Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

RECEPTEK

A legjobb lecsók

2020. július 26. vasárnap

Lecsószezon van, ezért érdemes egy kicsit kitekinteni az országból. A lecsó ugyanis se nem olyan régi, mint gondolnánk, se nem igazán magyar, ellenben tényleg nagyon finom!

„Többször kikukkantam a konyhába, s elragadtatással állapítottam meg, hogy végre kedvenc vacsorám készül, amiért hetek óta harcoltam hiába: lecsós kolbász, belévert tojással és juhtúrós galuska. Élénken láttam a lecsó aranypiros levét, az úszkáló kolbászkarikákat s a sárga, ruganyos-kemény galuskán sustorgó csípős juhtúrókupacokat.” – írta Karinthy 1936-ban.

A ma ismert lecsó valamikor csak az 1860-as években jelent meg, a Káposztásmegyer területén zöldségeket termesztő bolgárkertészek étele volt. Szabad tűzön édes sültpaprika. Ők kínálták eladásra a jobbféle zöldségeket akkoriban Pesten, és a korabeli háziasszonyok azonnal tovább is fejlesztették az ételt, mert szabadtűzön főzésre nem igen akadt lehetőségük.

A zsíron sült paprikához hagymát, néha tojást is adtak, de pár évtizeddel később már paradicsomot is tettek bele, ezzel meg is született a „zöldpaprika paradicsommal”, vagyis a lecsó. A magyar paradicsomtermesztés csak az 1870-es években kezdődött, méghozzá Dunakeszin, úgyhogy egészen biztosak lehetünk abban, hogy a mostani formáját az étel csak az 1880-as években nyerhette el, és nem a romantikus vidéken, hanem bizony Budapesten.

RATATUILLE

A franciák lecsója első pillanatban kissé macerásnak tűnhet, mert a zöldségeket külön kell hozzá megsütni, de ha egyszer megkóstoltuk, akkor többé nem érezzük nyűgnek a munkát. Ha nincs ennyi időnk, akkor a hagyma után egyszerre pároljuk meg a zöldségeket, és a sütő helyett a tűzhelyen főzzük össze őket egy edényben.

HOZZÁVALÓK:

- 3 közepes vöröshagyma

- 50 dkg paradicsom

- 50 dkg paprika (akár kaliforniait is választhatunk)

- 50 dkg cukkini

- 50 dkg padlizsán

- 1,5 dl olívaolaj

- 3 gerezd fokhagyma

- 1 kk szárított kakukkfű

- 1 babérlevél

- só, bors

Minden hozzávalót egyforma kockára vágunk, kivéve a hagymát, de most azt is a szokásosnál kissé nagyobbra daraboljuk, majd külön-külön megpirítjuk őket olívaolajon. Amikor kész, mindet áttesszük egy nagyobb edénybe. Zúzott fokhagymával, kakukkfűvel és babérlevéllel fűszerezzük, sózzuk, borsozzuk. Betoljuk a sütőbe és 220 fokon 20 perig sütjük.

HAGYOMÁNYOS MAGYAR LECSÓ

Mindenki másképp csinálja, egy biztos, van benne hagyma, paprika és paradicsom. Ha igazán finomat szeretnénk, akkor még véletlenül se ét-, vagy olívaolajjal készítsük, ezeket hagyjuk meg a mediterrán országok lecsóinak. Elő a zsírral, vagy a szalonnával! 

HOZZÁVALÓK:

- 3 ek zsír

- 1 nagy fej hagyma, fél karikákra vágva

- 50 dkg paradicsom felkockázva

- 1 kg lecsópaprika, esetleg erőssel

- 1 kk. köménymag

- 2 kk. jó minőségű pirospaprika

- 1 szál szárazkolbász

- esetleg 4 tojás

- só, bors

A hagymát a zsíron kissé megfonnyasztjuk, de nem túl puhára, a lecsónak jól áll, ha érezni benne a hagymát. Sózzuk, rászórjuk a köménymagot, majd a kockára vágott paradicsomot. Érdemes előtte lehúzni a paradicsom héját, de ez természetesen ki is maradhat. Amikor a paradicsom félig megfőtt, mehet bele a kockákra vagy karikákra vágott paprika. Lefedve puhára főzzük. A pirospaprikát érdemes csak a végén rászórni, és hagyni, hogy a lecsó tetején lévő zsírban kioldódjon a színe, akkor sokkal finomabb lesz. Ugyanekkor tegyük bele a kolbászt is, és ha szeretnénk, az elhabart tojásokat is.

Szöveg és fotók: Bodrogi Eszter

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben