Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

JÓZSEFVÁROS CSAK AZ IDÉN LEGALÁBB 3 MILLIÁRDOS BEVÉTELKIESÉSSEL SZÁMOL

Még évekig sarcolná a kormány az önkormányzatokat

2020. június 12. péntek

A jelek szerint évekig számolniuk kell az önkormányzatoknak, így Józsefvárosnak is, a kezdetben átmenetinek ígért és a járvány elleni védekezéssel indokolt állami forráselvonással. Pedig ez már idén is nagyon beszűkíti a kerület lehetőségeit.

Tovább élezi a kormány a konfliktust az önkormányzati  szférával azzal, hogy úgy tűnik, minden korábbi ígérete ellenére még évekig a különadók és az önkormányzati forráselvonások fenntartásával igyekszik pótolni a járványhelyzet és annak gazdasági hatásai miatt kieső állami bevételeket. Azt még elfogadták a helyhatóságok, hogy a járvány elleni védekezéshez 2020-ban saját bevételeik egy részével járuljanak hozzá – erre szolgált az eddig helyben, az önkormányzatok által felhasznált gépjárműadó központi elvonása is. Ez a kormány szerint a közös teherviselés jegyében történt, ám számos önkormányzat már ezt is vitatta, mondván: a járvány elleni védekezéshez semmi vagy csak kevés technikai, anyagi segítséget kapott a kormánytól. A gépjárműadó elvonása Józsefvárosnál 185 millió forint kiesést jelent az idei költségvetésben. Ez nem hangzik soknak, de emellett – persze hasonlóan az államhoz – jelentős bevételkiesés várható a járvány okozta recesszió hatására is.

Komoly mértékű, 1,125 milliárd forintnyi fejlesztési, beruházási forrásnak is búcsút mondhat a kerület, miután ennyi, korábban már megítélt, ám még le nem hívott, vagyis meg nem kapott pénzt tartott vissza Józsefvárostól az állam, szintén a járványra hivatkozva. Emiatt heves politikai vita is kialakult a kormány és az önkormányzat, illetve Kocsis Máté, a körzet egyik országgyűlési képviselője és Pikó András polgármester között arról, ki tehet a forráselvonásról. A Józsefváros újság is írt róla, hogy Kocsis álláspontja szerint nem is vették el a pénzt, mert azt még nem utalták át a kerületnek, amúgy meg, ha gyorsabban lehívták volna, nem tudták volna elvenni. Pikó szerint neki, a független, civil polgármesternek szóló politikai bosszúról van szó, amelynek azonban a kerületiek isszák meg a levét, mivel az összeg mintegy féléből 107 db önkormányzati bérlakás felújítását tervezték, aminek így neki sem tudnak fogni. Egyébként az önkormányzatnál úgy becsülik, hogy csak 2020-ban a járvány jelentette pluszkiadások, továbbá a kieső vagy államilag elvont bevételek miatt összességében 3–3,5 milliárd forinttal kevesebb pénzből gazdálkodhatnak a tervezettnél, ami már jelentős, szélsőséges esetben akár a működőképesség fenntartását veszélyeztető hiány. Mindezt részletesen bemutatjuk videónkban, melyet az alábbi linken - vagy a cikkünkbe beágyazva -  nézhetnek meg.

Józsefvárost különösen érzékenyen érinti mindez, de hasonló finanszírozási problémákkal nézhet szembe – kisebb vagy nagyobb mértékben – a 3200 magyarországi önkormányzat kétharmada. Közülük több komolyan felháborodott azon, hogy ígéretével ellentétben – miszerint az állami elvonások csak ideiglenesek és az idei évre szólnak –, a jövő évi központi költségvetés-tervezetéből világossá vált, a kormány 2021-ben is magánál tart önkormányzatokat megillető bevételeket. A gépjárműadóból, melynek 40 százalékával tavaly még gazdálkodtak a települések, 2020 után 2021-ben sem kapnak meg semmit, ráadásul jövőre a szolidaritási hozzájárulásnak nevezett elvonást is növelik.

Ezek után hidegzuhanyként érhette az önkormányzatokat a jövő évi központi költségvetéshez kapcsolódóan nyilvánosságra hozott másik kormányzati dokumentum, a 2024-ig szóló úgynevezett költségvetési kitekintés. A konkrét számokat vizsgálva kiderül – vette észre a Portfolio –, hogy a gépjárműadó önkormányzati részét 2024-ig minden évben el akarja vonni a kormány, és megtartaná a szolidaritási hozzájárulás magasabb összegét is. Karácsony Gergely főpolgármester szerint az állandósuló elvonások azt jelentik, hogy a kormány felszámolná az önkormányzatiság rendszerét. A kormány úgy reagált: ez nem igaz, mert 2021-ben a költségvetésben az idei évhez képest 16 százalékkal emelkedik az önkormányzatok támogatása – azt már mi tesszük hozzá, hogy ez a 120 milliárd forintnyi plusz kevesebb, mint amit többletként elvonnak a településektől, ráadásul csak „átfolyik” az önkormányzatokon: kötelező feladatokra fordíthatják, nem saját céljaikra. 

Szöveg: Lengyel Tibor; Videó: Nagy Dániel; Fotó: Ványi Ákos és Nagy Dániel

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben