Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

SZOMSZÉDOK

Barátságot hozott a közös kertészkedés

2020. augusztus 31. hétfő

Judith és Berta egy társasház ugyanazon folyosóján élnek jó néhány éve, de csak akkor kezdtek barátkozni egymással, amikor lehetőségük nyílt egy közösségi kerthez csatlakozni. Azóta a saját házukban is számíthatnak egymásra.

Vajon hányan tudják a kerület lakói közül, hogy a híres és gyönyörű „pillangós ház” a Józsefvárosban van? A Szűz utca 5–7. belső udvarából felnézve azt látni, hogy az eget épp pillangó alakúra szabja a ház falainak körvonala. A pillangó „teste” egy függőfolyosó a negyedik emelet magasságában, átjáró a hátsó lépcsőház felsőbb emeletének lakói számára, mert lift csak az első lépcsőházban van. Itt él Torgyán Berta és Hamburg-Madani Judith, nem közvetlen szomszédságban, de egy emeleten. A szomszédsági viszony akkor kezdett mélyülni köztük, amikor 2014-ben Berta megemlítette Judithnak, hogy volna lehetőségük egy közösségi kerthez csatlakozni, vannak még parcellák. Amikor a kertnek hamarosan költöznie kellett, már egymás mellett voltak a veteményeseik. Azt mondják: „onnantól fogva otthon is más lett a kapcsolatunk”.

Judith kétéves kisfia, Lió nagyon szereti Bertát, alig tudnak úgy elmenni az ajtaja előtt, hogy Lió ne akarna bemenni. És ha Berta otthon van, mindig megállnak néhány szóra. Berta már Lió születését is megünnepelte: mire Judithék a kórházból hazaértek, feldíszítette a lakásuk előtti folyosórészt. Felaggatott textilből, papírból készített kis babaruhákat, gólyákat, úgy, ahogy Hollandiában elleste, amikor ott élt.

Ezek látszólag apróságok, mégis fontosak az ilyen jószomszédi viszonyok. Bertának és Judithnak is sokat jelent, hogy nem formális, udvariaskodó a viszonyuk, ahogy az általában lenni szokott egy társasházban. 

A jószomszédi viszony miatt együtt kezdeményezték, hogy az emeleten lakók felújíttassák a folyosót. Minden emeleti lakó örömmel beszállna, ám az egész ház lakóközösségének rá kell bólintania, de egyelőre még a járványhelyzet miatt nem volt közgyűlés. A ház a Budapest 100 programban is részt kíván venni idén, már ha a járványhelyzet engedi. Ez alkalomból kutatják majd a ház történetét is, érdemes lesz ellátogatni a nyitott házba szeptember harmadik hétvégéjén. Ahogy Judith és Berta ülnek együtt a szomszédos kávézó teraszán vagy a ház belső udvarának padján, és egymással beszélgetnek, félszavaikból, fesztelenségükből kiderül, hogy ők már összehangolódtak, számíthatnak egymásra.

A Budapest 100

A lakóközösségek és a budapesti épületek ünnepe a Budapest 100. Az Open Society Archive és a Kortárs Építészeti Központ kezdeményezésére 2011-ben indult az építészeti-kulturális fesztivál, azzal, hogy minden évben az akkor 100 éves házakat ünneplik. A lakóközösségek ezen a hétvégén beengedik a házba az érdeklődőket, szabadon lehet rácsodálkozni a régi csempékre, lámpákra, vagy szecessziós megoldásokra, van, ahol a lakók „idegenvezetést” is tartanak. Ilyenkor összegyűlnek az érdeklődő lakók és látogatók a folyosón, az udvaron vagy a lépcsőházban, eszegetnek, iszogatnak és beszélgetnek. 

2016-ban koncepciót váltott a program, mivel 100 éves házat alig lehetett találni, mert az I. világháború alatt alig építettek lakóépületeket. Ebben az évben a 120 éves Nagykörút volt a tematika, aztán a rakpartok, a terek, tavaly pedig a Bauhaus épületek. Idén 10 éves a rendezvénysorozat, ebből az alkalomból bármelyik budapesti ház kortól és elhelyezkedéstől függetlenül jelentkezhetett. Berta és Judith is benevezték a Szűz utca 5–7-et, és mivel az 1906-ban tervezett épület a pillangó-motívum miatt igazi kuriózum, már most biztosak lehetünk benne, hogy sok fénykép jelenik meg majd róla a sajtóban azokban a napokban. Az eredeti tavaszi időpontot a járványhelyzet miatt el kellett halasztani, most úgy tűnik, hogy szeptember harmadik hétvégéjén ünnepelhetjük majd Budapest lakóközösségeit. 

Szöveg: Gaal Ilona; Fotók: Nagy Dániel

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben