Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

A Luther-ház udvara

Megújulhat a Rákóczi úti házba zárt templom

2020. augusztus 31. hétfő

Megoldódni látszik a budapesti belváros közepén, egy Rákóczi úti lakótömb udvarán omladozó több mint 150 éves műemlék templom hányatott sorsa.

Történetéről a Józsefváros újság februárban írt: a megoldhatatlannak tűnő problémát az okozza, hogy a Luther-ház ölelésében álló ódon templom életveszélyes falainak felújítása a társasház tulajdonosainak költsége lenne, ám a lakók nem tudnak, és nem is akarnak fizetni. 

A lakók szeretnének megszabadulni a tehertől, amit az imahelyként már jó ideje nem működő egykori templomépület jelent – ami amúgy a Terror Házát vezető Schmidt Mária ingatlancége, a BIF Nyrt. tulajdonában van. Már az év elején volt hír arról, hogy egyeztetések folynak a szlovák és a magyar állam között, és Szlovákia 2 millió eurót adna a felújításra, ha a magyar állam megvenné a BIF-től az épületet az Országos Szlovák Önkormányzat számára, hogy abban kulturális és hitéleti központot alakítsanak ki.

Ezek a tárgyalások a jelek szerint most értek be: a 444.hu szúrta ki a friss kormányhatározatot, miszerint 765,5 millió forintot kap az állami költségvetésből az Országos Szlovák Önkormányzat az épület megvásárlására.

Fotók: Huszár Boglárka

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben