Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

A VESZÉLYHELYZET ÉS A JÁRVÁNYÜGYI VÉDEKEZÉS ELSŐ HULLÁMÁNAK VÉGÉN MÉRLEGET VONTUNK

Ezt tette az itt élőkért az önkormányzat

2020. június 17. szerda

Immár visszatért az élet Józsefvárosba, ám szinte mindenkiben mély nyomott hagyott a koronavírus-járvány két és fél hónapja. A helyzet mindannyiunknak új volt – az önkormányzatnak is. Összeszedtük, hogy milyen lépésekkel kezelte a kerület a járványt, illetve milyen döntésekkel igyekezett enyhíteni a hatásait.

A 2020 márciusában Magyarországot és ezen belül Józsefvárost is elérő járvány olyan új feladatok elé állította a kerület lakosait és így a kerületi önkormányzatot is, amelyek szükségessé tették, hogy új feladatokat vállaljon és új segítési módokat vezessen be – ezek alapvetően változtatták meg az önkormányzat és a hivatal működését. 

Bár a korlátozásoknak vége, a járványveszély és a gazdasági-társadalmi következmények nem múltak el, ezért az önkormányzat a jövőben is kiemelten figyel ezekre a kérdésekre. Most azonban ideje kicsit vissza is tekinteni: összegyűjtöttük azokat a tevékenységeket, amelyekkel a mögöttünk álló hónapokban az önkormányzat az itt élőket igyekezett segíteni.

Az önkormányzat ingyenes zöldszámot működtet – a 06 (80) 277-256 minden nap reggel 8 és este 8 között hívható –, melyet a veszélyhelyzet ideje, vagyis két hónap alatt több mint 2000 ügyben hívtak a lakosok. A kerület 50 millió forintot különített el, ebből rendkívüli települési támogatást ad a bajba került lakosoknak. A támogatást május végéig közel félezren kapták meg. Az önkormányzati üzlethelyiségek és lakások bérlői díjfizetési, a lakások vásárlói részletfizetési haladékot kaptak.

Május közepéig 3,59 millió forintot különített el az önkormányzat krízisétkeztetésre, és további 10 millió forint elkülönítését tervezi. Tartós élelmiszerre és konzervekre mintegy 5,75 milliót költöttek. Húsvétkor 1000 konzervet osztottak ki, továbbá saját forrásból 100, magánemberek, civil illetve egyházi szervezetek felajánlásából pedig további 230 élelmiszercsomagot tudtak kiosztani.

Az önkormányzat idősklubjai egy átlagos napon 80 ügyfélnek intéznek ebédet, vásárlást, gyógyszertári ügyintézést, 110 idősnek osztanak csomagot és mintegy 90 embert telefonon felhívnak, hogy jól van-e. A Józsefvárosi Szociális Szolgáltató és Gyermekjóléti Központ egy átlagos napon 70 embernek biztosított házi segítségnyújtást a járvány időszakában.

A kerület 50 ezer szájmaszkot kapott kínai testvérkerületétől, további 10 ezer maszkot a helyi kínai közösségtől. Újabb 10 ezer FFP2-es maszkot vásárolt az önkormányzat saját forrásból, a közösségi maszkvarrási program pedig folyamatosan ellátta a maszkot igénylő helyieket. A fertőzésveszély utcai csökkentése érdekében 10 mobilvécét helyeztek ki, ezek bérlése havi 365 ezer forint. 

A járványveszély időszakában naponta és alaposan fertőtlenítették Józsefváros utcáit, a közterületek tisztán tartását pedig most is kiemelt feladataként látja el a Józsefvárosi Gazdálkodási Központ. Az önkormányzat terepen dolgozó munkatársainak tesztelésére 2,16 millió forint értékben 1250 tesztet vásároltak.

Az önkormányzat 430 ezer forint értékben 9 rendelőbe, a kerület 52 háziorvosa számára juttatott el védőfelszereléseket és fertőtlenítőszereket.

A koronavírus-járvány idején bajba került emberek megsegítésére szolidaritási alapot is létrehozott az önkormányzat, ahova cégek, magánemberek, az önkormányzat képviselői és a hivatal munkatársai is utaltak támogatást, így több mint 30 millió forint gyűlt össze, amit a védekezésre és rászorulókra költenek. Tárgyi adománygyűjtést is hirdettek: érkezett élelmiszer, fertőtlenítőszerek, de mintegy félszáz laptop és számítógép is, amely a kerületi rászoruló diákokat segítette a távoktatásban.

Az önkormányzat külön akciót indított, hogy a kerületieket arra biztassa, helyben vásároljanak, a 30-nál több, a felhívásra jelentkező kisvállalkozást és civil közösséget pedig megismertette saját felületein a helyiekkel. Az elmúlt hónapokban az önkormányzat nagyon sok segítséget kapott a civil és vallási közösségektől is.

Szöveg: Lengyel Tibor; Fotók: Huszár Boglárka és Nagy Dániel

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben