Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

KÜLÖNLEGES ÓVINTÉZKEDÉSEK A JUBILEUMI, 10. SZENES IVÁN EMLÉKESTEN

Szenes Ivánt nem lehet elfelejteni

2020. augusztus 29. szombat

Idén is lesz Szenes Iván Emlékest a Szenes Iván téren szeptember 13-án. A koronavírus-járvány miatt ezúttal körbekerítik a nézőteret, a közönség pedig ültetve, egymástól másfél méteres távolságból élvezheti a programot.

A koncert különleges azért is, mert erre a napra esik Szenes Iván halálának 10. évfordulója, így a szokásosnál is több sztárfellépőt várnak, s még több sláger hangzik majd el. Szenes Andrea ma is a legendás, egykor Rezső, ma már Szenes Iván téri házban él, ahol több mint egy évszázada lakik a Szenes család. Itt élt nagyapja, Szenes Andor, a 30-as évek népszerű dalköltője, akihez gyakran ellátogatott Kálmán Imre és Lehár Ferenc, s itt élt és alkotott egész életében édesapja, Szenes Iván is. Szenes Andrea ápolja és folytatja a családi hagyományt, maga is népszerű televíziós és dalszerző, ő írta a Szervusz, Szenes Iván tér Fonogram-díjat nyert slágert.

Szenes Iván és Andrea (Szenes Archívum)

Ez a tér volt az otthona

„A Szenes Iván tér történelmi hely: a legtöbb magyar sláger itt született. Nagyapám dalait is játsszák mindmáig, mint a Maga rég nem lesz a világon vagy az Ott fogsz majd sírni kezdetű slágereket, apám nevéhez pedig több mint kétezer dal, kétszáz színdarab, tucatnyi film és sikeres televíziós műsor fűződik. Nehéz a boldogságtól búcsút venni, Nemcsak a húszéveseké a világ, A régi ház körül, Add már uram az esőt, Egy dunaparti csónakházban, felsorolni szinte lehetetlen” – mondja Szenes Andrea. A ház egyúttal egy piciny színház, a Szenes SzínHáz otthona is, aminek szabadtári előadása az évente megrendezett Szenes Iván téri emlékkoncert, és innen mennek 10 éve minden héten a Szenes Iván tér műsorai is a Duna Word csatornán.

A fiatal Szenes Iván a Rezső téren (Szenes Archívum)

Szenes Iván ablak melletti pianínójának tetején ma is ott halmozódnak a kottakéziratok: „Óriási kultúrakincs ez itt Józsefvárosban. Apám hihetetlenül jól elvolt itthon, nem nagyon szeretett kimozdulni, mindenki idejárt hozzá a művészvilágból. Még viccelődtek is vele, hogy »na, a Rezső térről irányítódik az egész művészélet«. Ezért itt, ezen a téren születtek a dalok. Igazi józsefvárosi volt. Sokszor megpróbálták elcsábítani a Rózsadombra vagy másfelé, de ő nagyon szerette a nyolcadik kerületet.

Szenes Iván kedvenc pianínójánál (Szenes Archívum)

Különleges előkészületek

„Amikor 2010-ben elkezdtük önkéntes segítőinkkel szervezni a Szenes Iván koncertek sorát, nem tudtuk, mennyire lesz sikeres, s nem gondoltuk, hogy a Szenes Iván térre évente tízezrek látogatnak majd el, és a heti tévés megjelenés miatt Magyarország egyik legismertebb terévé válik. Az emlékkoncert előadói, akik közül idén 10 éves a legfiatalabb és 87 a legidősebb, mindig boldogan jönnek. Apám arra volt a legbüszkébb, hogy generációkat hozott össze, és így van ez most is. A jubileumi, 10. alkalommal 30 művész lép fel és 50 dal hangzik majd el. Itt lesz a Korda-Balázs házaspár, az Apostol együttes, Csonka András, Opitz Barbi és még sokan mások” – mondja Szenes Andrea.

Idén azonban a koronavírus-járvány miatt sokkal kevesebb embernek tudnak helyet biztosítani, csak annak, aki előzetesen regisztrál.

„Apám igazi hipochonder volt, az Engem nem lehet elfelejteni című dalát például egy vakbél-műtétre készülve írta. Ezt a hipochonder hagyományt folytatom most én is a koncert szervezésekor” – mondja mosolyogva Szenes Andrea. „A széksorok másfél méterre lesznek egymástól, a székek pedig kettes blokkokban, szintén egymástól másfél méterre. Ha többen jönnek együtt, odébb húzhatnak székeket, a lényeg, hogy a csoportok és családok biztonságos távolságban lesznek egymástól. Csak előre regisztrált ülőhellyel lehet bejönni az elkerített területre, és érkezési sorrendben  a leülés, de pontosan annyi szék lesz, ahány regisztráció. A beengedésnél is tartani fogjuk a másfél méteres távolságot, a maszk- vagy sálviselés a leülésig kötelező, s akkor is, ha wc-re vagy a büfébe mennek. Akik mégis regisztráció nélkül jönnek, azoknak az elkerített nézőtéren kívül, 2–3 méteres közzel lerakott sörpadokon tudunk helyet biztosítani. Ezúton is kérem, hogy aki ülőhelyre regisztrál, maradjon végig velünk, mert a koncertről tévéfelvétel készül, s nem tudunk senkit beengedni a megüresedő helyekre.”

Az idén is Bodrogi Gyula lesz Szenes Andrea műsorvezető társa. „A koncert egyik érdekessége egy új dal lesz, amit én írtam, és a jelenlevő színigazgató színészek, Balázs Péter, Nemcsák Károly és Bodrogi Gyula együtt fogják előadni” – teszi még hozzá Szenes Andrea. 

Szöveg: Bányay Géza; Fotók: Ványi Ákos és a Szenes Archívum

- - -

A koncert fellépői: Bodrogi Gyula, Voith Égi, Apostol együttes, Korda György, Balázs Klári, Zalatnay Cini,  Opitz Barbi. Fővárosi Nagycirkusz művészei,Koós Réka, Kocsis Tibor, Nyári Károly, Nyári  Alíz, Nyári  Edit, Ivancsics Ilona, Balázs Péter, Mészáros János Elek, Aradszky Marci és Olivia, Bodrogi Ádám és Bodrogi Enikő, Dobos Attila.

Részvétel kizárólag előre regisztrált ülőjeggyel. Igényelhető: office.szenes@gmail.com / +36 30 955 2255

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben