Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

ÓRIÁSI ZÖLDFELÜLET A KERÜLET HATÁRÁN

Mi lesz veled, Népliget?

2020. augusztus 27. csütörtök

A VIII., IX. és X. kerület által körülölelt Népligetnek már csak méreténél fogva is meghatározó szerepet kellene betöltenie a város életében. Óriási zöldfelület, mely mostani állapotában gyakorlatilag kihasználatlan. Évtizedek óta nem történik ott semmi jelentős, kisebb átalakításokat végeztek csak, de a hírnevén ez sem dobott sokat: Budapest egyik legveszélyesebb környékeként tartják számon. Miért nem kezd senki semmit a Népligettel?

A józsefvárosi fogadóórákon is többször felmerült kérdésként a Népliget helyzete és jövője, de a VIII., a IX., sőt még a X. kerület vezetése sem tud sokat mondani a park sorsáról, pedig a Népliget közigazgatásilag Kőbányához tartozik. A park a Fővárosi Önkormányzat kezében van ugyanis. Meg is kérdeztük a Városházát, de egyelőre csak távlati tervekről szóló választ kaptunk.

„A főváros átdolgozta a Népligetre korábban elkészített stratégiai tervét, az új pedig már számol a távlatokban a határoló vasútpályán létesülő új állomással, a Közlekedési Múzeum és a park kapcsolatával is. A Népliget attól szenved, hogy kevesen látogatják, mert a forgalmas utak és a vasút hermetikusan elzárják a látogatóktól. Felmerült a tulajdonrendezés szükségessége, az egykori romos állapotú sörcsarnok (nagyvendéglő) újjáépítése, valamint több más parkot terhelő nagyrendezvény (futóversenyek, majális) átterelése ide. Az úthálózat, a világítás, a csatornázottság, az öntözés korszerűsítése is feladat, mindezeket fogja feltárni részletesen a stratégiai terv frissítése” – írták. Azt már mi tesszük hozzá, hogy talán nem csak a hermetikus elzártság miatt látogatják kevesen, hanem a rossz közbiztonság és a kihaltság miatt is. Amellett nagyon jól hangzó ötletek amúgy a fentiek, kérdés, hogy mikorra lesz belőlük valóság.

Nem kímélték volna a fákat

2018-ban egyébként már készült egy felújítási terv a Népligetre, mely elsősorban az épületek, szórakozóhelyek fejlesztését célozta, s szó volt még szabadtéri színpad telepítéséről és sportpályákról is, de sok fát kellett volna kivágni, nemcsak a növényállomány megújítása céljából, hanem „vagyonvédelmi okokból”. Emellett a zöldfelület jelentős része és a Népligetben élő mintegy 100 állat- és növényfaj került volna veszélybe. Csak remélni tudjuk, hogy a mostani városvezetés egy sokkal zöldebb tervet vázol fel és valósít majd meg.

A csarnokra volt pénz

Amíg a Népliget felújítása várat magára, addig is az állam felhúz mellé egy új kézilabdacsarnokot a 2022-es Európa-bajnokságra készülve, mintegy bruttó 100 milliárd forintból. A beruházás érinti a csarnok 15 hektáros környezetének helyrehozatalát is, ebbe viszont a Népliget nem esik bele.

Mi van most a Népligetben?

Főként hatalmas, üres, fás, növényes területek, ránézésre érintetlen erdő – ez eddig elég vonzónak hangzik, hiszen Budapesten kevés az olyan park, ahol lehetne találni egy szabad, nyugis négyzetmétert kikapcsolódásra. Padokban már annyira nem bővelkedik a terület, egy-egy lepusztult darab szomorkodik a fák között, így azt figyeltük meg, hogy aki a Népligetet választja pihenésre, inkább visz magával kempingszéket.

Vannak kátyús és felújított útszakaszok, melyek egy részén buszok közlekednek, transzformátor állomás, kutyaiskola, FTC sporttelep, elhagyatott játszótér, diszkó Liget Club néven, illetve néhány bóklászó ember, futók, biciklisek, kutyasétáltatók még kevesebben.

Mi kell a parkba és mi nem?

Ahhoz, hogy a hírneve javuljon, és elkezdjék használni az emberek, mindenképp szükség lenne jobb közvilágításra, nyilvános mosdókra, vízcsapokra, padokra, biztonsági kamerákra (a Margitszigeten közel 50 van), esetleg futópályára (rekortán), kutyafuttatóra, szabadtéri edzőparkra, kávézókra, fagyizókra és egy kevés népszerűsítésre. Nincs szükség viszont lebetonozott terekre, emlékművekre, még csak zenélő szökőkútra sem. 

Szöveg: Ádám Judit; Fotók: Ványi Ákos

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben