Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

SEGÍTŐ PROGRAM A JÁRVÁNY ALATT IS

Bemutatkozik az Orczy Szenvedélybetegek Nappali Klubja

2020. július 17. péntek

A Félúton Alapítvány által fenntartott Orczy Szenvedélybetegek Nappali Klubja 2019. október elsejétől, 2021. június 30-ig vesz részt a Magdolna-Orczy Negyed Szociális Városrehabilitációs Program (VEKOP-6.2.1-15-2016-00013) megvalósításában.

Az Orczy Szenvedélybetegek Nappali Klubja (1089 Budapest, Orczy út 27.) 2008 óta van jelen Józsefvárosban, és vesz részt az érintett lakosság szakmai segítésében, támogatásában. Fontos szakmai lépés volt, hogy idén januártól minden szombaton is elérhetőek vagyunk.

A napi szociális munkánk igaz, nem egy látványos tevékenység, de a lakosság tud róla, értékeli és igényli a támogató együttműködést. 

Nappali ellátásunkban olyan szakmai programokat biztosítunk, amely alkalmas a szenvedélybetegség megállítására, kezelésére és alkalmas új értékek (szermentesség, józanság) mentén a közösségépítésre is. Szocioterápiás csoport- és egyéni foglalkozásokat tartunk az érintettek és hozzátartozóik számára, melyben helyet kap az önismereten alapuló felnőttképzési programunk, amely a munkahelykeresésben, a megtalálásban és annak megtartásában nyújt hatékony segítséget.

Az alacsonyküszöbű szolgáltatásunknak fontos része, hogy anonim módon kapcsolatba lépjünk az utcán csellengőkkel, akiknél vélelmezhető valamely kábítószer (alkohol) használata. Szakmai cél, hogy beintegráljuk őket a nappali ellátásunkba, ahol intenzív és célzott támogatást tudunk nyújtani a részükre. A vírusveszély ideje alatt is biztosítottuk a kliensek részére az úgynevezett ártalomcsökkentő csomagokat.

Szakmai munkánkat a járványhelyzetben korlátozott módon (személyes kontakt nélkül), de tovább végeztük, - csökkentve a bezártságból, az elszigetelődésből adódó mentális és szerhasználati problémákat, vagy annak kockázatos felerősödését. 

Célunk volt továbbá, hogy a már megkezdett önismereti munkát szinten tartsuk, illetve a megváltozott helyzetben a személyes tanácsadást folyamatosan biztosítsuk. A veszélyhelyzet 3 hónapja alatt 176 főt értünk el, alapvetően tele-, és infokommunikációs eszközök használatával.

Az Orczy Szenvedélybetegek Nappali Klubjának írása; Fotók: Pixabay

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben