Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

TESZTELTÜNK, ÉS ARRA JUTOTTUNK: LENNE MIT JAVÍTANI

Józsefváros játszóterein jártunk

2020. július 20. hétfő

Megnéztünk a kerületben három játszóteret, a Gutenberg térit, a Nemzeti Múzeum kertjében lévőt és a Nagy Ho-ho-ho-horgászt a Déri Miksa utcában. Mivel alapvető funkcióikat akartuk kipróbálni, egy igazi szakértőt, a 9 éves Olíviát kértük fel, hogy járja velünk végig őket és számoljon be a tapasztalatairól – a tesztről készült videónk a cikkbe ágyazva is megtekinthető.

Olívia a három játszótérből kettővel teljesen elégedett volt, a harmadik annyira nem győzte meg, a legnehezebben viszont a Múzeumkertben lévőt hagyta ott, ahol még órákat eltöltött volna.

Gutenberg tér

A tér közepén elhelyezett, kerítéssel körbevett játszóteret még 2013-ben újította fel a kerület: modernebb játékokat telepítettek, gumiborítást fektettek le, később a kerítését is megmagasították. Legnagyobb előnye a tér közepén elhelyezett ivókút, illetve a szülők számára a sok árnyékos pad. Ottlétünk alatt közterület-felügyelők is megfordultak a parkban, elküldtek a padról egy alvó hajléktalan embert, aki pár perccel később visszatért, valamint találtunk a földön egy fecskendőt, amit gyorsan kidobtunk a kukába, mielőtt egy gyerek találná meg. Látszik, hogy rendszeresen takarítják a parkot, de ez mégsem elég.

Olívia nagyon élvezte a nagyobbaknak készített mászós, ügyességi és forgó játékokat. A hintát itt nem próbálta ki, mert szerinte az inkább kisebbeknek való.

Múzeumkert

Szakértőnk ezen a játszótéren töltötte el a legtöbb időt, hiszen itt nem csak a lehetőségek változatosak, de játszópajtásokból sem volt hiány hétköznap délelőtt. A tavaly felépült játszótér Molnár Ferenc A Pál utcai fiúk című és Pásztor Árpád A Muzi című könyveiből inspirálódott, stílusában a századforduló hangulatát idézi. Lóvasút, pékség, gőzfűrészüzem, mókuskerék és verkli is található itt – a szokásos hinták és forgós játékok mellett. Minden a gyerekek méretében, élénk színekkel, megmászható kivitelben. A mini épületekben el lehet bújni, lehet róluk csúszdázni, ráadásul üveggolyót is guríthatnak a gyerekek, ha elfáradtak a felfedezésben.

Nagyjából minden korosztálynak érdekes lehet a játszótér: az egészen kicsiktől a 10+ évesig láttunk itt felszabadultan szórakozó kölyköket. A talaj borítása itt is gumiszőnyeg, körben néhány ülőalkalmatosságot helyeztek el a türelmesen várakozó hozzátartozók részére, a vízcsap viszont meglepő módon kimaradt a tervekből, pedig igencsak szükség lenne rá a melegben. Pozitívum viszont a játszótér tisztasága: vagy gyakrabban takarítják, vagy senki nem mer szemetet eldobálni ilyen szép környezetben.

Nagy Ho-ho-ho-horgász

A Fecske, Auróra és Déri Miksa utcák kereszteződésében található, 2017-ben átadott játszótér a leginkább elhanyagolt a megtekintett parkok közül. Ez volt az egyetlen, amit szinte üresen találtunk, a déli melegben alig páran lézengtek itt. Ez érthető, mivel alig találni egy kevés árnyékot az egyébként viszonylag nagy területen. A padok környékén semmi nem nyújt védelmet a naptól, egyedül a hintáknál és a homokozónál árválkodik néhány fa, ráadásul ivócsapot itt sem találtunk.

Olívia szerint ez inkább kisebbeknek való játékokkal felszerelt, ő tíz percig tudta lekötni magát itt, és nem azért, mert addigra elfáradt volna. Az egyik játék ráadásul tűzforróra melegedik a napon, majdnem meg is égette magát vele.

A kevesebb több lehetne

Összességében elmondható, hogy nem szenved hiányt játszóterekben a kerület. A felsoroltakon kívül a Rákóczi téren, a II. János Pál pápa téren, a Német utcában és a Teleki téren, és még számtalan parkban építettek vagy újítottak fel játszótereket az elmúlt 8–10 évben. Ez nagyon örvendetes, de talán kevesebb, viszont jobban karbantartott és felszerelt játszótérrel többre mennének a gyerekes családok. A teljesen biztonságos játékok, ivókút, padok, tisztaság és árnyék alapkövetelmény kellene legyen mindegyiken, s amíg ezek nincsenek biztosítva, hiába mutatnak jól az utcaképen, nem igazán tudják őket jól kihasználni a gyerekek.

Szöveg: Ádám Judit; Fotók és videó: Nagy Dániel

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben