Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

AVASSUK FEL KÖZÖSEN A HUGONNAI VILMA TERET!

Teret nyernek a nők Józsefvárosban

2020. augusztus 29. szombat

Szeptember 8-án Hugonnai Vilma példamutató életművét, a nők egyenjogúságáért folytatott munkáját ünnepelve tartják a Hugonni Vilma tér avatóját az Üllői út – Korányi Sándor utca találkozásánál.

Az avatóünnepségen beszédet mond Dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora, Dr. Erőss Gábor alpolgármester és Radványi András Lászlóné, Hugonnai Vilma leszármazottja. A beszédek és a tér táblák leleplezése után a szervezők képeslap-kiállítással és koncerttel várják az érdeklődőket.

Augusztus elején egy másik fontos nő nevét viselő teret is avattak Józsefvárosban: a Brunszvik Júlia teret a Nap utca – Leonardo da Vinci utca találkozásánál. A névadással az önkormányzat egyszerre kívánt tisztelegni Brunszvik Júlia, a Pesti Első Bölcsődei Egylet elnökének munkássága, és minden bölcsődei dolgozó előtt, akik kiemelkedően fontos, elkötelezett és inspiráló munkát végeznek Józsefvárosban. A téravatásokkal fontos tartozás törlesztését kezdte meg Józsefváros, ahol a csaknem 150-ből eddig csak 7 közterület viselt női nevet. Ezért határozott február végén – a nemzetközi nőnapra időzített döntésével – az önkormányzat úgy, hogy a kerületben még névtelen köztereket tiszteletre méltó nőkről neveznek el. A döntés indoklása szerint ezzel is kifejezve, hogy „közös felelősségünk, hogy sem a történelemben, sem a jelenben ne merüljenek feledésbe a nők küzdelmei és sikerei.”

Hugonnai Vilma tér avatóünnepség

2020.09.08. 18 óra Hugonnai Vilma tér (Budapest, 1089, Üllői út – Korányi Sándor utca)

Programok:

- Tér tábla leleplezés

- Ünnepi beszédek

- Képeslap-kiállítás

- Koncert

Ki volt Hugonnai Vilma?

Hugonnai Vilma az első magyar orvosnő. Minden egyetemen végzett magyar nő neki köszönheti diplomáját, hiszen a hatályos törvényekből fakadó bürokratikus akadályok ellenére, a nők egyenjogúságát megkérdőjelezőkkel vitába szállva küzdött azért, hogy gyógyíthasson, s eközben a nők jogainak szószólójává vált. 1897. május 14-én első magyar diplomás nőként vehette át orvosi diplomáját.

(Forrás: Nyáry Krisztián – Igazi hősök)

Szöveg: Lengyel Tibor

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben