Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

A KÖZÖSSÉG TERVEZTE, MOST TESZTELTÉK AZ ELKÉPZELÉSEKET

Kipróbáltuk a sétáló Déri Miksa utcát

2020. augusztus 12. szerda

A Józsefvárosi Önkormányzat és a kerület városfejlesztési cége, a Rév8 Zrt. által megálmodott Déri Miksa közösségi fejlesztésű projekt az utóbbi időben hétről-hétre formálódott. A környékbeliekből alakult csapat az elmúlt hónapban rengeteg energiát fordított arra, hogy a kerületieknek tetsző, többféle igényt kielégítő, sokfunkciós teret hozzanak létre minél több zöldfelülettel. Egy tesztnapon is kipróbálhatták a lakók, milyen is lesz a megújuló Déri utcán élni. A tesztnapot a Rév8 szervezte a Közösségi Részvételi Iroda, a Kesztyűgyár Közösségi Ház, a Közterület-felügyelet és a JGK Zrt. segítségével.

Erre a napra a Rév8 beszerezte a szükséges engedélyeket, a közterület-felügyelet pedig lezárta a Déri Miksa utcának Nagy Fuvaros és Fecske utca közti szakaszát az autósok elől: ebből lesz majd a sétáló rész. Júliusban háromszor gyűltek össze a környéken lakók, hogy részletes tervet dolgozzanak ki közösen a Déri Miksa utca kinézetére, zöldfelületeire, eszközeire, apró részletekre, amivel egy jól funkcionáló közösségi térnek rendelkeznie kell. A megalkotott konszenzusos koncepcióból azután a Rév8 és az önkormányzat csapata egy tervet készített, melyet igyekeztek minél alaposabban modellezni augusztus 8-án. Az volt a cél, hogy a tervezőcég és a lakók is kipróbálják a tervet, mi az, ami biztosan, és mi az, ami nem úgy működik, ahogy a workshopokon látták maguk előtt. Láttatni akarták azt is, hogyan kell elképzelni egy ekkora területet autók nélkül, mennyi hellyel gazdálkodhatnak valójában. Óriási buktatók nem derültek ki a tesztnapon, egy-egy apró részleten módosítanak csak utólag.

Emellett egy utcaünnepet is rendeztek a szervezők koncertekkel, gyerekprogramokkal, társasjátékkal, akadályversennyel. Lehetett pingpongozni, beszélgetni, valamint kerületi civil szervezetek tevékenységével is megismerkedhettek a résztvevők. A korábban a Teleki tér felújítása kapcsán alakult, és ma is aktív Társak a Teleki Térért Egyesület is jelentős létszámban és programokkal vett részt az eseményen.

„Az volt a tervünk, hogy berendezzük a területet úgy, ahogy a mostani tervek szerint ki fog nézni, és közösen felrajzoljuk az aszfaltra a növényeket, padokat, szemeteseket, ivókutat, amiket ide tervezünk. Ám annyira felmelegedett az aszfalt, hogy lehetetlen volt rajta megmaradni, így ezt a programot nem sikerült teljesen megvalósítani. Egyébként ez is jól mutatja, mennyire szüksége van a környéknek a zöldterületre” – mondta Madácsi Flóra, a Rév8 projektmenedzsere.

A Rév8 pozitívan értékelte a rendezvényt, bár a meleg miatt délelőtt kevesebben voltak, a délutáni helyszínbejárásra – amikor egyesével körbemutogattak és elmagyaráztak minden átalakítandó részt – már többen csatlakoztak. Az utcában lakó gyerekek és felnőttek pingpongoztak, bicikliztek, élvezték a programokat, civil szervezetekkel ismerkedhettek, és rendőrökkel beszélgethettek a bűnmegelőzésről, miközben regisztrálhatták náluk a kerékpárjaikat is. 

Következő lépésként szaktervezők elkészítik a végleges terveket a Rév8 és az önkormányzat megbízásából, és 2021 nyarára valósul meg a sétáló Déri Miksa utca, valamint a további szakaszok. A Rév8 csapata addig sem tűnik el, folyamatosan tájékoztatnak a Megújuló Déri utca nevű Facebook csoportban és a honlapjukon is: megujuloderiutca.hu

Szöveg: Ádám Judit; Fotók: Nagy Dániel

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben