Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

BODROGI „FŰSZERES” ESZTER GASZTROBLOGGER ROVATA

Itt a cukkiniszezon, most érdemes vásárolni

2020. július 04. szombat

Nehéz egy olyan zöldség szezonját ünnepelni, mint a cukkini, mert a szupermarketek egész évben árulják.

Szezonon kívül import-cukkinit kapni. Bár télen jól jöhet valami zöld, de az íze mégsem olyan, mint amikor a maga idejében, a napfény melegétől fejlődik. Június végén termőre fordul a magyar cukkini, és egyre olcsóbbá is válik. Ilyenkor érdemes a különleges fajtákat, a sárgát és a fehéret is keresni. Ezek a színes cukkinik leginkább salátában érvényesülnek, leturmixolni, vagy lereszelni nem érdemes őket. 

Nem sokkal a cukkini megjelenése után érkezik a cukkinivirág is. Bár csak ritkán lehet kapni piacon, de akkor érdemes lecsapni rá. Annyira finom, hogy sokan nem is a cukkini miatt ültetik a növényt, és a termés kifejlődésére nem is hagynak időt, korábban leszüretelik a virágokat. Ezt ricottával vagy más krémsajttal érdemes tölteni, majd vékony sörtésztába mártani és forró étolajban megsütni.

A termést, ha nagyobbra nő, érdemes kimagozás után megtölteni, majd alufólia alatt megsütni. Fűszeres rizzsel remek vegetáriánus fogás, darált hússal viszont akár egy komolyabb vacsora lehet belőle. Legyalulva főzhetünk belőle „tökfőzeléket” és omlettbe, illetve quiche lorraine-be, vagy bármilyen sós pitébe is remek töltelék. Mivel az íze enyhe, bátran fűszerezhetjük, vagy keverhetjük érett sajtokkal, szalonnával vagy hagymával.

Mutatunk két olyan receptet, ami egy nyári este pillanatok alatt összedobható, húsmentes, úgyhogy a legnagyobb kánikulában is kellemes és olcsó vacsora.

BAZSALIKOMOS CUKKINIKRÉMLEVES

HOZZÁVALÓK 4 TÁNYÉRHOZ:

- 2 nagyobb burgonya

- 1 db 30 dekás cukkini

- 2 gerezd fokhagyma

- 20 dkg zöldfűszeres krémsajt

- 1 csokor bazsalikom

- só, bors

- pár csepp extraszűz olívaolaj

A burgonyát meghámozzuk, felkockázzuk, és annyi sós vízben, amennyi ellepi, puhára főzzük. A cukkinit lereszeljük, a fokhagymát összezúzzuk, majd a krumplihoz adjuk és botmixerrel pépesítjük. Végül belekeverjük a krémsajtot és az apróra tépkedett bazsalikomot, és ezzel is tovább turmixoljuk. Akkor jó, ha teljesen egynemű, krémes. Akár át is szűrhetjük. Sózzuk, borsozzuk, langyosan vagy hidegen tálaljuk. A tányérba szórhatunk még bazsalikomot, kevés friss cukkinit, és csepegtethetünk rá pár csepp olívaolajat.

KECSKESAJTOS CUKKINIROPOGÓS

HOZZÁVALÓK 8 DARABHOZ:

- 2 közepes cukkini

- 1 egész tojás

- 4 evőkanál liszt

- 20 dkg kecskesajt, esetleg feta

- 6 evőkanál zsemlemorzsa

- 3 szál újhagyma

- só, bors

- étolaj a sütéshez

A cukkinit a nagylyukú reszelőn lereszeljük, majd elkeverjük a tojással, a liszttel, az elmorzsolt sajttal, a zsemlemorzsával, a vékonyan felkarikázott újhagymával, sóval és borssal. Fél órát a hűtőben pihentetjük, majd nyolc egyforma „fasírtot” formázunk belőle. Forró, viszonylag bő olajban 2–2 perc alatt megsütjük mindkét oldalát. Papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges olajat leitassuk róla. Tejföllel a tetején tálaljuk, egy tányér friss salátával.

A következő számban a szezonális ételeket helyiekre cseréljük, és a cigány konyha pár remekével ismerkedünk.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben