Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

MEGELŐZNÉK, HOGY MÁSOK IS ÚGY JÁRJANAK, MINT A MAGDOLNA UTCA 43. LAKÓI

Fórum indul a társasházi elektromos hálózatok biztonságáról

2020. június 13. szombat

Május elején egy teljes házat kényszerült lekapcsolni a hálózatról az Elmű, mert egy lakót áramütés ért az otthonában a feszültség alá került vízcsap miatt. A kiérkező szakemberek az ilyenkor kötelező biztonsági protokoll szerint jártak el az épület lakóinak védelme érdekében.

A lakók – érthető okokból – kifogásolták, hogy napokon át villany és meleg víz nélkül maradtak, a ház földszintjén működő, krízisétkeztetést ellátó népkonyha készletei is megromlottak volna, de szerencsére a szolgáltató által biztosított aggregátorral a helyzet javult. Mivel a hiba a társasház tulajdonában lévő belső hálózatban következett be, az Elmű ennek kijavításához és egy úgynevezett érintésvédelmi jegyzőkönyv kiállításához kötötte a ház áramellátásának visszakapcsolását, mivel csak ez garantálhatta a további balesetek elkerülését. A ház közös képviselete az Elmű szakembereinek segítségével elvégeztette a meghibásodott földelési rendszer teljes cseréjét, ami a munka nagysága miatt több napot vett igénybe. A lakók pedig érthetően egyre türelmetlenebbül vártak a javításra. Végül közösen sikerült elhárítani az akadályokat, de többen továbbra sem értik, mi okozhatta a korábban felújított hálózat hibáját.

Mi okozta a hibát?

Felkerestük az Elműt is az ügy kapcsán, hogy egyrészt magyarázzák el, pontosan mi történt, másrészt tájékoztassák a kerület lakosságát arról, hogyan előzhetők meg az ilyen balesetek a társasházakban. A cég szakértői elmagyarázták, hogy az Elmű kábelei a járdák alatt futnak végig az utcán, majd a ház bejáratánál egy csatlakozó dobozból ágaznak tovább az adott társasházba. A dobozból kiinduló vezeték már a társasház tulajdona, így annak folyamatos karbantartása a ház lakóinak, illetve az általuk megbízott közös képviselőnek a felelőssége. A társasház tulajdonában álló fővezeték-rendszerről további vezetékek ágaznak le a lakásokba. A lakásokon belüli hálózatok karbantartása, javítása már a tulajdonosok feladata.

Az Elmű csak az utcán futó közcélú hálózat üzemeltetéséért és állapotáért felel, a ház csatlakozója utáni belső hálózatért már nem.

A Magdolna utcai balesetről értesülve az Elmű megvizsgálta a saját hálózatát is, és abban hibát nem észleltek. Mivel a vízvezeték feszültség alá került és további áramütéses balesetek veszélye is fennállt, a lakók életének védelme érdekében lekapcsolták a társasház áramellátását, és értesítették a közös képviselőt. Az Elmű kiérkező munkatársa nem is tehet ilyenkor mást, ha nem lehet egyértelműen megállapítani, hogy a hiba melyik lakásban, vagy a társasház vezetékezésében hol következett be; kötelessége az egész házat lekapcsolni, különben felelősségre vonható és büntethető.

Elhasznált vezetékek

A Józsefvárosban található mintegy 1500 társasház nagy részében a belső hálózat vélhetően nincs túl jó állapotban. Az említett kötelező érintésvédelmi vizsgálat 6 évente esedékes, és ezt a közös képviselőtől kapott információk alapján a Magdolna utcai ház el is végeztette 2018-ban, erről jegyzőkönyve is volt. Sok társasháznak gond, hogy egy ilyen vizsgálat drága: ha minden előírásnak megfelelően végzik, 250-300 ezer forintot kérnek érte az erre feljogosított, megfelelő akkreditációval rendelkező – külön OKJ-s tanfolyamot elvégzett – szakemberek. Ezért sokszor erre nem jogosult villanyszerelő is elvállalja, hogy kevesebb pénzért „megírja a papírt”, de a szükséges ellenőrzéseket már nem végzi el. Pedig ezekben az idős házakban különösen fontos lenne, hogy szakszerű és rendszeres legyen az ellenőrzés. Nem tudni, hogy a Magdolna utcai háznál pontosan mi történt, de az érintésvédelmi mérések elvégzése után kiderült, hogy a ház belső hálózatának földelése nem volt szabványos, így veszélyes volt.

Megoldás lehet a fórum

A közös képviselők jövőbeli munkájának elősegítése érdekében az Elmű vezetősége megállapodott Pikó András polgármesterrel arról, hogy – mivel fontosnak tartják a közös fellépést és együttműködést – közös képviselői fórumot tartanak majd a témáról, amelyen Elmű-s szakértők is részt vesznek. Ők tájékoztatják majd a közös képviselőket arról, hogy milyen ellenőrzéseket kell elvégezni, illetve megtanítanák, hogy melyek azok a dolgok, amelyek nagyobb odafigyelést igényelnek a hálózatok üzemeltetése során. Egy ellenőrzőlistát adnának át, amelynek pontjait betartva minden ház biztonságban tudhatja az elektromos vezetékeit. 

Szöveg: Ádám Judit; Fotók: Huszár Boglárka

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben