Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

A lakásrendelet átfogó módosítása ősszel várható

A hajléktalanság elleni küzdelem jegyében lakáskiürítési moratórium Józsefvárosban

2020. július 23. csütörtök

A Józsefvárosi Önkormányzat elkötelezett a hajléktalanság elleni küzdelemben

A veszélyhelyzet 2020. június 18-i megszűnésével a Kormány vonatkozó rendelkezései alapján, 2020. július 2-től újraindíthatók a lakásbérleti jogviszony díjhátralék vagy magatartási probléma miatti felmondása, valamint az önkényes lakásfoglalók kihelyezése érdekében indított jogerős végrehajtási eljárások, lakáskiürítések.

Józsefvárosban az önkormányzati lakásban élők közül lakáskiürítési eljárás érintene díjhátralék miatt 77 bérlőt és egyéb, díjhátralékkal nem összefüggő okból 5 bérlőt. 

A Józsefvárosi Önkormányzat elkötelezett a hajléktalanság elleni küzdelemben, szakít a hajléktalanságban élők számát mesterségesen növelő korábbi gyakorlattal.  Ezért július 16-i határozatával lakáskiürítési moratóriumot vezetett be az önkormányzati lakásokra vonatkozóan ez év október 31-ig. Mindez a lakáskiürítési eljárások felfüggesztését jelenti addig, ameddig ősszel meg nem történik az önkormányzati lakásrendelet átfogó módosítása.

Nem vonatkozik a józsefvárosi lakáskiürítési moratórium az alábbi esetekre:

•    olyan lakás esetére, amelynek a bérleti szerződése felmondásra került, vagy egyéb okból megszűnt, és a volt bérlő/lakáshasználó nem lakja életvitelszerűen (üres lakás),

•    önkényes lakásfoglalás esetében,

•    bizonyítottan drogkereskedés vagy prostitúció céljára használt lakás esetében.

Az Önkormányzat szándéka, hogy még ezekben az esetekben is csak akkor kerüljön sor kilakoltatásra, ahol a lakó elhelyezése saját erőből megoldott, egyéb esetekben a kilakoltatásra kerülő személy vagy család elhelyezését biztosítani kell. Ehhez szükséges az Önkormányzat által a Józsefvárosi Gazdálkodási Központ Zrt. és a Józsefvárosi Szociális Szolgáltató és Gyermekjóléti Központ szoros együttműködésére alapozó eljárásrend megalkotása. 

Józsefvárost különösen érinti a Magyarországon egyébként is mélyülő lakásszegénység problémája - a probléma kezeléséhez a lakáspolitika olyan átfogó újragondolására van szükség, amely érinti a háztartások eladósodásának, az önkormányzati lakáspolitikának a és helyi szociális segítőrendszernek kérdéseit. A Józsefvárosi Önkormányzat elkötelezett amellett, hogy gyakorlatai és döntései ne csak megakadályozzák az elszegényedő háztartások utcára kerülését, de meg is előzzék az ilyen válsághelyzetek kialakulását. 

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben