Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Kipróbált, bevált finomságok Kiss Éva konyhájából

Zöldborsó – leves, püré, saláta, bárminek isteni!

2020. június 13. szombat

Nyár eleji zsenge, édes és igen egészséges zöldségünk a zöldborsó, tele vitaminnal!

A borsószemek akár frissen is nassolhatók, ráadásul nem hizlal. Magas fehérje- és rosttartalma miatt laktató. Jótékonyan hat emésztőrendszerünkre, megkönnyíti a salakanyagok gyorsabb távozását, és értékes táplálékul szolgál a hasznos bélbaktériumoknak.  Szívbarát ásványi anyagokat tartalmaz (magnézium, kálium, kalcium), ami csontjainknak, idegrendszerünknek is fontos.

Segíthet a magas vérnyomás leküzdésében, amely a szívbetegségek egyik fő kockázati tényezője. Lelassítja a szénhidrátok felszívódását. Alacsony a glikémiás indexe, inzulin rezisztensek számára kimondottan jó választás, lassabban emeli a vércukorszintet. Bőven van benne sejtvédő és immunerősítő szelén. Egyeseknél puffadást és gázképződés okozhat, de ezt feldolgozása előtt áztatással csökkenthetjük, megkönnyítve az emésztését. Készíthetünk belőle klasszikus zöldborsólevest galuskával. Tejszínnel, tejföllel krémlevesnek mennyei! Ragukba is igen kedvelt, de leggyakrabban főzeléket készítenek belőle.

Petrezselyem, lestyán, menta, citromfű, kakukkfű, bazsalikom, koriander a hozzá illő zöldfűszerek, ezekkel pépesíthetjük krémnek pirítósra, vagy pesztónak tésztához. Elkészíthetjük pürésítve smoothie-ként, hozzáadhatjuk salátához, omletthez. Vajon párolva vagy sós vízben főzve bármilyen hús mellé remek. Ha összeturmixoljuk saját főzőlevével, egy kevés vajjal és fokhagymával, különleges pürét kapunk köretnek. Rizzsel keverve gyermekeink kedvence a rizibizi. A franciasalátának is kihagyhatatlan alapja a zöldborsó.

ZÖLDBORSÓS RIZOTTÓ

HOZZÁVALÓK:

- 30 dkg zöldborsó

- 4 dl leves alaplé

- 1 szál újhagyma

- 1 db vöröshagyma

- 5 ek. olívaolaj

- 15 dkg rizs

- 1/2 dl száraz fehérbor

- 5 dkg parmezánsajt

a szóráshoz

- 5 dkg vaj

- só, bors

- 2 ek. citromlé, bazsalikom

ELKÉSZÍTÉS: A borsót forrásban levő sós vízben főzzük 2 percig, majd leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük és lecsepegtetjük. 5 dkg-ot félreteszünk, a többit 1/2 dl alaplében botmixerrel finomra pürésítjük. Az újhagymát megtisztítjuk és a fehér részét vékonyan felkarikázzuk, a zöld részéből 2 centis darabokat vágunk, a vöröshagymát kockára vágjuk. Lábosban felhevítjük az olívaolajat, és a hagymákat üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a rizst, kevergetve pároljuk 2 percig, majd felöntjük a borral, és annyi felforralt alaplét adunk hozzá, amennyi éppen ellepi. Lassú tűzön forraljuk kb. 20 percig. Közben időről időre átkeverjük és pótoljuk az elpárolgott alaplét. A főzési idő végén a rizottóba keverjük a borsópürét, a vajat és a reszelt parmezánt, majd sóval, borssal, citromlével ízesítjük és beleforgatjuk a félretett borsót. Parmezánnal megszórva, bazsalikomlevéllel díszítve tálaljuk.

ZÖLDFŰSZERES KRÉMLEVES ZÖLDBORSÓBÓL

HOZZÁVALÓK:

- 30 dkg zöldborsó

- 2 dl alaplé

- 1 db vörös hagyma

- 1 ek. vaj

- 1 dl száraz fehérbor

- 2 db babérlevél

- 1 dl tejszín

- só, bors, szerecsendió

- zöldfűszerek (petrezselyem, lestyán, citromfű, menta)

ELKÉSZÍTÉS: Egy fazékban felmelegítjük a vajat és megfonnyasztjuk rajta a kockára vágott hagymát. Felöntjük a borral és az alaplével, hozzáadjuk a zöldborsót és a babérlevelet, majd felforraljuk. Sózzuk, borsozzuk, majd lassú tűzön kb. 5 percig főzzük. Kivesszük a babérlevelet és 2 kanál borsót is a díszítéshez. Az aprított zöldfűszereket a levesbe forgatjuk. Botmixerrel pürésítjük, beleöntjük a tejszínt. Szerecsendióval ízesítjük. A félretett borsóval és zöldfűszerrel díszítve tálaljuk.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben