az ötletgyűjtés és most a folyamat egy következő szintre lép, amelynek a lebonyolítását a Rév8 végzi.

Az eseménysorozat első állomása egy közösségi piknik lesz a JEK kertjében, ahova minden érdeklődőt várnak, hogy elinduljon a párbeszéd és megismerjék egymást az itt élők. Az ezt követő három közösségi tervezési eseményen pedig a résztvevők szakemberek segítségével átbeszélik, hogy kinek mi fontos a Déri Miksa utcában, milyen funkciókat látna szívesen. Augusztusban a közösen megálmodott tervet egy tesztnap keretében meg is építik a résztvevők. A leendő padok helyére székek kerülnek, az utakat pedig krétárajzzal vagy szalagokkal jelölik például. A tanulságok alapján pedig módosítják a tervet.

A folyamatról részletesebben a megujuloderiutca.hu oldalon olvashatnak az érdeklődők. Ha pedig valaki már most szeretné megosztani ötleteiket a többi városlakóval, csatlakozhat a Megújuló Déri utca Facebook csoporthoz. A Józsefvárosi Önkormányzat és a Rév8 mindenki véleményére kíváncsi, mert azt szeretnék, hogy az újonnan létrejövő sétány mindenki közös nappalija legyen!

Az események időpontjai a JEK kertjében:

Július 04. 16:00 – Közösségi Piknik a Dériben

Július 09. 17:30 – 1. Közösségi Tervezés a Dériben

Július 16. 17:30 – 2. Közösségi Tervezés a Dériben

Július 23. 17:30 – 3. Közösségi Tervezés a Dériben

Augusztus 08. 10:00 – Tesztnap a Dériben

Augusztus 13. csütörtök 17:30 - Tervbemutató (a Tervbemutató esetében a helyszín később derül ki)

A tervezés online felületei:

megujuloderiutca.hu

Megújuló Déri utca Facebook csoport

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben