Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

KÖZÖSSÉGI SZEMÉTSZEDŐ AKCIÓT TARTOTTAK 12 HELYSZÍNEN

Megtisztultak a kerület közterei

2020. szeptember 02. szerda

Nagy Kerülettakarítás — Szemétszedő akció Józsefvárosban címmel közösségi takarítást hirdetett a Józsefvárosi Önkormányzat és a Közösségi Részvételi Iroda a kerület lakóinak. Tizenkét helyszín megtisztítására regisztrálhattak egyének és csapatok, a takarítást pedig augusztus 28-án végezték el az önkéntes jelentkezők.

Két kiemelt területként a II. János Pál pápa teret (ez amúgy a főváros kezelésébe tartozik) és a Kálvária teret jelölték meg a szervezők, itt délután 3-tól 5 óráig lehetett csatlakozni a szemétszedéshez, majd utána a piknikhez, illetve kérdezni a szervezőktől, beszélgetni a közterületek tisztán tartásáért felelős fővárosi cég, a Főkert és a kerületi felelős, a Józsefvárosi Gazdálkodási Központ (JGK) munkatársaival.

A kisebb helyszíneken, a Józsefvárosi Szent Kozma Egészségügyi Központ (JEK) parkolójában, a Horváth Mihály, Gutenberg, Mikszáth, Mátyás, Molnár Ferenc, Golgota, Brunszvik Júlia és Orczy tereken, illetve a Tisztes utca és Törökbecse utcák sarkán hamar végeztek a segítők. A legtöbb helyen 15–30 perc alatt sikerült mindent az utolsó cigicsikkig összeszedni. A II. János Pál pápa téren a gyerekeknek is készültek programokkal, környezettudatos keresztrejtvén.- nyel, kukásautó bemutatóval, a Kálvária téren pedig a JGK magasnyomású tisztítógépeit lehetett működés közben látni.

Tudatosságra nevelés

A szervezők elmondták, hogy az esemény fő célja a kerületi közösség építése és a környezettudatosságra nevelés volt. Jó példát szerettek volna mutatni az itt élőknek. Minél többen és többször látják, hogy a szemetet a kukákba kidobni alapvetés, a földről a szemetet összeszedni, majd szemeteskosárba dobni nem ciki – még mások után sem –, annál kevesebb lesz a hulladék a kerület utcáin és parkjaiban. Legalábbis ők ezt remélik.

Nem azon volt a hangsúly, hogy őrült mennyiségű szemetet gyűjtsenek be, ez egyébként sem sikerült volna, a Főkert és JGK ugyanis naponta takarítja az összes parkot és utcát, ráadásul ezen a napon különösen tisztára sikerült varázsolniuk a kerületet.

Az eseményre sok nyugdíjas és családos érkezett, többen hoztak kisgyerekeket is. Nyilván nem volt cél agyondolgoztatni őket, egy fél órás szemétszedés után mindenki megpihenhetett a megérdemelt pikniken.

Egy anyuka elmesélte, hogy minden ilyen és ehhez hasonló alkalmat megragadnak, hogy családostól látogassanak el szemétszedésekre, fontosnak tartják ugyanis, hogy a gyerekek már néhány éves korukban megtanulják a fenntartható élet alapjait, és felelősséget vállaljanak a környezetükért.

Mindannyiunk élettere

Alapvetően csupa olyan ember jött, akinek egyébként is fontos a környezete, és eszébe sem jutna eldobálni a szemetet az utcán. Felmerül a kérdés, hogy pont nekik szükséges-e elmagyarázni, hogy feladatunk a kerület tisztán tartása, és miért ők szedjék fel a más szemetét.

A szervezők válasza erre az, hogy mindannyian ebben a kerületben élünk, közös érdekünk azt tisztán tartani. A közösségi fogadóórákon minden alkalommal előjön a hajléktalan emberek témaköre, a kerületi csoportokban minden második komment arról szól, hogy miattuk koszos a kerület, a legtöbbet ők szemetelnek.

A probléma persze létezik, ám az utcákat sokszor elborító szemét elég vegyes összetételű – tudtuk meg a terek, utcák takarításáért felelős Főkert és a JGK munkatársaitól. A gyorséttermes ételek dobozaitól, üdítős üvegektől kezdve a lyukas bojlerig mindent találnak az utcán, és ezeket inkább a lakosság hagyja szét, vagy viszi le az utcára, ha nem bírja kivárni a lomtalanítást. Előfordul, hogy fél órával a napi takarítás végezte után már megint halomban áll a hulladék.

Lehet ujjal mutogatni egymásra, hogy kinek a hibája a kerület kosza, de sokkal hasznosabb, ha inkább mindenki kiveszi a részét a tisztaság azon részéből, ami a saját felelőssége. Semmi mást nem kell tennünk, mint elvinni a kukáig a szemetet, felszedni a kutyaürüléket, tisztán tartani a járdát a társasházunk előtt, ezután pedig a munka nagyobb részét elvégzik a Főkert és a JGK munkatársai. 

Szöveg: Ádám Judit; Fotók: Ványi Ákos

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben