Kipróbált, bevált finomságok, konyhai praktikák és a gasztrovilág titkai Bodrogi Eszter gasztrobloggertől.
Végre megérkezett a friss, illatos zöldbab a piacra. Sajnos az ára ugyanúgy, mint idén mindennek, elképesztően magas, és mivel most van a szezonja, ettől olcsóbb a friss zöldbab már nem is nagyon lesz. Teljesen érthető, ha sokan inkább kihagyják a piacit, és a fagyasztott mellett döntenek, ami akár 30 százalékkal is olcsóbb lehet, mint a friss. Aggodalomra semmi ok, a mirelit zöldségeket azonnal fagyasztják leszedés után, így még akár több tápanyagot is képesek megőrizni, mint a piacon pár napja kínált társaik.
Érdekes, hogy a sárga színű zöldbabot a világ más részein kevésbé kedvelik, mint nálunk, máshol inkább a zöld színűt szeretik, és termesztik. A hagyományos magyar zöldbabos ételekhez a zöld színű nem annyira illik, a palócleves, a zöldbabfőzelék, vagy a habart zöldbableves is szinte elképzelhetetlen zölden.
HIDEG, JOGHURTOS ZÖLDBABSALÁTA
Ez az a fajta saláta, amit ink.bb egy könnyű vacsora főfogásaként ajánlunk pirítóssal, mint hűs mellű, de azért a töltött csirkecomb mégis nagyon passzol mellé, és így azoknak is kedveskedhetünk, akik diétáznak.
HOZZÁVALÓK:
- 50 dkg zöldbab
- 2 babérlevél
- só
- 5 dl görögjoghurt
- 1 nagy csokor zöldpetrezselyem
- 1 gerezd fokhagyma
- 15 dkg dió
- 1 dl olívaolaj
- bors
- fél citrom reszelt héja
- 1 evőkanál citromlé
A zöldbabot megpucoljuk, és babérleveles, sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük és hagyjuk kihűlni, majd elkeverjük a görögjoghurttal, sózzuk, borsozzuk. A petrezselymet durván összevágjuk, késes robotgépbe tesszük az előzőleg száraz serpenyőben enyhén megpirított, majd lehűtött dióval, és a lereszelt fokhagymával együtt. Ráöntjük az olívaolajat, a citromlevet és a citromhéjat, megsózzuk, és összedolgozzuk. Tulajdonképpen egy sajt nélküli pesztót kell kapnunk. A petrezselyem-pesztó felét összekeverjük a joghurtos zöldbabbal, a másik felét pedig csak rákanalazzuk a tetejére.
SÜLT FOKHAGYMÁS ZÖLDBABLEVES
A lassan sült fokhagymagerezdek különleges, mély, édeskés ízt adnak a leveseknek. Érdemes több adagot készíteni, olajjal leöntve hetekig eláll a hűtőben. Valami füstöltet adjunk a leveshez, ha nem éppen sonkát, akkor kisütött kolbászkarikákat.
HOZZÁVALÓK:
- 1 fej fokhagyma
- 1 dl étolaj
- 1 kis faj hagyma
- 50 dkg zöldbab
- 2 babérlevél
- só, bors
- 2 dl tejföl
- 1 csokor petrezselyem
- 10 dkg füstölt sonka vagy kacsamell
A fokhagymagerezdeket megpucoljuk, és egészben egy serpenyőbe tesszük. 15 perc alatt, nagyon alacsony lángon egészben puhára pároljuk, annyi olajon, amennyi félig ellepi. Amikor a fokhagyma megpuhult, hozzáadjuk a felkockázott a hagymát, és további öt percig pároljuk. Rádobjuk a babot, felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi, beletesszük a babérlevelet, sózzuk, borsozzuk. Lefedve puhára főzzük. Mikor a bab is megpuhult, kiveszünk belőle pár kanállal a tálaláshoz, a többit pedig a tejföllel együtt leturmixoljuk. A füstölt sonkát megpirítjuk, vékony csíkokra vágjuk, a petrezselymet felaprítjuk. Tányérba szedjük a levest, a tetejére szórjuk a félretett zöldbabot, a füstölt sonkát és a petrezselymet.
Bodrogi Fűszeres Eszter