Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Kipróbált, bevált finomságok, konyhai praktikák és a gasztrovilág titkai

Cigány kóstoló

2020. július 12. vasárnap

Nincs könnyű dolga annak, aki az autentikus cigány konyhát szeretné megismerni. A cigányok ugyanis a vándorlásaik során mindenhol azt ették, amit a környező népektől eltanultak. Mivel útjukat nem rögzítették írásos formában, csak a történészek utólagos munkájából és szóbeli legendákból sejthetjük, hogy hogyan is érkeztek és telepedtek le például Magyarországon. Csakhogy ezek a történetek sajnos nem térnek ki a receptekre. Amit most cigány ételeknek gondolunk, azokhoz mindig érdemes hozzátenni, hogy melyik tájegységről származik. Mást és máshogy ettek a cigányok Erdélyben és mást Franciaországban, vagy a mostani Csehország területén.

A gasztronómia folyamatosan és gyorsan változik, hatással van rá az éghajlat, az emberek anyagi helyzete és az életmódja is. Nézzük csak meg, hogy mit ettek a nagyszüleink, és mi a mostani gyerekek kedvence. Sok ételt, amit pár évtizede még minden családban az asztalra tettek, a mai gyerekek már megkóstolni sem hajlandóak. Így tűnnek el lassan a cigányok receptjei is, vagy alakulnak át olyanná, amire azt szokás mondani, hogy „cigányosan” van elkészítve.

LECSÓS BAB TÉSZTÁVAL

HOZZÁVALÓK 4 SZEMÉLYRE:

- 60 dkg fehér gyöngybab

- 2 babérlevél

- 50 dkg hagyma

- 50 dkg zöldpaprika

- 30 dkg paradicsom

- 1 kk. köménymag

- 10 dkg zsír

- 40 dkg liszt

- 1 ek. búzadara

- 3 tojás

- só, bors

ELKÉSZÍTÉS: A babot egy éjszakára beáztatjuk, majd babérleveles sós vízben puhára főzzük, leszűrjük. A hagymát félkarikákra vágjuk, és zsíron megfonnyasztjuk. A paprikát kicsumázzuk, majd felszeleteljük, a paradicsomot felkockázzuk. A megpuhult hagymára rádobjuk a paradicsomot és a köménymagot, és tíz percig főzzük, majd hozzáadjuk a paprikát, sózzuk, borsozzuk és lefedve puhára pároljuk. Tehetünk bele nyugodtan csípős paprikát, hegyes erőset, esetleg bogyiszlói fajtát. Egy nagy fazékban enyhén sós vizet forralunk. A lisztet elkeverjük a búzadarával és a tojásokkal, majd annyi vízzel, hogy jó nokedlitésztát kapjunk. A búzadarát azért tesszük bele, mert így sokkal jobb állagú lesz a nokedli. Sózzuk, majd a forrásban lévő vízbe szaggatjuk, és miután megfőtt, leszűrjük. Tálalásnál a nokedlira halmozzuk a lecsót, annak a tetejére pedig a babot. Természetesen a lecsót elkészíthetjük tojásosan vagy akár kolbászosan is. Néhol még tejfölt is kanalaznak az étel tejére.

BODAG, A CIGÁNY KENYÉR

A hozzávalókból is látszik, hogy ez bizony egy nagyon egyszerű kenyérféle, leginkább a pitához hasonlítható az állaga, de az ír gasztronómia is büszkélkedik egy szódás kenyérrel. Fontos jellemzője a sütőporos kenyereknek, hogy csak frissen igazán finomak. Bár szokás azt mondani, hogy a sült tésztaféléket nem szabad melegen enni, a bodagot mégis érdemes pont úgy kóstolni, a tetején zsírral, mellé paradicsomot és paprikát majszolva nagyon finom vacsora.

HOZZÁVALÓK:

- 1 kg sima liszt

- 1 zacskó sütőpor

- só

- 5,5 dl víz

ELKÉSZÍTÉS: A hozzávalókat egy nagy tálba tesszük, majd alaposan összegyúrjuk tésztává. Akkor jó, ha elválik a kezünktől és a táltól is. Természetesen, ha van otthon, akkor készíthetjük dagasztógéppel is, így pillanatok alatt megleszünk. A kész tésztát négy részre osztjuk, megformázzuk, majd 200 fokra előmelegített sütőben 40 perc alatt pirosra sütjük úgy, hogy félidőben megfordítjuk.

Szöveg és fotók: Bodrogi "Fűszeres" Eszter gasztroblogger

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben