Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

A VILÁGHÍRŰ ZENEKAR TAGJAI JÁTSZOTTAK A GANZ-KOLÓNIA LAKÓINAK

Esti szerenád az udvaron

2020. július 05. vasárnap

A Budapesti Fesztiválzenekar a világ tíz legjobb szimfonikus zenekarának egyike, és híres arról, hogy szívesen megosztja a zene örömét azokkal is, akik nem jutnak el a drága zenetermekbe. A koronavírus-járvány alatt sem pihentek a zenekar tagjai. A próbatermükből karantén-koncerteket közvetítenek a Facebookon át, és szerenádokat adnak a budapesti házak udvarain.

Június 21-én négy józsefvárosi házban jártak, útjuk végén a Ganz-kolóniába látogattak el, ahová mi is elkísértük őket, videónkat a QR-kóddal nézhetik meg. Öt művész érkezett – Ács Ákos (klarinét), Eckhardt Violetta és Bujtor Balázs (hegedű), Sipos Gábor (brácsa), Sovány Rita (cselló) –, hogy egy Mozart és egy Glazunov darabot játsszon el az összegyűlt lakóknak.

„A zenekar tagjaiból alakult 14 kamaracsoport mindegyike 16 szerenádot ad, így eddig már több mint 200 házat látogathattunk meg. Sokféle összeállításban játszunk, van rézfúvós és vonós együttesünk, mi épp vegyes társaság vagyunk. A koncerttermek bezártak, és örülünk, hogy mégis együtt muzsikálhatunk, miközben meglátogathatjuk fél  – mondja Ács Ákos klarinétművész. „A szerenád-koncerteket szeretik az emberek, ez örömzene zenésznek és hallgatónak is. Lehet, nem is tudják, milyen neves zenekarból jöttünk, de sokkal fontosabb, hogy kinyílnak az ablakok és egymásra mosolyognak az emberek.”

Több mint ezer ház jelentkezett a zenekar felhívására, ami sokkal több meghívás, mint amit teljesíteni tudnak. Önkéntes csoportokként alakultak meg a kisegyüttesek, amiknek tagjai 15–20 éve játszanak már együtt különféle formációkban.

Jó volt látni, hogy a máskor frakkban feszítő komoly zenészek milyen felszabadultan játszottak, amit a közönség nagy tapssal fogadott.

Egy kutya pontos időzítéssel vakkantott néha Mozart zenéjére, miközben a szél el-elfújta a kottát.

Az eseményt a kolónia részéről Stuhl Ágnes szervezte, néhány szomszéddal összefogva. Mindenki arról beszélt, milyen jó lenne, ha lennének ilyen közös események máskor is. 

Szöveg: Bányay Géza; Fotók és videó: Takács Mária 

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben