Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

NEM TÜNTETIK EL A ZÖLDFELÜLETET A GÁZVEZETÉK ÉPÍTÉSE MIATT

Megmenekültek a Baross utcai fák

2020. augusztus 13. csütörtök

Helyi civilek hívták fel a figyelmet arra, hogy veszélyben egy Baross utcai fasor. A JGK igazgató-helyettese is reálisnak tartotta a bajt, de Bardóczi Sándor, Budapest főkertésze megnyugtató hírekkel szolgált.

„Megmaradnak a Baross utcai fák” – mondta lapunknak Budapest főkertésze. Bardóczi Sándort azért kerestük meg, mert a C8 Civilek Józsefvárosért társaság jelezte: veszélyben van egy fasor a Baross utcában. (Erről több képet közzétettek a közösségi oldalukon, valamint egyik tagjuk nyilatkozott is a Klubrádiónak.)

A történet két évtizedre nyúlik vissza, a fákat akkor ültették az út mellé, annak a gázvezetéknek a közelébe, amelyet a most épülő rendszerrel váltanak ki. 

„Augusztus elején egy kollégám és a Főkert szakembere a helyszínen megvizsgálta, hogy terv szerint történt-e meg a belvezeték nyomvonalának felépítése. Azt is megnézték, hogy a fákon esett-e bármilyen gyökér- vagy más sérülés” – magyarázta Bardóczi. Az új gázvezeték felépítésének engedélyezéséhez egyébként még az előző vezetés adott hozzájárulást fővárosi és kerületi részről is.

„Szerencsére egy fának sem sérült a gyökere. A tizennyolc darab fa fele már idősebb, nem tudtak kárt tenni bennük, a másik kilenc pedig frissen telepített, jóval kisebbek, de ezekre sem volt olyan hatással a gázcső építése, ami gondot okozott volna például a stabilitásukban” – fogalmazott a főkertész.

Aggodalomra az adott okot, hogy a régebbi gázcső nagyon közel van a fákhoz. Ezt a beruházók fel akarták szedni, de Bardóczi közlése szerint sikerült őket erről lebeszélni, így megmentették a fák gyökereit.

Angi István, a Józsefvárosi Gazdálkodási Központ Zrt. (JGK) igazgató-helyettese azt mondta lapunknak – még mielőtt „megmenekültek” volna a fák –, hogy „a fővárosi vezetés zöld szemléletébe nem férhet bele ez a kivitelezés”. Angi szerint is a 2019 szeptemberi fővárosi és józsefvárosi hozzájárulás problémás. „Mi arra törekszünk, hogy mindig egyenrangú fél legyen a zöld és a közmű.”

Szöveg: Zoltai Ákos; Fotók: Ványi Ákos

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben