Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

A KERÜLETI ISKOLÁK IS NORMÁL KEZDÉSBEN REMÉNYKEDNEK

Küszöbön az újabb tanév

2020. augusztus 24. hétfő

Régen vártunk tanévkezdést ekkora izgalommal, mint az ideit. Szülők, diákok, pedagógusok érdeke egyaránt, hogy rendes munkarendben indulhasson el az újabb iskolai év szeptemberben. A helyzet egyelőre biztató. A józsefvárosi nevelési és oktatási intézményekben is normál kezdéssel számolnak, a kerület több egyetemén pedig hibrid oktatással indítanak.

Becsöngetnek?

A nagyobb áruházláncokban már meghirdették a szokásos iskolakezdési tanszerakciókat, a pultokat ismét mese- és szuperhősöket ábrázoló táskákkal, tolltartókkal, füzetekkel és egyéb, dizájnosabb vagy egyszerűbb, minőségtől is függően drágább és olcsóbb eszközökkel  fel. Közben a kormány optimista forgatókönyve alapján a közintézményekben normál rend szerint startolna el az új tanév szeptember 1-től. Úgy vélik, ehhez jelenleg minden feltétel adott. Hogy aztán mi lesz, mikor és milyen erősséggel várható a koronavírus-járvány második hulláma itthon, egyelőre nem tudni.

Óvatosan

A megelőzést segítő egészségügyi előírásokat továbbra is be kell tartani, így a kézfertőtlenítők maradnának az intézményekben. Az azonban, hogy a maszk használata és a távolságtartás a tantermen belül hogyan megoldható, még kérdéses. Felmerült, hogy a koronavírus-járvány felerősödése esetén nem országos lezárást alkalmaznának, hanem csak ott vezetnének be tantermen kívüli távoktatást, ahol az járványügyi szempontból feltétlenül szükséges. Az egyetemek többsége hibrid oktatással indít.

Ez a Magyarországon eddig kevésbé elterjedt oktatási forma annyit jelent, hogy a nagyobb létszámú előadásokat az online térbe költöztetik, míg a fizikai jelenlétet megkövetelő órákat kisebb csoportokban tartják meg az egészségügyi szabályok betartása mellett. A járvány fellángolása esetén a vegyes oktatás bevezetését szorgalmazná a közoktatási intézményekben is a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke, Horváth Péter. A 24.hu-nak kifejtette: ebben a konstrukcióban a tananyag átadása az iskolában, a feladatok megoldása otthon, míg az ellenőrzés és konzultáció akár otthonról, de inkább az iskolában történne.

Bölcsőde

A józsefvárosi bölcsődék június 2-án nyitottak újra. Mivel nem nevelési évhez kötött, így folyamatos a jelentkezés. A szeptemberre történő jelentkezéseket már május közepe óta fogadják. A járványhelyzetre tekintettel a kérelmeket nemcsak személyesen, hanem elektronikusan is be lehet nyújtani. A kicsik beszoktatása eltolt időszakokban történik, egyszerre maximum két gyermekre kerül sor csoportonként. A szülőnek nyilatkozatot kell kitöltenie, ami tartalmazza többek között azt is, hogy nincs fertőző beteg, így Covid-fertőzött sem a családban. A tagbölcsődék vezetői az adott bölcsődére, az épületek sajátosságait figyelembe véve és kihasználva, saját szabályrendszert alkottak, amik a járványmegelőzési, egészségügyi előírásokat támogatják, és a szülők is együttműködőek – tudtuk meg Koscsóné Kolkopf Judit, a Józsefvárosi Egyesített Bölcsődék vezetőjétől. Továbbra is nagy hangsúlyt fektetnek a kézfertőtlenítésre, gyakran tisztítják a játékokat, naponta többször fertőtlenítenek és felmossák a termeket.

Óvoda

Az óvodákban is zavartalan tanévnyitásban reménykednek – mondja Aissou Erzsébet, a józsefvárosi Napraforgó Egyesített Óvoda igazgatója. Június óta nincs rendkívüli szabályozás az intézményeikben, nincsenek korlátozások, normál üzemmódban működnek. Az óvodaépületekbe való belépésnél továbbra is lehetőség van kézfertőtlenítésre, valamint kiemelt figyelmet fordítanak mind a dolgozók, mind az ovisok személyi higiénéjének betartására. A gyakorlatot a továbbiakban is fenntartják, és a takarítások is intenzívebbek.

Általános iskola

A Deák Diákban is várják már a normál iskolakezdést, de felkészülnek akár digitális, akár vegyes oktatásra is. „Annál nagyobb meglepetés már nem érhet minket, mint tavasszal” – véli Farczádi-Bencze Tamás, az iskola igazgatója. Tanévnyitót is tartanak a tervek szerint. „Ha már faramuci módon ért véget az óvodai életük az elsőseinknek, ezt az élményt nem vennék el tőlük, ha csak nem születik újabb szabályozás.” A szeptembert nyitó hét különlegessége lesz, hogy pénteken ballagnak a volt nyolcadikosok – bár nem a megszokott módon, színházteremi előadásokkal, hanem az udvaron rendezett búcsúval. Az épületben több helyen van érintésmentes fertőtlenítőszer- adagoló, ezek maradnak továbbra is. Az igazgató szerint óvatosnak kell lenni, az egészség az első, és „senki nem halt még bele abba, hogy egy fél évvel később tanulta meg a múlt időt”.

Középiskola

Szintén normál tanévkezdést terveznek a Vörösmarty Mihály Gimnáziumban, évnyitóval, pótballagással. Vendégekkel nemigen számolnak, a ballagás pótlása is inkább egy bensőséges ünnep lenne: „újak és régiek” találkozása az udvaron – mondja Koromné Beck Zsuzsanna intézményvezető. Hozzátette: az év végén összegyűjtötték az elmúlt hónapok tapasztalatait, a digitális oktatásból a bevált gyakorlatokat beépítenék a normál hétköznapok oktatásába is. Felkészültek minden eshetőségre, ám szerinte tragédia lenne, ha nem indulhatna el hagyományos módon a tanév. „Ha mégis digitális oktatásban is kell gondolkodnunk, akkor meg kell oldani a korlátlan internet elérhetőséget mindenkinek. Nem várható el, hogy hosszútávon minden pedagógus maga fizesse a munkájához szükséges netet” – vélekedett.

Felsőoktatás

A felsőoktatásban a szorgalmi időszak szeptember 7-én kezdődik. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem normál oktatási rendben tervezi elindítani a 2020/2021 tanév őszi szemeszterét, míg több egyetem is hibrid oktatásra készül a kerületben. Az előadásokat jobbára online tartják, a fizikai jelenléthez kötött kurzusokon a maszk viselését és a biztonságos távolságtartást kérik betartani.

Az Óbudai Egyetem rektori utasításában arra is kitérnek, hogy a hallgatók feltétlen személyes részvételét igénylő tantárgyakat a félév első felére kell szervezni. Már több egyetem honlapján elérhető a következő szemeszterre vonatkozó tájékoztató, ami tartalmazhatja a járványhelyzet miatti speciális szabályokat. A diákokat értesítik az intézmények, de kérik, hogy kövessék a honlapon megjelenő hírfolyamot is az új információk miatt. Több felsőoktatási intézménynél elmarad a hagyományos nyár végi gólyatábor.

A Károli Gáspár Református Egyetem például ehelyett rendhagyó gólyanapot tart kiscsoportos foglalkozásokkal, míg az Eötvös Loránd Tudományegyetem ehhez hasonlóan orientációs napokat szervez. Utóbbi intézmény tanévnyitóját is szűkebb körben tartják, feltehetően online követhető lesz. A kollégiumi elhelyezésnél szintén törekednek a távolságtartási szabályok betartására, a külföldről érkezett hallgatók átmeneti elkülönítésére (a mindenkori karanténszabályok teljesítésére) – olvasható az egyetem honlapján.

Szöveg: Kolonics-Imre Zsófia; Fotók: Huszár Boglárka

- - -

Térítésmentes tankönyvellátás

Eddig csak az 1–9. osztályos tanulóknak volt ingyenes a tankönyvcsomag, de a köznevelési törvény júliusi módosításának értelmében idén szeptembertől valamennyi köznevelésben és szakképzésben részt vevő nappali tagozatos diák térítésmentesen kap tankönyvet.

- - -

Iskolakezdési támogatás

Józsefváros önkormányzata idén is 5000 forintos vásárlási utalvánnyal támogat minden józsefvárosi lakcímmel rendelkező első osztályba lépő diákot. Az utalvány papír- és írószerre, füzetekre és tolltartó vásárlására használható fel az utalványon szereplő boltokban december 31-ig. Az utalványok átvételére a Polgármesteri Hivatal Pénzügyi Ügyosztályának pénztárában van lehetőség szeptember 9-ig. (A nyitvatartási időről a jozsefvaros.hu oldalon tájékozódhatnak.)

Az átvételre kizárólag a gyermek törvényes képviselője, akadályoztatása esetén annak meghatalmazottja jogosult. A nem kerületi intézménybe járó józsefvárosi elsősök iskolalátogatási igazolás ellenében vehetik át az utalványokat.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben