Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Józsefváros - közös város

A Fővárosi Közgyűlés is elfogadta az új utcaneveket

2020. június 25. csütörtök

Megszületett a Brunszvik Júlia tér és a Hugonnai Vilma tér

A Fővárosi Közgyűlés mai döntésével támogatta azt a józsefvárosi kezdeményezést, hogy a kerületben korábban névtelen köztereknek nevet adjunk, ezzel is tisztelegve Brunszvik Júlia és Hugonnai Vilma életműve előtt. Fontos tartozást törlesztését kezdtük meg ezzel: Józsefvárosban a közel 150-ből eddig csak 7 közterület: a Blaha Lujza tér, a Ludovika tér, a Lujza utca, a Magdolna utca, Magyarok Nagyasszonya tér, a Mária utca, a Márkus Emília utca viselt női nevet.

A ma névtelen, a Nap utca – Leondardo Da Vinci utca találkozásánál elhelyezkedő közterületet Brunszvik Júliáról nevezzük el, aki Magyarország 1852-ben alapított első bölcsődéjének elnöke volt. A tér elnevezésével így nem csak a nők, hanem a bölcsődei és gyermekjóléti dolgozók előtt is tisztelgünk.

A Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikája előtti, ma névtelen tér, melyen a Hős orvosok emlékműve áll, Hugonnai Vilmáról, az első magyar orvosnőről kapja új nevét, aki 1879-ben szerzett orvosi diplomát Svájcban, majd hazaérte után közel két évtizedig küzdött diplomája honosításáért, a női orvosok egyenjogúságáért.Az új köztér elnevezések a lakosságot nem érintik, lakcímkártyát ezek miatt senkinek nem kell cserélnie. Az elnevezés a Földhivatal átvezetése után válik véglegessé.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben