Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Július 20-tól a minőségi cserére kiírt lakásokra pályázhatnak

Megújuló lakáspályázati rendszer Józsefvárosban

2020. július 20. hétfő

A felújítási kötelezettséggel terhelt lakások esetében mód van a felújítási költségek "lelakására".

A Józsefvárosi Önkormányzat kiemelkedően jelentős lakásállománnyal rendelkezik, azonban rossz állapotuk miatt a lakások 20 százaléka üresen áll. Az Önkormányzat elkötelezett az iránt, hogy az üres lakások közül minél többet bérbe tudjon adni. A korábbi gyakorlattól eltérően fontos szempont az is, hogy minél többféle igényt ki tudjunk elégíteni: legyenek lakások olyanok számára is, akik képesek a felújítatlan lakás rendbehozására és olyanok számára is, akik erre anyagi vagy egyéb okokból csak részlegesen vagy egyáltalán nem képesek. Ennek megfelelően az Önkormányzat a későbbiekben a lakások felújítottsági szintje szerint többféle pályázatot is meghirdet. 

Felújított lakások pályázata: Azok számára, akiknek vagy pénzük vagy fizikai lehetőségük (pl. betegség miatt) nincs arra, hogy ők újítsanak fel lakást. Szakítunk azzal a korábbi gyakorlattal, hogy pályázaton nyert lakás esetében az első évben nem volt mód szociális lakbért igényelni, amivel a legrosszabb anyagi helyzetben lévőket eleve kizárták. Az erre a lakásra pályázók a jövedelmüktől függően fognak szociális vagy költségelvű lakbért fizetni.

Félig felújított lakások pályázata: Az Önkormányzat elvégzi a felújítási munkálatokat (ideértve a gépészetet is) a festés, mázolás, burkolás a bérlő feladata. A nyertesek költségelvű lakbért fizetnek.

Felújítatlan lakások pályázata: Azok számára, akik vállalják a megpályázott lakás rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotának megteremtését, a lakásra megállapított piaci alapú lakbér megfizetését.

Mindkét felújítási kötelezettséggel terhelt típus esetében (félig felújított, felújítatlan lakások pályázata) mód van a felújítási költségek lelakására. A beruházási költségek bérbeszámítása során a számlával igazolt költségek 100 százaléka jóváírásra kerülhet. A saját teljesítésben elvégzett, azaz számlával nem igazolt költségek esetében a jóváírás mértéke az elfogadott költségbecslés alapján a nettó összeg 75 százaléka.  A piaci lakbér esetében a lakbér legalább 50, a költségelvű lakbér esetében annak legalább 30 százalékát fizetni kell, a többi fordítható lelakásra.

Minőségi csere pályázat: a régi lakás leadása mellett lehet a korábbinál nagyobb vagy komfortosabb lakásra pályázni. Szakítunk azzal a gyakorlattal, hogy a minőségi cserét pályázaton kívül bonyolították le. Ez a megoldás azzal az előnnyel is jár, hogy a minőségi csere pályázat esetében a korábbi gyakorlattal szemben nem kell értékkülönbözetet fizetni. Az új lakás felújítása a bérlőt terheli. Költségelvű lakbért kell fizetni, amiből a beruházási kiadások 50 százaléka az előbbiekben ismertetett módon lelakható.

A felújítatlan lakások július 13-án kiírt pályázata azoknak szól, akik nem rendelkeznek lakással és vállalják a megpályázott lakások felújítását.

A jelen bérlakás-pályázat olyan lakással nem rendelkező, Józsefvárosban a kiírást megelőzően legalább 6 hónapja folyamatosan (azaz legalább 2020. január 13. óta) állandó vagy tartózkodási hellyel rendelkező kerületi polgárok lakhatási gondjaiban kíván segítséget nyújtani, akik vállalják a megpályázott lakás rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotának megteremtését, a lakásra megállapított piaci alapú lakbér megfizetését. A piaci alaplakbér komfortos és összkomfortos lakásokra havi 2200 Ft/négyzetméter, amit különböző tényezők (elhelyezkedés, ház állapota) módosíthatnak.

Július 20-ától pedig a minőségi cserére kiírt 8 lakásra pályázhatnak a Józsefvárosi Önkormányzat bérlakásaiban élők.

A lakáspályázat közérthető ismertetője elérhető itt: https://old.jozsefvaros.hu/hir/75148/palyazati-felhivas-10-felujitando-lakas-berbeadasara
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben