Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

RECEPTEK

Szezonja van: kovászos uborka

2020. augusztus 19. szerda

Ezekben a hetekben talán nincs is olyan ház Józsefvárosban, ahol ne készülne legalább egy üveg kovászos uborka valamelyik folyosón vagy erkélyen. Kevesen tudják, de egyáltalán nem szükséges hozzá kenyeret használni, télire is eltehető tartósítószer nélkül, ezenkívül remek alapanyag.

KOVÁSZOS UBORKA KRUMPLIVAL

Miért jobb krumplival, mint kenyérrel? Nem jobb, csak más. Az viszont biztos, hogyha kenyérrel készítjük, akkor érdemes hozzá a legjobb minőségű, valóban kovásszal készült kenyeret választani, ami nagyon drágává teszi az uborkát. Az olcsóbb kenyér íze el is ronthatja, de krumplival mindig tökéletes marad.

HOZZÁVALÓK:

- 2,5 kg uborka

- 2 csomag kapor, legyen benne kaporvirág is

- 1 fej fokhagyma

- 3 db öreg krumpli

- só (ahány liter a víz, annyi púpozott kanál só)

- torma (el is maradhat)

Kisebb, egészséges uborkákat válasszunk. Alaposan mossuk meg, majd hosszában vágjuk négyfelé úgy, hogy a két végénél egyben maradjon. Az üveg aljára tegyük a kaprot, a fokhagymát, majd erre karikázzuk a megtisztított krumpli felét. Szorosan rakjuk rá az uborkákat, öntsük fel a sós, langyos vízzel úgy, hogy teljesen ellepje, a tejére pedig tegyük a maradék krumplit és a kaprot. Alufóliával takarjuk le, és tegyük meleg helyre. Nem kell, hogy süsse a nap, sőt, jobb, ha árnyékban marad. Pár nap múlva, amikor fogyasztható, az uborkákat tegyük át egy másik edénybe, szűrjük rá a levet, és tegyük a hűtőbe.

KOVÁSZOS UBORKA LEVES 2 FŐRE.

Talán a legfinomabb nyári hűsítő leves is kovászos uborkából készül.

HOZZÁVALÓK:

- 6 db közepes kovászos uborka

- 2 dl kovászos uborka lé

- 1 db főtt krumpli

- 2 gerezd fokhagyma

- 2 dl natúr joghurt

- 1 csokor kapor

- 2 marék jég

- 1 kis fej hagyma

- pár csepp olívaolaj

Az uborkát és a krumplit nagyobb darabokra vágjuk, és a turmixba tesszük az összezúzott fokhagymával együtt. Ráöntjük a levet, a natúr joghurtot, majd beleszórjuk a kaprot is. Simára dolgozzuk. Ha túl sűrűnek találjuk, szódavízzel hígíthatjuk. Beleszórjuk a jeget, és azzal is turmixoljuk egy picit, de nem baj, ha maradnak benne jégdarabok. Tálalásnál megszórjuk hagymakockákkal, és meglocsoljuk pár csepp olívaolajjal. Illik hozzá a pirítós kenyér, vagy bármilyen csípős savanyúság, például apróra vágott macskapöcse paprika is.

SZENDVICSKRÉM KOVÁSZOS UBORKÁVAL

Ez a krém annyira finom, hogy nem is kell már rajta kívül más a kenyérre, de ha mégis valami kiadósabbra vágyunk, akkor próbáljuk meg füstölt sajtokkal vagy sülthússal.

HOZZÁVALÓK:

- 2 közepes kovászos uborka

- 1 kápia paprika

- 1 marék dió

- 1 gerezd fokhagyma

- só, bors

- 1 doboz natúr vajkrém

Az uborkát töröljük szárazra és a kápia paprikával együtt vágjuk olyan apró kockákra, emennyire csak tudjuk. Ha van késes robotgépünk, akkor érdemes azt használni hozzá.

A diót egy száraz serpenyőben pirítsuk meg, hogy illatos legyen, majd azt is vágjuk össze. A fokhagymát reszeljük le. Mindent keverjünk a vajkrémhez. Sózzuk, borsozzuk. Hűtőszekrényben 3 napig áll el.

Szöveg és fotók: Bodrogi Fűszeres Eszter

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben