Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Kipróbált, bevált finomságok Kiss Éva konyhájából

Karalábé – a sokoldalú zöldség

2020. június 20. szombat

Lehet lila, lehet halvány- vagy sötétzöld, de mindig ropogós, néha enyhén fás zöldség a karalábé. A piac tele van most friss, zsenge darabokkal. Vegyük, együk, hisz remekül vitalizál, azonnal energiával lát el, felfrissülünk tőle, javítja az általános közérzetünket.

Jelentős mennyiségben és könnyen hasznosuló formában tartalmaz szervezetünk számára létfontosságú tápanyagokat. Egyáltalán nem hizlal, kalóriatartalma rendkívül alacsony, teljesen zsír- és koleszterinmentes, fogyókúrázóknak tökéletes. Magas rosttartalma szervezetünk méregtelenítését segíti, szabályozza a bélmozgást, megszüntetheti a krónikus székrekedést, javítja az emésztést. C-vitamin tartalma a citrusokét is felülmúlja: ha nyersen elropogtatunk belőle 10 dekát, a teljes napi szükségletünk megvan. B és E-vitamin tartalma erősíti a szemet. Nyersen is nagyon finom, kínálhatjuk szendvicsek mellé, mártogatós krémekkel, de remek saláta alapanyagnak is. Főzhetjük levesnek, turmixolva krémlevesnek. Készíthetünk belőle főzeléket, tejszínesen, tejfölösen, friss zöldfűszerrel ízesítve (petrezselyem, kapor, lestyán, kakukkfű).

Grillezhetjük is, ilyenkor egy kis balzsamecettel meglocsolva kínáljuk. Kockára vágva főzve, párolva, sütve köretként tálalhatjuk, ilyenkor úgy kell elkészíteni, mint a krumplit. A nagy darabokat tölthetjük darált hússal, pörkölttel, de akár zöldséggel is.

KARALÁBÉ KRÉMLEVES SAJTOS HÚSGOMBÓCCAL

HOZZÁVALÓK:

- 4 db karalábé

- 1 db vöröshagyma

- 2 ek. étolaj

- 2 ek. vaj

- 1 db citrom

- 3 ek. vaj

- só, fehér bors

- 1 csokor kapor

A húsgombóchoz:

- 40 dkg darált marha- és sertéshús

- 1 db vöröshagyma

- 2 ek. kakukkfű

- 8 dkg sajt

- 4 ek. olaj a sütéshez

- petrezselyem

ELKÉSZÍTÉS: A lábosban felhevítjük az olajat és a 2 ek. vajat, amin a finomra vágott hagymát üvegesre pároljuk. A karalábét meghámozzuk, felkockázzuk, a hagymához keverjük és kissé lepirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, belereszeljük a citrom héját. Felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje, lefedjük, puhára főzzük és a 3 ek. vajjal krémesre turmixoljuk. A kétféle húst összekeverjük a finomra vágott vöröshagymával, kakukkfűvel és az apró kockára vágott sajttal. Sózzuk, borsozzuk, összekeverjük és kis gombócokat formázunk belőle. Serpenyőben kevés olajon megsütjük. A gombócokat a levesbe rakjuk, és aprított petrezselyemmel meghintve tálaljuk.

KARALÁBÉ, ZÖLDSÉGEKKEL TÖLTVE 

HOZZÁVALÓK:

- 4 db karalábé

- 20 dkg gomba

- 2 db sárgarépa

- 1 db vöröshagyma

- 2 gerezd fokhagyma

- 10 dkg sajt

- szerecsendió, só, bors

- olívaolaj

- petrezselyem

ELKÉSZÍTÉS: A karalábékat megpucoljuk, tetejét levágjuk, a közepüket kikaparjuk. Öt percre forrásban lévő vízbe tesszük, lecsepegtetjük, majd egy zsiradékkal kikent tepsibe állítjuk és besózzuk. A vöröshagymát felaprítjuk, a répákat és a gombát kis darabokra vágjuk és a kivájt karalábé darabokkal együtt olívaolajon sóval, borssal, szerecsendióval, zúzott fokhagymával fűszerezve öt percig pároljuk. Ezt a keveréket a karalábékba töltjük, meghintjük reszelt sajttal. Előmelegített sütőben, 180 fokon 30 perc alatt készre sütjük. Petrezselyemmel megszórva tálaljuk.

MIÉRT EGÉSZSÉGES?

Mert a karalábé vas-, kalcium-, foszfor- és mangántartalmának köszönhetően védi csontjainkat, segít lassítani a csontritkulást.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben