Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Józsefvárosi fórum az önkormányzati házak házirendjéről

Saját házfelügyelőt és szabályokat akarnak a lakók

2020. augusztus 09. vasárnap

A jelenleginél részletesebb szabályokat, a szabályszegőkkel szemben szankciókat, és hatékonyabb közös képviseletet, ügyintézést szeretnének a 100 százalékban önkormányzati tulajdonú társasházak lakói – derült ki az ingatlanok házirendjéről szóló, július végén tartott lakóssági fórumon.

A kizárólagos, vagyis 100 százalékban önkormányzati tulajdonú épületekben a közös képviseletet a Józsefvárosi Gazdálkodási Központ (JGK) Zrt. lát el, de sok lakó szerint lenne mit javítani a szolgáltatás minőségén. Ráadásul a házirendek elavultak, a lakók maguk sem tartják be őket, sok házban nincs is elérhető házirend. Felmerült az igény, hogy a házak saját házirendet szeretnének kialakítani, ahol a lakók szavazhatják meg a szabályok egy részét. Erre találta ki az önkormányzat a fórumot, hogy feltárják a problémákat és megoldást keressenek.

Minden bejelentést kivizsgálnak

A házirendet be nem tartó szomszédokkal kapcsolatos problémákat a JGK-nak lehet jelezni, ezért az ő képviseletükben Nováczki Eleonóra vagyongazdálkodási igazgató válaszolt a kérdésekre. A felvetésre, miszerint úgy tűnik, mintha a JGK nem foglalkozna érdemben a panaszokkal, az a válasz érkezett, hogy valójában minden bejelentéssel foglalkoznak és igyekeznek őket megoldani. Többen kérdezték, hogy pontosan mit tudnak csinálni, ha a lakók között feszültség van? Valaki mondjuk hétvégén végez felújítást, zongoraleckét ad, ordibál a gyereke, és ez másokat zavar. Erre nem hangzott el konkrét megoldási javaslat azon kívül, hogy az ilyesmit jelezni kell a JGK-nak, és ők igyekeznek minél előbb orvosolni a problémát.

Érkezett olyan javaslat is jelenlévőtől, hogy évente egyszer névtelen kérdőíven nevezze meg mindenki ház azon lakóját, akivel a legtöbb probléma van, ám a javaslattevő azt már nem tette hozzá, hogy mi legyen a legtöbb jelölést kapott emberrel, szavazzák ki a társasházból? A komolytalan felvetés mindenesetre legalább oldotta a fórum némileg feszült hangulatát.

Gondnokot akarnak a lakók

A fórumon kisebb csoportokban javaslatcsomagokat állíthattak össze a résztvevők, amiket a felolvashattak. Sokan egyetértettek abban, hogy minden ház egy saját, képzett gondnokot, felügyelőt szeretne, akit baj esetén el lehet érni, akitől kérdezni lehet, aki ténylegesen foglalkozik a ház ügyeivel. 

Emellett rendszeres, ha nem is havi, de évente többszöri lakógyűlést akarnak, és a házirendben világos információkat arra nézve, hogy mit tehetnek az olyan emberekkel, akik nem tartják be a közösségi együttélés alapvető szabályait. A legtöbb háznak probléma, hogy a tárolókban felgyűlt a szemét, és senki sem tudja, hogy melyik tárgy kié, erre azt javasolták, hogy a pincék kiürítése után kizárólag névvel, felcímkézve lehessen dolgokat elhelyezni a ház közös tárolójában, és lomtalanításkor mindenki vigye ki az utcára a saját szemetét, aki pedig ezt nem teszi meg, azt szankcionálják.

HA ÖN IS 100%-OS ÖNKORMÁNYZATI TULAJDONÚ HÁZBAN ÉL, AKKOR ITT TÖLTHETI KI A KÉRDŐÍVET ≫.

Szöveg: Ádám Judit; Fotók: Nagy Dániel

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben