Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Részvételi költségvetés

Józsefváros Részvételi Költségvetése - koncepció

2020. augusztus 06. csütörtök

A Józsefvárosi Önkormányzat célja, hogy az állampolgárok egyre növekvő mértékben tudjanak ellenőrzést gyakorolni és felelősséget vállalni a kerület döntéseiben.

A Józsefvárosi Önkormányzat célja, hogy az állampolgárok egyre növekvő mértékben tudjanak ellenőrzést gyakorolni és felelősséget vállalni a kerület döntéseiben. A részvételi költségvetés folyamatának kidolgozása ennek a hosszú távú folyamatnak az első lépése. Az elmúlt hónapok szakmai munkájának eredménye az a koncepció, amit most a kerületiek és az érdeklődők elé tárunk.

A részvételi költségvetési folyamatát felkért szakértők, önkormányzati képviselők, hivatali munkatársak, külső bizottsági tagok és a polgármesteri kabinet munkatársai a Közösségi Részvételi Iroda koordinációja mellett dolgozták ki. A koncepciót véleményezte a polgármesteri kabinet, továbbá megküldtük a kerületi képviselő-csoportok számára is véleményezésre.  A beérkezett javaslatok és vélemények beépítése után készült el az a koncepció, amit most nyilvánosságra hozunk. Ez a szakmai anyag alkalmas olyan párbeszéd indítására, amely megalapozhatja mind az eljárással, mind a döntések tartalmával kapcsolatos közös döntést, végső soron pedig a részvételi költségvetési tervezési folyamat elindítását.

Bár terveink között szerepelt a részvételi költségvetés elindítása 2020-ban, a koronavírus-járvány okozta veszélyhelyzet ezt gyakorlatilag és pénzügyileg is megakadályozta. A részvételi költségvetés beindítása azonban továbbra is az önkormányzat stratégiai célja, bekerült az önkormányzat gazdasági programjába, az elkészült szakértői anyag pedig olyan érték, amely az akadályok elhárulása után méltán lesz a részvételi önkormányzati működés egyik sarokköve.

A koncepció innen letölthető >>>

Ha véleménye, megjegyzése van a koncepcióval kapcsolatban, kérjük, ezt jelezze a reszvetel@jozsefvaros.hu email címen. Köszönjük!

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben