Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

MIÉRT ÉRDEMES KÖVETNI MINKET ONLINE IS?

Bemutatjuk internetes felületeinket

2020. július 07. kedd

2020-ra jelentősen megváltozott a Józsefváros újság tartalmilag, és digitálisan is megújultunk. Online szerkesztőnk, Pálinkás János mutatja be internetes felületeinket, ahol a nyomtatott lapban megjelenő anyagainkon túl további érdekes tartalmakat kínálunk – például sok-sok videót.

Egy helyi újság esetében a nyomtatott megjelenés elengedhetetlen, a kerületben élők hozzászoktak, hogy postaládájukban landol Józsefváros hetilapja. Sokakat azonban nehezen lehet így elérni, az internetes megjelenéssel viszont olyanokhoz is eljuthatunk, akik nem, vagy alig olvasnak hagyományos, papíralapú sajtótermékeket, noha érdeklődnek a kerület eseményei iránt. A két felület nem vetélytársa egymásnak; vannak, akik mindkét módon szeretnek tartalmat fogyasztani. Ráadásul másképp olvasunk nyomtatott sajtót, mint internetest, utóbbiban pedig számos olyan lehetőség is van, amire a print kiadványok nem alkalmasak.

Az online megjelenés előnye, hogy nincs az a terjedelmi korlát, ami egy nyomtatott újság vagy magazin esetében megköti a szerző kezét. A neten megtehetjük – és ezzel a lehetőséggel szoktunk is élni –, hogy egy-egy anyagunk hosszabb verzióban kerül fel a honlapra. Amikor egy izgalmas interjút készítünk, a megszólalót nem lehet csak úgy leállítani, hogy jó, jó, de ez így hosszú és sok lesz. Az újságban megjelenő kész anyagot terjedelmi szempontok is meghatározzák, ám az interneten szerencsére nincs ott a lap alja, ami után már ne lehetne folytatni egy írást vagy egy beszélgetést.

Online arra is van mód, hogy jóval több képpel jelenjenek meg a cikkeink, főleg, hogy stílusban a magazinszerű megjelenés mellett tettük le a voksunkat. A Józsefváros újság internetes változatában több fotót találnak, és ha olyan a téma, azt videós újságíróink – Takács Mária és Nagy Dániel – külön videóban is feldolgozzák. Ezek a filmes riportjaink néha egy megírt szöveghez készülnek és a cikkekbe beágyazva is megtekinthetők, de nem csupán illusztrációnak szánjuk őket. Olyan videókat is készítünk, amelyek közvetlenül nem kapcsolódnak a nyomtatott tartalmainkhoz.

A digitális megjelenés arra is lehetőséget ad, hogy hivatkozhassunk korábbi anyagainkra, melyek egyetlen kattintással megnyithatók, hogy egy adott téma iránt érdeklődők további információkhoz juthassanak. Ezeket a nyomtatott lapban is igyekszünk QR-kódokkal elérhetővé tenni: az okostelefonokon található alkalmazással a kódok beolvasása után automatikusan megnyithatjuk a hivatkozott linket.

A videóra visszatérve: személyesen is büszke vagyok a profi kollégákra, akik nemcsak jól kérdeznek, de ügyesen bánnak a kamerával és a vágószoftverrel is, kurrens képi nyelvet használva. Videós anyagaink a Facebook oldalunkon és a YouTube csatornánkon jelennek meg. Általában az előbbi az, ahol többekhez jutunk el, de a YouTube is fontos felület, mert olyanokat is szeretnénk megszólítani, akik nincsenek jelen a legnagyobb közösségi médiás platformon. A YouTube-on a Józsefváros újság csatornájára feliratkozva nagyobb eséllyel találkozik szerkesztőségünk filmes anyagaival.

Érdemes minket követni a Facebookon, ahol önálló oldalt hoztunk létre a Józsefváros újság tartalmainak. Naponta többször jelenünk meg hírekkel, érdekességekkel, ráadásul az interaktivitásból adódóan az olvasó kérdezhet és kommentelhet is. És ha már közösségi médiáról van szó, természetesen nem maradhat ki az Instagram sem, ami nemcsak népszerű platform, de képi és videós tartalmaknak egyenesen ideális, így oda is készülnek külön anyagaink.

Online tartalmaink egyébként a jozsefvaros.hu kerületi portál alatt érhetők el a Józsefváros újság menüpontra kattintva. A kerület honlapján a Hírek menüpont alatt pedig a friss számok mellett 2006-ig visszamenőleg fent van a Józsefváros újság összes megjelent száma PDF formátumban. Fél év tapasztalata után pedig szeretnénk újabb online megoldásokat is kipróbálni, kísérletezni velük, reméljük, olvasóink megelégedésére.

Szöveg: Pálinkás János

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben