Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

INTERJÚ V. NASZÁLYI MÁRTÁVAL, AZ I. KERÜLET POLGÁRMESTERÉVEL

„Még mindig sokkos állapotban van a helyi Fidesz”

2020. augusztus 28. péntek

„Nem politikai alapon hozunk döntéseket. Ha Bayer Zsolt szerződései nem felelnek meg a jogszabályoknak, akkor nem aludhat nyugodtan, de ha megfelelnek, nem kell mitől félnie” – mondta lapunknak V. Naszályi Márta, az I. kerület polgármestere a kormánypárti publicista várbeli lakásbérléséről.

- A megválasztása előtt azt mondta, hűbérúri rendszer épült ki az I. kerületben. Tíz hónap elég volt a lebontásra? 

- A legfontosabb lépések megtételére volt elég. Azokat pedig előkészítettük, amelyekkel végleg lezárjuk ezt a korszakot. A szeptemberi és októberi testületi üléseken fontos lakás-, közterületi- és szociális rendeletekről döntünk. Tavaly novemberben kezdtük a rendszer átalakítását, ugyanis korábban gyakorlatilag minden hatáskör a polgármesterhez volt rendelve, a bizottságoknak legfeljebb véleményezési szerepük maradt. Nálunk viszont ezek a grémiumok hangsúlyos, a kerület életét meghatározó ügyekben kaptak döntési lehetőséget.

- Tavalyi győzelme után arról beszélt, hogy sok csontváz hullhat ki a szekrényből. Mondana példát?

- Friss ügy, hogy a jegyzőnk az októberi választások során tapasztalt szabálytalanságokmiatt feljelentést tett. Átnéztük a lakásszerződéseket, és sok furcsa csereügyletet találtunk. Két ügyben – amelyek látványosak, és szerintünk egyértelműen problémásak – már elindítottuk a bírósági eljárást, de lehetnek még továbbiak. A bérlemények ellenőrzésének is nekiálltunk. Eddig két olyan önkormányzati bérlakást találtunk, amit bérlőik rövid távú lakáskiadásra használtak. Ez tilos, szerződést is bontottunk velük. Célunk, hogy a budavári önkormányzat bérlakásaiban csak olyanok lakjanak, akiknek szükségük van rá. Elszántak vagyunk, szeptemberben elfogadjuk az új lakásrendeletet, erről már folyik a lakosság véleményének felmérése.

- A lakásügyek valóban slágertémák a kerületben. Bayer Zsolt kormánypárti publicista és más érintett fideszesek azzal védték az olcsón bérelt vári lakásokat, hogy mindenki előtt nyitva állt ez a lehetőség.

- Jogi értelemben valóban mindenki előtt nyitva állt, sok különböző politikai irányultságú ember él a várban. Ami viszont felháborító volt, és már változtattunk is rajta, az a maffiaszerű működés. Az önkormányzat ugyanis asszisztált ahhoz, hogy bizonyos emberek olyan információkhoz jussanak, amelyek alapján meg tudták szerezni a legjobb minőségű önkormányzati bérlakásokat. Olyan bérleti díjjal, amely olcsóbb, mint egy külső kerületben található panellakásé. Egy vári, műemlék épületben található lakás azonban luxuskategóriának számít. Az önkormányzat piaci alapon is meghirdetett bérlakásokat, ez teljesen átláthatatlan folyamat volt. A szociális lakbér megállapítása például nem a benne lakók szociális helyzetével függött össze, hanem azzal, hogy a műemlék lakásokat nem vásárolhatták meg a bérlők. Nagyon is tehetős emberek bérelhettek luxuslakásokat így.

- Bayer Zsolt nyugodtan aludhat?

- Ez attól is függ, hogy mi lesz az említett perek eredménye. Az a tény, ami nyilvánosságra került, hogy Bayer ugyanazt a lakást cserélte el kétszer önkormányzati bérlakásra, erősen felveti a gyanút, hogy nincs minden rendben a szerződésével. Én mindig hangsúlyoztam, hogy nem politikai alapon hozunk döntéseket, ha Bayer szerződései nem felelnek meg a jogszabályoknak, akkor nem aludhat nyugodtan, de ha megfelelnek, nem kell mitől félnie.

- Az I. kerület vitán felül jobban áll anyagilag, mint az ország legtöbb önkormányzata. Önök megérezték egyáltalán a koronavírus járvány hatásait, illetve a kormányzati elvonásokat?

- Természetesen mi is megéreztük, de likviditási gondjaink nincsenek, és egyelőre nem is számítok ilyenekre. Az tény, hogy fegyelmezettebbre módosítottuk a költségvetésünket. Pontos számokat nem tudhatunk, ahogy senki sem, minden attól függ, hogy mennyi iparűzési adó fog bejönni. Ebben az évben 2,3 milliárd forint volt előirányozva, ez a legnagyobb tétel. A kormány 190 millió forint gépjárműadót vont el, az ingyenes parkolás miatt pedig nagyjából 200 millió forinttól estünk el. Kérdéses még az idegenforgalmi adó, ebből tavaly csaknem félmilliárd forint jött be az önkormányzathoz, most úgy tűnik – ha megkapjuk a kormányzati kompenzációt –, hogy 200–250 millió forint kieső bevétel lesz. A koronavírus miatt 140 milliót költöttünk védekezésre, 40 milliót különítettünk még el további fertőtlenítők, tesztek beszerzésére. Fontos volt az a vállalásunk, hogy válságkezelő alapjövedelmet adtunk csaknem 400 kerületi lakosnak. Ez 46 milliót emésztett fel, legfeljebb három hónapig járt és 100 ezer forintra egészítette ki a jogosultak jövedelmét.

- Az ön pártja, a Párbeszéd valóban hosszú évek óta szorgalmazza az alapjövedelem bevezetését. Mégis: nem fura pont az ország egyik leggazdagabb környékén bevezetni?

- Példát kellett mutatnunk. Valamennyi újítás a világtörténelemben úgy indult el, hogy először azok csinálták, akik megengedhették magunknak, ezután terjedt el és jutott hozzá mindenki. Mi abban a helyzetben voltunk, hogy megtehettük ezt, ezért meg is kellett tennünk. Pontosan azért, hogy megmutassuk, ez lehetséges. Az itt megvalósuló programból levonjuk a tapasztalatokat, és átadjuk mindenkinek, hogy minél több helyen elkezdjék. Mi pedig keressük a módját annak, hogy milyen módon tudjuk folytatni az alapjövedelemmel kapcsolatos terveinket. Mert folytatnunk kell: egy közvélemény-kutatás szerint a kerületi lakosok 80 százaléka úgy látja, szükség van valamilyen feltétel nélküli juttatásra. Érdekes, hogy pártszimpátiától függetlenül gondolják így, hiszen a Fidesz-KDNP szimpatizánsok 78 százaléka szerint is szükség van erre az innovációra. Szerintem ez sikertörténet már most, és biztos vagyok benne, hogy továbbvisszük ezt a lehetőséget. Fontos még megemlíteni, hogy bérletidíj-kedvezmény lehetőséget biztosítottunk a helyi vállalkozóknak három hónapon keresztül. Ezt is fontos üzenetnek tartom. Ebben a válságos időszakban az önkormányzat mindent megtesz, hogy ne lehetetlenüljenek el sem a családok, sem a vállalkozások. Folytatjuk ezt is, hiszen civilekkel, vállalkozókkal és étteremvezetőkkel létrehoztunk egy munkacsoportot, amelynek az a feladata, hogy az eddig zömében külföldi turizmusra épülő gazdaságot megpróbálja adaptálni a megváltozott helyzetre.

- A híreket olvasva, mintha az I. kerületi Fidesz kevésbé támadná önt, mint teszi ezt a Fidesz mondjuk Niedermüller Péterel, Pikó Andrással vagy Baranyi Krisztinával. Mi a titka?

- Azt gondolom, hogy itt még mindig meglepett, sokkos állapotban lehet a helyi Fidesz. Ettől függetlenül vannak olyan Facebook-oldalak, amik csak azért jöttek létre, hogy támadjanak minket. Sok adatigénylést is kapunk, amelyekben olyan dolgokat próbálnak keresni, amelyekkel esetleg problémát okozhatnak. Mi mindenre válaszolunk, nincs titkolnivalónk. Ez egyébként „normális” ügymenet, az ellenzék keresse a fogást, a hibákat, a javítható dolgokat.  Egy jó, erős ellenzék a barátom, mert arra ösztönöz, hogy napról napra jobb legyek. Ezt egyelőre nem kapom meg a kerületi Fidesz részéről.

Szöveg: Zoltai Ákos; Fotók: Ványi Ákos

- - 

NÉVJEGY

1970-ben született Budapesten, az I. kerületben. Apja villamosmérnök, nyomdaipari szakember, főiskolai adjunktus volt, édesanyja pedig haláláig a kerületi közjegyző. Férjével és három gyermekével a Vízivárosban élnek. Okleveles táj- és kertépítész mérnöki végzettségét a Kertészeti Egyetemen szerezte. Elvégezte az építészmérnöki szakot az Ybl Miklós Műszaki Főiskolán. Ezek mellett pszichodráma- és bibliodráma-vezető, EU-pályázatíró, igazságügyi mediátor végzettsége is van. Hat évig dolgozott tervezőmérnökként a Főkertnél, majd építésvezetőként és projektmenedzserként építőipari cégeknél. Éveken át gyerekekkel és fiatalokkal foglalkozott a Kövi Szűz Mária katolikus plébánián, és több mint 15 évig hitoktatott a békásmegyeri evangélikus templomban.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben