Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

AZALEA ÉS CIKLÁMEN VIRÁGKERESKEDÉS

„A virág mindig népszerű ajándék, kedves gesztus”

2020. július 04. szombat

A józsefvárosi kisvállalkozásokat bemutató videósorozatunk legújabb részében a három évtizedes múlttal bíró Azalea és Ciklámen virágkereskedést látogattuk meg, ahol Máté Gabriellával, a minden nehézség, válság és vírus ellenére életvidám tulajdonossal beszélgettünk.

„Ez már bő 30 éve családi vállalkozás, maga az épület is több mint 100 éves” – mondja Máté Gabriella, a Bródy Sándor utca 27. szám alatti kis virágüzlet tulajdonosa. Hogy miért pont ott nyitott boltot? Azért, mert a keresztanyukája ott lakott a közelben, és gyakran járt erre, megtetszett neki a környék, amikor pedig „valamikor a múlt században” lehetőség adódott az egykori szabóság, majd húsbolt üzlethelyiségének megvásárlására, belevágott. 

A virágok többsége Hollandiából, a rózsa Ecuadorból érkezik – meséli a tulajdonos, aki szerint, bár a vágott virág nem olcsó ajándék, de még mindig az egyik legmegfizethetőbb meglepetés. Ugyan a virágosok egyik legfontosabb üzleti szezonja, a ballagások időszaka idén a koronavírus-járvány miatt elmaradt, de Gabriella azért nem panaszkodik.

Mint mondta, nem tapasztalt akkora fokú kiesést, mint például egy vendéglátóhely, a bolt délután 3-ig a veszélyhelyzet alatt is nyitva lehetett, a virág mindig elérhető árucikk maradt, és igény is volt rá. Gabriella elmesélte, hogy annak idején az apukája azt tanácsolta neki, nyissanak kocsmát, de az ő habitusával inkább a virágboltot választotta, és – mint mondja – nem döntött rosszul, mert „a virág mindig népszerű ajándék, kedves gesztus”.

Gabriella arról is beszélt, miért szeret Józsefvárosban élni: „itt nagyon sok a fiatal, a galéria, az egyetem, az iskola, ezért a környéknek van egy párizsi, Latin negyed hangulata, ami nekem nagyon tetszik… olyan laza”. 

Szöveg: Lengyel Tibor; Fotók és videó: Nagy Dániel

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben