Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

KÖNNYEN KIDERÍTHETŐ, HOGY MEGFELELŐ EMBERNÉL VAN-E A BICIKLI

Regisztrálja kerékpárját!

2020. június 29. hétfő

Józsefvárosban is sok kerékpárt loptak el az utóbbi években, a rendőrség a bringák regisztrációjában látja a megoldást. Hogyan működik és hatékony-e – ennek jártunk utána az alábbi beágyazott videónkban.

„Sok kerékpárt loptak el az utóbbi években a fővárosban, és ebben Józsefváros is érintett” – mondja Bánfi Imre főtörzszászlós, körzeti megbízott. Hogy a lopást megelőzzék, a tulajdonosok „regisztrálhatják” bringáikat, 2015 óta a fővárosi kerületek között nálunk elsőként. Ahogy a videónkból is kiderül, ez nem komplikált feladat: a tulaj besétál a helyi kapitányságra a sima vagy elektromos biciklijével, esetleg a rollerével, amely kap egy egyedi azonosító matricát, továbbá „egyéb biztonsági jelekkel” is ellátják.

Ezután felveszik az adatokat, többek között a típust, az évjáratot, a felszereltséget, valamint az azonosító számot is. A procedúra azért hasznos, mert ha bármilyen intézkedés közben a rendőrök olyan személlyel kerülnek kapcsolatba, akinél regisztrált bicikli van, rögtön ellenőrizni tudják, hogy minden stimmel-e a rendszerbe felvitt adatokkal. Így könnyen kideríthető, hogy a „megfelelő” embernél találták-e meg a kerékpárt.

2017-ben továbbfejlődött a rendszer, hiszen a rendőrség azóta együttműködik a BikeSafe-fel, így országos lett a lefedettség. Eddig 236 kerékpárt regisztráltak, a múlt hétig pedig egy regisztrált biciklinél merült fel az, hogy nem a jogos tulajdonosánál lehet. Bánfi Imre szerint kerületünk színes, hiszen lakótelepek és kertes házak is találhatók itt a P+R parkolókon és a metrólejáratokon kívül. Így – folytatta a körzeti megbízott – nehéz meghatározni milyen területeken a legjellemzőbb a kerékpárlopás. Az esetek azonban a térfigyelő kameráknak hála többségében visszanézhetők, és nagyrészt sikeres a felderítés is. 

Tekintse meg videónkat, melyből kiderül, mi a teendő, ha ön is regisztráltatná kerékpárját.

Szöveg: Zoltai Ákos; Videó és fotó: Takács Mária

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben