Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

LAKÓK ÉS CIVILEK A HEINRICH-UDVAR ÁTÉPÍTÉSÉNEK AKTUÁLIS HELYZETÉRŐL

Csúszik a bontás, a beruházó halasztaná a párbeszédet is

2020. július 20. hétfő

A Heinrich-udvar átépítésére létrejött cég a bontási munkálatok megkezdésének halasztásával indokolja, miért nincs most szükség társadalmi párbeszédre. A lakók és civilek szerint viszont épp most, a beruházás újratervezésekor kell bevonni a társadalmi szereplőket.

„Nem tudjuk biztosra venni a hírt, miszerint nyáron nem kezdik meg a Heinrich-udvar bontását, mivel a Józsefváros újság értesüléseit a beruházó nem erősítette meg, igaz, nem is cáfolta” – mondta lapunknak Dallos Judit, a C8 Civilek Józsefvárosért szervezet tagja. Az udvar helyére szállodakomplexumot tervező, és ehhez minden kormányzati támogatást megnyerő beruházó még egyszer sem nyilatkozott a médiának, nem egyeztet érdemben a lakókkal, a civilekkel és az önkormányzattal sem, holott egy ideje meglehetősen nagy társadalmi visszhangja van a Heinrich Passage projektnek. Nem véletlenül: hatalmas beruházásról van szó, jelentős hatásokkal.

A Mária utca 54-es és az Üllői út 32-es épületet is magába foglaló, és általuk közrefogott egybefüggő, földszintes raktárépületeket tartalmazó területet hívják Heinrich-udvarnak, a 19. századi építtető-tulajdonos után. Az udvart 2018 ősze óta tulajdonló cég kiköltöztette a műhelyek, irodák, raktárak bérlőit, hogy több száz szobás szállodát, valamint rövid távú kiadásra alkalmas apartmanlakásokat alakítson ki.

Az ötlettel kapcsolatban több aggály is felmerült. A tervezett mélygarázs, illetve maga az építkezés statikailag kockázatossá tenné a környező lakóépületeket, továbbá az új épületek túl közel kerülnének a szemközti lakások ablakaihoz, ráadásul a beruházás szembement volna a vonatkozó műemlékvédelmi előírásokkal, szempontokkal is. Nem azért használunk múlt időt, mert a beruházás tervei változtak, hanem azért, mert az udvar egy kormányrendelet útján egyszer csak elvesztette műemlék jellegét, így már nem vonatkoznak rá az előírások.

Itt idézzük fel, hogy a befektető nem más, mint Varga Mihály pénzügyminiszter egykori kollégiumi szobatársa, több kormányzati megrendelést elnyerő vállalkozás tulajdonosa, Szabó Zoltán. Hivatalosan ugyan tavaly ősszel a céget, a Heinrich Passage Ingatlanfejlesztő Zrt.-t Szabó eladta egy másik vállalkozása építésvezetőjének, de a hírek szerint továbbra is ő lép fel a beruházó cég nevében. Idén május végén pedig a kormányzat nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházássá minősítette a magánbefektetést. Ezek után indult el az intenzív tiltakozás. 

A civilek és a lakók jelenleg is gyűjtik a beruházás felfüggesztése és a minden érintett bevonásával történő újragondolása érdekében az aláírásokat – már több mint kétezer összegyűlt –, és keresik a kapcsolatot a beruházóval. A lakók bírósági úton megtámadták a beruházás engedélyezését. Az UNESCO levelet írt Orbán Viktor miniszterelnöknek a műemlék védelmében. A Józsefvárosi Önkormányzat pedig kinyilvánította, hogy támogatja a lakók és a civilek követeléseit. A Civilek a Palotanegyedért Egyesület (CAPE) vállalta, hogy megszervez egy fórumot, ahol az érintettek egyeztethetnek. Ekkor érkeztek arról hírek, hogy nyáron Szabóék mégsem kezdik meg a régi épületek bontását, és szerintük emiatt lakossági fórumra sincs most szükség.

A CAPE is úgy döntött, hogy nyár közepén, a beruházó nélkül nem szervez fórumot, ám a lakók nevében megszólaló Vári Zoltán és a C8 szerint épp most van itt az ideje az egyeztetésnek. Főleg, ha igaz az a hír is, hogy a beruházó a tervek módosításán gondolkodik. (A rövid távú lakáskiadások szabályozását jelentősen szigorító törvényjavaslat, valamint a piac visszaesése igencsak indokolja a tervek módosítását.) A C8 és a lakók mindenképp szerveznek fórumot, ahova várják a beruházó képviselőjét is, de nem teszik tőle függővé az eseményt, nélküle is megtartják. Szeretnék bevonni a Kortárs Építészeti Központot, az Óvás Egyesületet, és egyéb műemlékvédelmi, örökségvédelmi és építész szakembereket is.

Vári Zoltán lapunknak úgy nyilatkozott, hogy ők nem valami ellen akarnak fellépni, mert az kevés, hanem azt szeretnék, ha közösen dolgoznának ki egy kompromisszumos javaslatot, ami a környék lakóinak, a városnak és a beruházónak is jó. A Polgármesteri Hivatal Közösségi Részvételi Irodája felajánlotta segítségét a fórum megszervezéséhez. 

Szöveg: Gaal Ilona; Fotók: Huszár Boglárka

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben