Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Hogyan ne szervezzünk "civil" demonstrációt?

Áltüntetők tiltakoztak Pikó ellen

2020. július 18. szombat

A romlott hús volt a szimbólum azon a megmozduláson, amit szombaton tartottak 50-70 fő részvételével a polgármesteri hivatal előtt. A főként Jász-Nagykun-Szolnok megyéből ideszállított tüntetők aligha lehettek tisztában a józsefvárosi problémákkal, mégis azokat kérték számon a polgármesteren. Még olyan képtelenségeket is bekiabáltak, hogy „nem kérünk kutyahúst”.

Lukács Rudolf bárzongorista, a Pikó András elleni megmozdulás egyik főszervezője a kerületben él, az egyik helyi borozóban zenél, de feltűnt már zenészként az Orbán-család ügyvédje, Bajkai István mellett is. Egy másik szervező, Kozák Dániel, aki a Magdolna-és Orczy negyed Én is itt lakom Facebook-csoportnak adott videóinterjút, a felvételen 13. kerületinek vallja magát. A megmozduláson 50-70 fő vett részt. 

Noha a tüntetés a helyi problémákat kérte számon a kerület polgármesterén, Pikó Andráson, a legtöbb résztvevő mégsem helyi lakos volt, hanem vidékről hozták fel őket kisbuszokkal, a transzparenseiket pedig előre gyártották és úgy osztották szét köztük a menetben, akárcsak az egy adag penészes hús képével „díszített” piros műanyagtálcákat. Balogh István Lajos kerületi önkormányzati képviselő, roma és nemzetiségi tanácsnok szerint többségében romák vettek részt a tüntetésen, mégis egyértelmű, hogy nem a kerületi romák megmozdulása volt az akció.

A Horváth Mihály téri templom mögül egy buszból az esemény helyszínére igyekvő tucatnyi fiatal egyike kérdésünkre elmondta, hogy ők Jászkisérről érkeztek. Egy másik kisebb csoport vezetője szolnokiak felkiáltással buzdította tagjait, és videókameránkkal rögzítettük azt is, amint a hangszóróba beszélő tüntetőnek a hangszórót tartó szervező odasúgta, hogy mondja azt: „mi pestiek”. Balogh megosztott egy videót a Facebookon, amiben egy férfi büszkén mondja, hogy Szolnokról érkeztek.

A résztvevők vezényszóra tiltakoztak az állítólagos romlott hús, a drogosok, valamint „a kerület lezüllesztése” ellen, és amikor nem instruálták őket, akkor lagymatagon, céltalanul lézengtek, nézelődtek. Egy idő után belejöttek a kiabálásba, és 1-2 percig fenn is tudták tartani maguknak a hangulatot, majd újra jött a téblábolás. Ilyenkor odaszaladtak a szervezők, buzdították őket, amikor pedig megjelent egy kamera, akkor instruálták őket, hogy tegyék az arcuk elé a plakátokat. Több résztvevőtől kérdeztük, hogy miért az van a kezükben tartott papírra írva, ami, de nem tudtak válaszolni. Úgy tűnt, hogy megvezetett, kihasznált emberekkel töltötték meg a Baross utca egy kis szakaszát.

Balogh István Lajos szerint a Fidesz áll a rendezvény mögött. Noha sem az országos, sem a helyi Fidesz-szervezet nem szerepel névleg a szervezők között, de a kormánypárt helyi szervezete nyíltan támogatta az esemény célkitűzéseit. A megmozdulást ráadásul főként az Otthonunk, Józsefváros Facebook-csoportban hirdették. Ennek a csoportnak az egyik adminja Nedbál Miklós, a Fidesz-közeli Alapítvány a Polgári Józsefvárosért által kiadott hirnyolc.hu főszerkesztője, aki a tavalyi önkormányzat választás előtt a Józsefváros újság főszerkesztő-helyettese volt. (Ettől az alapítványtól bérel közpénzből havi több mint félmillió forintért irodát országgyűlési képviselőként a fideszes Kocsis Máté, a kerület volt polgármestere.)

Nem csak az volt feltűnő és durva valóságtorzítás, hogy vidéki tüntetők demonstráltak helyi ügyekben Józsefvárosban, hanem a Lukács Rudolf által szimbólumnak titulált romlott hús is. A tálcákra tett képen ugyanis néhány becsomagolt, durván megpenészedett méretes húsdarab látható. Ám a józsefvárosi közétkeztetés kapcsán ilyen húsáru a valóságban nem került elő soha, hiszen a közétkeztetéssel Pikó András által átmenetileg megbízott cégnél az ellenőrök nem romlott húst találtak, hanem azt az eljárási hibát, hogy az előhűtve érkezett és a további hűtést igénylő húst nem látták el a megfelelő jelöléssel, mielőtt a mélyhűtőbe pakolták. Ezt a húsárut sosem dolgozták fel, és azonnal meg is semmisítették, tehát étel nem készült belőle.

Mégis, a kerületi Fidesz és az országos propagandamédia torzítva tálalta a történetet, mintha Józsefvárosban romlott hússal etetnék a gyerekeket, ezt a tálalást pedig a kevésbé tájékozottakkal sikerült „megetetni”. Ketten is azt mondták a tüntetésen a Józsefváros újságnak, hogy ettek a romlott húsból. Egy-két valódi tüntető azért megjelent az eseményen, volt, aki a romák egyenjogúságáért jött, elismerve, hogy nem tudja, miért pont itt van erre vonatkozó megmozdulás, egy másik úr pedig határozottan támadta Pikó András munkásságát. Hamar kiderült viszont, hogy félinformációk alapján érvelt: arról például tud, hogy 50 millióra büntették a közétkeztetést végző céggel való szerződésbontásért a kerületet, de arról már nem, hogy még a büntetéssel együtt is pozitív a szaldó, annyira túlárazott volt a korábbi szerződés. 

A tüntetést Pikó András polgármester a Facebookon úgy kommentálta: „Jászkisér, Monor, Szolnok - csak néhány olyan település, ahonnan a mai józsefvárosi Polgármesteri Hivatal elé érkező “tüntetők” saját elmondásuk alapján érkeztek. Elszomorító és nehezen érthető azoknak a politikai erőknek a felelőtlensége, amelynek vidékről kell buszoztatnia embereket a fővárosba, hogy a propagandamédiájában majd bemutathassa elégedetlenségüket egy olyan kerülettel, amelynek nem lakói.” A polgármester azzal folytatta: „mi nem tudunk a Fidesz nevében bocsánatot kérni sem ezektől a megtévesztett emberektől, sem azoktól a kerületiektől, akiknek a manipulációját ezek az akciók szolgálják, a kerületi Fideszt viszont fel tudjuk szólítani: ahelyett, hogy kihasználható eszközként, Budapestre buszoztatható áltüntetőként tekint az emberekre, tekintse őket polgárnak és partnernek, még akkor is, ha erre szemmel láthatóan hosszú ideje képtelen.”

Nem sokat késett ezután a józsefvárosi Fidesz reakciója sem. Közölték, hogy a „tüntetés szervezésében a Fidesz-KDNP semmilyen formában nem vett részt.” Utalva arra, hogy az eredetileg a polgármester háza elé meghirdetett akció szervezőit ők kérték arra, hogy ne Pikó otthona, hanem inkább a munkahelye előtt tüntessenek, hozzátették: „szégyenteljes, hogy miután a Józsefvárosi Fidesz közleményben állt ki a baloldali polgármester személyiségi jogai mellett, Pikó András most minket vádol, holott a mai napon a Fidesz-KDNP-től teljesen független személyek szerveztek tüntetést ellene.” Végül azzal zárták közleményüket: „Ócska vádaskodásaival Pikó András a saját botrányos teljesítményét próbálja elfedni. Jobb lenne, ha a hazugságok helyett, az alacsony színvonalú polgármesteri tevékenységén javítana. Pikó András biztos lehet benne, hogy ha így folytatja, és tovább zülleszti Józsefvárost, a mainál jelentősen nagyobb tüntetésekkel is számolnia kell a jövőben.”

Szöveg: Gaal Ilona; Fotók: Nagy Dániel; Videó: Takács Mária

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben