Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

JÁRVÁNYHELYZETEN INNEN ÉS TÚL

WC-körkép

2020. július 13. hétfő

Országosan is egyedülálló módon intézkedett a Józsefvárosi Önkormányzat a koronavírus-járvány idején azzal, hogy nyolc mobil WC-t helyeztetett ki a közterekre, a fertőzésveszély csökkentése érdekében (két másik, a II. János Pál pápa térre telepített illemhely a Fővárosi Önkormányzaté, azokat ők is takarítják).

Videónkban a tapasztalatokról, az intézkedés eredményeiről, és a jövőbeni tervekről Pikó András polgármestert, a mobil WC-ket kihelyező szolgáltató céget, és a Józsefvárosi Gazdálkodási Központ (JGK), mint üzemeltető munkatársait és a kerületieket kérdeztük. Van, aki szerint nemcsak a járvány miatt jó ez a kezdeményezés, hanem egyébként is, sőt még több is lehetne a WC-kből. Sztanek Endre, a JGK városüzemeltetési igazgatója elmondja, hogy a mobil toalettek üzemeltetése, ürítése a szolgáltató cég feladata, a napi tisztítás pedig a JGK munkatársaié, akik kitakarítják és nagynyomású vizes mosóval letisztítják kívül-belül a fülkéket.

A polgármester arról beszél a videóban, hogy Józsefvárosban a legnagyobb társadalmi probléma a szegénység és az utcai hajléktalanság, de a tapasztalatok szerint nem csak a fedél nélküli emberek használják a mobil WC-ket. Összefoglalva: jó, hogy vannak a mobil WC-k, de csak addig jók, amíg tiszták is: a JGK munkatársai mindent megtesznek, de fontos, hogy az illemhelyeket használók úgy hagyják maguk után a WC-ket, ahogy találni is szeretnék, amikor bemennek. Ami nem az ilyen, telepített, hanem az állandó WC-ket illeti, azokból mindössze kettő van Józsefvárosban: egy fővárosi kezelésben a Rákóczi téri csarnokban, egy másik kerületi fenntartásban a Teleki téri piacon.

A piac igazgatója, Dr. Unger Roland szerint a 150 Ft-os használati díj így sem fedezi a fenntartási költségeket. A polgármester elmondta, a köztisztaság fejlesztése továbbra is kiemelt feladata az önkormányzatnak, de eredeti tervüket, a jelenleg bezárt négy másik állandó kerületi WC-t pénzhiány miatt egyelőre nem tudják újra megnyitni, ezért megfontolják, hogy tartósan kint maradjanak a mobil WC-k. 

Szöveg: Lengyel Tibor; Fotó és videó: Takács Mária

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben