Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

KEVESEBB TÁBORHELY, SZIGORÚBB ELŐÍRÁSOK

Biztonságban nyáron is

2020. június 23. kedd

A gyereket nevelő családokban a szülők általában már az év elején megkezdik a nyári szünet megtervezését, hogy a több mint két hónapos időszakban az aprónép ne maradjon felügyelet nélkül. A koronavírus-járvány megakasztotta ugyan a tavaszi szervezést, ám nem kell lemondani a nyaralásról és a gyerekek táboroztatása is zöld utat kapott.

A legtöbb család küzd a kérdéssel, hogyan oldja meg a gyerekek nyári felügyeletét. Többeknél azért is okoz ez problémát, mert nincs lehetőségük külső segítség igénybevételére, a nagyszülők nagyon messze élnek vagy még aktív korúak, a kivehető szabadságuk pedig nem fedi le az idén mintegy 11 hetes nyári szünetet. A járványhelyzet ráadásul nehezített pályára állított sok szülőt, akinek az elmúlt hónapokban ki kellett vennie szabadsága nagy részét vagy egészét. Így a gyerekek táboroztatása lehet csak a megoldás. 

A nyári gyerekfelügyelet kérdése mára megoldhatónak tűnik: egy májusi kormányrendelet szerint ugyanis június 16-tól megtarthatók a napközis és ottalvós táborok megfelelő higiéniás szabályok betartása mellett, valamint a május végén újranyitott óvodák és bölcsődék – az eddigiektől eltérően – 2020. augusztus 31-ig csak legfeljebb két hétre zárhatnak be.

Engedni vagy nem engedni?

Egy jól sikerült tábor különleges élmény a gyerekeknek. Szükségük van arra, hogy másfajta ingerek, szociális hatások érjék őket, mint a nevelési-oktatási intézményekben. Más jellegűek a foglalkozások, másképp oszthatják be a szabadidejüket, és az energiájuk leadására egy táborban sokkal inkább van lehetőségük. Mivel a gyerekek hónapokat töltöttek a négy fal között, barátaiktól elzárva, feltehetően nagyon ki vannak éhezve kortársaik társaságára, a közös programokra.

Felmerül a kérdés: valóban biztonságos-e közösségbe engedni a gyerekeket? Ha a szülők és a táborszervezők betartják az egészségügyi előírásokat, akkor minimálisra csökkenthető a kockázata annak, hogy betegség, fertőzés üsse fel fejét a táborban – véli Juhász Julianna, egészségügyi szakember, a Józsefvárosi Szent Kozma Egészségügyi Központ főnővér munkatársa. A döntés persze a szülőké. 

Kevesebb lehetőség, drágulás 

Más kérdés, hogy idén kevesebb a táborhely, mint tavaly volt. A taborfigyelo.hu oldal (a piaci alapon működő, bejegyzett táborhelyek összehasonlító fóruma) adatai szerint idén mintegy 30 százalékkal kevesebb helyre számíthatnak a táborba jelentkezők. Ennek is a járványhelyzet az oka, ugyanis a jelentkezések a március-áprilisi időszakban igencsak alábbhagytak, így a kevésbé tőkeerős kisebb egyesületek, mikrovállalkozások, családi vállalkozások és alapítványok a bizonytalan helyzet miatt az idei szezont kihagyva nem tartják meg a tervezett táboraikat, és inkább csak a nagyobb táborszervezők maradtak – mondta Tóth Béla, a portál vezetője.

Az áremelés egyelőre mintegy 5 százalékos, ami a normál, piaci tendenciának felel meg. Ahogy azonban folyamatosan érkeznek a foglalások és egyre kevesebb lesz a szabad hely, nem kizárt, hogy június végétől emelkedni fognak az árak a túlkereslet miatt, ezért érdemes a szülőknek minél előbb táborhelyet  foglalni – tette hozzá Tóth. Nyilvánvaló, hogy a legjobb ár/érték arányú táborok turnusai telnek be a leggyorsabban, ezért azt javasolja, hogy mielőbb foglaljanak a szülők. 

Kevesebb szolgáltatás, jó ár

Jó hír, hogy országszerte megjelentek a piacon a minimalista táborok, amit a táborszervezők a nehezebb helyzetbe került családok megsegítésére indítottak el. Ezek elsődlegesen a gyerekfelügyeletre specializálódnak, a költségesebb programelemeket kivették a csomagból, ám ettől függetlenül a tábori élmény megmarad a gyerekeknek. „Például egy délutáni állatkerti séta helyett sorversenyt tartanak a csemetéknek” – fejtette ki Tóth. Míg a napközis táborok egy turnusra vonatkozó átlagára 35 ezer forint, az ottalvósoké 55 ezer forint körül alakul, addig a minimalista táborok költsége 27 ezer forint. Könnyítés lehet több családnak, hogy ebben az évben a táboroztatók egyharmada már SZÉP-kártyát is elfogad fizetőeszközül.

Kerületi tábortérkép

A Józsefvárosi Önkormányzat káptalanfüredi táborában több éve zajlik az átépítés, a munkálatok  alatt a kerületi óvodások és iskolások eddig a  szomszédban lévő táborában kaptak lehetőséget  nyaralásra. A veszélyhelyzet miatt azonban a kispesti vezetőség úgy döntött, idén nem fogadnak  így a józsefvárosi gyerekek balatoni táboroztatása  elmarad. Az önkormányzat másik, magyarkúti tábora megnyílik, ott 4 általános iskola 5 csoportja táborozik majd.

Nem marad el azonban a Kesztyűgyár által szervezett, általános iskolásoknak kiírt napközis nyári tábor, ám a megszokott Mátyás téri épületből átköltözik az Orczy-kertbe, ami ideálisabb helyszín a hetente legfeljebb 120 fős tábor megtartására. „Jobban megoldható a gyerekek elkülönítése, zöld környezetben vannak, és a szervezők több programot bonyolíthatnak le párhuzamosan” – mondta Csőke Zita, az intézmény szakmai igazgatója. A tábor bázisául a Ludovika Campus kijelölt helyiségei szolgálnak majd és az étkezést is helyben oldják meg. A táborban idén is jelen lesz a védőnői szolgálat, sőt, telefonon elérhető orvosi ügyeletet is biztosítanak. A Kesztyűgyárban egész nyáron sok programot szerveznek, ezek június 22-én, a Nyárindító héttel kezdődnek.

A Magyar Nemzeti Múzeum is meghirdette 5 héten át tartó idei táborait, melyek megtartását a jelentkezők számától tették függővé, ami minimum 10 fő. A tematikus turnusokra 7–12 éves gyerekek jelentkezését várják, és a zárt terekben történő foglalkozások idejére maszk viselését írják elő. 

Több turnusos, az alapkészségeket is fejlesztő táborokat szervez a PODIT Innovatív Gyermek Akadémia a Százados úton napközis formában, 6–14 év közötti gyermekek részére. Kiemelt vírusvédelmi protokollt, tesztelt pedagógusokat és tábori asszisztenseket biztosítanak a felhívás szerint.

Világ körüli utazásra hív az ELTE Füvészkert tábora, ahová 6–11 éves gyerekeket várnak. Lesz kertészkedés, növényismereti foglalkozás, ültetés, alkotás, és persze játék, móka, kacagás. Egy nap csúszással, június 16-án indítja útjára táborát a Magyar Természettudományi Múzeum, ahol változatos, interaktív programokkal várják a 8–12 éves korosztályt múzeumpedagógusok, muzeológusok és preparátorok, hogy együtt fedezzék fel a természet csodáit. Maszk használata kötelező a 10 héten át tartó turnusok alatt.

Az alábbi linkekre kattintva megtekintheti az általunk összeszedett kerületi program- és táborválasztékot:

A Magyar Természettudományi Múzeum táborai

Az ELTE Füvészkert táborai

A Magyar Nemzeti Múzeum táborai

A POD-IT Innovatív Gyermek Akadémia táborai

A Kesztyűgyár nyári programjai

Szöveg: Kolonics-Imre Zsófia; Fotó: Huszár Boglárka és Ványi Ákos

- - -

SZIGORÍTOTT SZABÁLYOK

Csak azok a gyerekek vehetnek részt a táborokban, akiknek szülei írásban nyilatkoznak arról, hogy a gyerek egészséges és a család nincs házi karantén alatt. A táborszervezők kötelezettsége ugyanakkor, hogy a tábornyitás előtt  alatt vírusölő hatású szerrel gondoskodjanak a fertőtlenítésről. A gyerekeknek higiéniás oktatást kell tartani a tábor megkezdésekor, és biztosítani kell számukra a fertőtlenítő kéztisztításhoz szükséges feltételeket is. Törekedni kell a kb. 1,5 méteres védőtávolság folyamatos betartására a foglalkozások, az étkezések és a szociális helyiségek használata során egyaránt. A táborban megbetegedő gyereket el kell különíteni, és mellé védőfelszereléssel ellátott felügyelőt kell biztosítani.

- - -

BELFÖLDÖN BIZTONSÁGOSABB?

A szakemberek véleménye és egyes felmérések szerint inkább a belföldi utazás mellett teszik le voksukat a magyarok idén nyáron. Az elsődleges szempont most a biztonságérzet, amit az ismert hazai körülmények felerősítenek. Ráadásul azoknak a munkavállalóknak, akiknek szabadsága a vírushelyzetben kénytelen-kelletlen megfogyatkozott, legfeljebb egy-egy hosszú hétvége alkalmával marad lehetőségük a lazításra, azért pedig kevesek döntenek úgy, hogy nekiinduljanak határon kívülre.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben