Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

KÖZÖSSÉGI FOGADÓÓRA AZ ORCZY-NEGYEDBEN

Több lesz a rendőr és a szociális munkás Józsefvárosban

2020. szeptember 02. szerda

Érdemes-e felújítani az önkormányzati tulajdonú lakást, vagy hamarosan lebontják? Hogyan lehet csökkenteni a környék utcáin a drogozók és a prostituáltak számát? Súlyos problémák megoldásában várnak segítséget az Orczy-negyed lakói.

„Most már ideje, hogy ezt a környéket hozzák rendbe. Rendbe tették a Palotanegyedet, a Corvin negyedet, most mi jövünk” – adott hangot sokak türelmetlenségének egy ott élő nő az Orczy-negyed közösségi fogadóóráján.

A Turay Ida színházba vagy hatvanan jöttek el a környék lakói közül. Kérdéseikre Pikó András polgármester, Szili-Darók Ildikó alpolgármester, valamint a negyed két önkormányzati képviselője, Camara-Bereczki Ferenc Miklós (MSZP) és dr. Ferencz Orsolya (Fidesz-KDNP) válaszoltak, időnként bevonva a két önkormányzati cég, a Józsefvárosi Gazdálkodási Központ Zrt. (JGK) valamint a Rehabilitációs és Városfejlesztési Zrt. (Rév8) szakembereit.

Szinte mindenkin volt maszk, és ahogy a fórum moderátora, Molnár György polgármesteri tanácsadó kérte, az emberek az orrukat és a szájukat is eltakarták vele. Kivéve Pikó Andrást, akinek folyton lecsúszott a maszkja az orráról, mert bő volt a pántja. A legtöbb problémát az önkormányzati lakások állapotával, jövőbeni kilátásaival összefüggésben jelezték a lakók. A Diószegi Sámuel utca jó néhány háza például azon a területen van, amely a Nemzeti Közszolgálati Egyetem potenciális fejlesztési területe. Itt több olyan épület is áll, amelyet lebontana az önkormányzat, a lakókat pedig átköltöztetné vagy pénzzel kárpótolná (kinek-kinek igénye szerint), de mivel várhatóan az állam ki fogja sajátítani a területet, és fejlesztéseket fog végrehajtani a környéken, ezért ezt érdemes kivárni. Az ott lakók viszont bizonytalanságban vannak: vajon érdemes-e beruházniuk abba, hogy lakásukat bővítsék, felújítsák.

Kiderült, hogy sokan nem tudják – mert néhány éve félretájékoztatta őket az önkormányzat – hogy ha most például 24-ről 48 négyzetméterre bővítik a lakásuk méretét (a szomszéd üres lakást megigényelve), és erre nyilván pénzt költenek, akkor az állami kisajátításkor vajon mekkora alapterületű és milyen állapotú lakásra lesznek jogosultak. A fórumon az önkormányzat mindenkit igyekezett megnyugtatni, hogy a kisajátításkori területet veszik figyelembe, tehát a beruházás nem okvetlenül veszik kárba, mert az illető nagyobb lakásra lesz jogosult. Érdemes igénybe venni azt a segítséget, amit Sárkány Csilla, a Rév8 igazgatója ajánlott fel. Aki kéri, annak segítenek a döntésben, annak a kiszámításában, hogy mennyibe kerül a lakónak egy ilyen beruházás, és milyen ellentételezésre számíthatnak kisajátítás esetén.

A másik téma a közbiztonság volt: túl nagy autóforgalom, elromlott kapuk, amelyek így nem védenek a beköltöző hajléktalan emberektől, megsüllyedt ajtók az önkormányzati házakban, amelyek beázást eredményeznek, illetve a prostituáltak, futtatóik, valamint részegek és drogosok éjszaka az utcákon. Olvasóink többsége számára fontos lehet a hír, hogy a polgármester és a budapesti rendőr-főkapitány megállapodása alapján négy rendőr teljesít állandó szolgálatot a Blaha Lujza téren, és további 10 egyenruhást vezényelnek a kerületben szolgálatot teljesítő kollégáik mellé. Októbertől pedig havonta egyeztető fórumot tartanak a fővárosi kerületek rendőrségei és a közbiztonságban érintett szervezetek részvételével.

A polgármester azt mondta, támogatni fogják a kerületben dolgozó rendőröket, hogy a drogdílereket lekapcsolják, mert ez a legelső és leghatékonyabb lépés ahhoz, hogy csökkenjen a drogosok száma. Emellett nőni fog az utcán élő hajléktalan emberekkel foglalkozó szociális munkások száma is. Ezek örömteli és konkrét ígéretek, összességében mégis elég sokszor hangzottak el a fórumon a döntéshozók szájából olyanok, hogy „nézzék el nekünk”, „a kezdeményezés el fog indulni”, „remélem, jövő nyárra lesznek változások” és hasonló, bizonytalanságot sugalló mondatok. 

Szöveg: Gaal Ilona; Fotók: Huszár Boglárka

Az eseményről élőben tudósított a Facebookon a Józsefváros újság is, a videó elérhető az önkormányzat Facebook oldalán és YouTube csatornáján is.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben