Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Készül a kerület első közösségi módon tervezett köztere

Hamarosan tesztelik a Déri Miksa utca funkcióterveit

2020. július 28. kedd

Nemrég beszámoltunk róla, hogy a Józsefvárosi Önkormányzat és a Rév8 a környék lakóit bevonva tervezi meg a jövő év egyik nagy köztér-átalakítását: a Déri Miksa utca egy szakaszának sétálóutcává építését és parkosítását. A legutóbbi piknik óta összesen három közösségi tervező workshopot tartottak, ahol alkalmanként 30-40 környékbeli segítségével, különféle módszerekkel gyúrták egybe az eddig beérkezett ötleteket.

A harmadik alkalomra a szervezők a terület közmű térképét figyelembe véve elkészítettek egy vázlatos és még módosítható tervet az összegyúrt ötletekből, amin már nagyjából látszott, hogy hol van egyáltalán lehetőség fát ültetni, parkosítani. Hagytak benne üres lyukakat, és nyomtattak kis funkciókorongokat különféle tereptárgyakkal, padokkal, pingpongasztallal, melyeket a résztvevők belepróbálgathattak a lyukakba. Ezen a módon kis csoportokban berendezték a saját ideális terüket, majd a csoportok közösen megvitatták az álláspontjaikat, vitáztak, érveltek, majd végül egy konszenzusos megoldást vázoltak a szervezőknek. Majd az előre megépített makettben berendezték a közösen kidolgozott funkcionális tervet.

 

A következő alkalom már az augusztus 8-ai tesztnap lesz, amikor a makett alapján berendezik a teret, lezárják a forgalmat ott, ahol egyébként sem lesznek autók a későbbiekben, és bárki, aki arra jár, kipróbálhatja a megálmodott új közteret, és részt vehet különféle közösségi programokon. Fontos tudni, hogy még semmi sem végleges, többféle padtípust és elrendezést próbálnak ki például, mivel felmerült az igény az egymással szemben elhelyezett padokra, hogy kényelmesebben lehessen beszélgetni.

 

Erre az eseményre minden környéken lakót és érdeklődőt várnak, további programok, információk és hírek pedig a Déri Miksa projekt honlapján érhetők el.

Szöveg: Ádám Judit; Fotók: Nagy Dániel

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben